Αρχική » Ημερολόγιο Ιουλίου 2024 » Φρούτα Ιουλίου – Τα φρέσκα είδη οπωροπωλείου για τον Ιούλιο
Φρέσκα φρούτα εποχής - εποχικότητα Ιούλιος - Καλοκαίρι | Fresh fruits - Freska frouta

Φρούτα Ιουλίου – Τα φρέσκα είδη οπωροπωλείου για τον Ιούλιο

Φρούτα Ιουλίου. Λίστα με τα πιο φρέσκα φρούτα (εσπεριδοειδή, μουροειδή, τροπικά φρούτα, πεπονοειδή, σαρκώδη) τον Ιούλιο. Είδη οπωροπωλείου εποχής, κατάλληλα προς κατανάλωση τον Ιούλιο για υγιεινή διατροφή. Δες τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας.

Εποχικότητα φρούτων – Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα, που είναι στην εποχή τους (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι), από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

Φρέσκα φρούτα μηνόςΤα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες νερό ελάχιστα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Μία σημαντική συμβουλή έξυπνης διατροφής  είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Αν δεν θυμόμαστε την εποχικότητα των φρούτων, κοιτώντας τους πάγκους στους παραγωγούς σε λαϊκές αγορές είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τις εποχές αφού σπάνια έχουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι καλή ιδέα να έχουμε γνώση των φρούτων και λαχανικών της κάθε εποχής.

Όταν ξέρουμε ποια φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε κάθε εποχή, μπορούμε να επιλέγουμε σοφότερα και πιο οικονομικά τις συνταγές που θα μαγειρέψουμε και τα φρούτα που θα φάμε

Φρούτα Ιουλίου. Φρέσκα είδη οπωροπωλείου τον Ιούλιο

Συμβουλευτείτε τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας με τα φρέσκα φρούτα (και ξηρούς καρπούς) του Ιουλίου.

Φρέσκα φρούτα μήνα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Μπανάνες
Πορτοκάλια
Ξυνόμηλα
Λεμόνια
Μανταρίνια
Αβοκάντο
Γκρέιπ φρουτ
Κυδώνια
Λωτός – Λωτοί
Μήλα Φιρίκια
Μήλα
Σταφύλια
Ρόδι – Ρόδια
Ακτινίδια
Πεπόνι
Αχλάδια
Καρπούζι
Δαμάσκηνα
Σύκα
Φραγκόσυκα
Βανίλιες
Νεκταρίνια
Ροδάκινα
Μούρα
Φράουλες
Βερίκοκα
Κεράσια
Μούσμουλο
Βύσσινα

Στις λίστες μας απεικονίζονται οι πλέον ταιριαστοί μήνες για τα συγκεκριμένα είδη φρούτων. Ως καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουμε όμως υπόψη μας, ότι όταν διαφοροποιούνται οι καιρικές συνθήκες ή η γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας – σποράς, επηρεάζεται ανάλογα ο χρόνος καλλιέργειας και η συγκομιδή των φρούτων.

Εσπεριδοειδή, μουροειδή, τροπικά & σαρκώδη φρούτα, πεπονοειδή

Με τον όρο φρούτα συνήθως ομαδοποιούνται καρποί δέντρων ή φυτών. Ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.

Εσπεριδοειδή δέντρα. Πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά κλπ

Ο όρος εσπεριδοειδή αναφέρεται σε μία ομάδα φυτών που κατατάσσεται στην οικογένεια ρυτοειδή. Είναι χαμηλά δένδρα, που τα φύλλα τους δεν πέφτουν και ευδοκιμούν στις τροπικές ή ημιτροπικές και στις εύκρατες χώρες.

Στα εσπεριδοειδή ανήκουν: η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η γλυκολεμονιά, η μανταρινιά, η νεραντζιά, η κιτριά, η φράπα, το μοσχολέμονο, το περγαμόντο, το γκρέιπφρουτ, το κουμκουάτ, το σαγκουίνι και το σατσούμα.

Μουροειδή φυτά. Μούρα, βατόμουρα, φράουλες, σταφύλια κλπ

Μούρο στα Ελληνικά καλύπτει ένα μόνο φρούτο, ενώ μουροειδή στη γεωπονία είναι όλα του είδους, όπως βατόμουρα, φράουλες, κράνμπερυ μύρτιλλα, λαγοκέρασα, αλλά και σταφύλια, σταφίδες και ακτινίδια.

Τροπικά φρούτα και δέντρα. Μπανάνα, καρύδα, παπάγια κλπ

τροπικά φρούτα, αποτελούν ενίοτε μέρος της διατροφής μας. Μπανάνα, καρύδα, παπάγια, χουρμάς, μάνγκο, ανανάς, φρούτα του πάθους, είναι μερικά από αυτά.

Τα πεπονοειδή φρούτα (καρπούζι – πεπόνι)

Στα πεπονοειδή φρούτα ανήκει το καρπούζι και το πεπόνι.

Το καρπούζι ίσως είναι το πιο αγαπημένο και χαρακτηριστικό φυτό του καλοκαιριού. Το καρπούζι είναι ένα αναρριχητικό φυτό που αγαπά πολύ τη ζέστη.

Το πεπόνι ξεχωρίζει για το σχήμα του, τον όγκο του, το χρώμα της φλούδας του, τη γλυκιά του γεύση και το δυνατό του άρωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διαφέρουν μεταξύ τους. Έτσι βρίσκουμε πεπόνια, κίτρινα, πρασινωπά, λεπτόφλουδα, με λεία επιφάνεια και πολλά άλλα.

Τα σαρκώδη φρούτα. Μήλο, αχλάδι, μούσμουλο και κυδώνι

Σαρκώδη φρούτα είναι το μήλο, το αχλάδι, το μούσμουλο και το κυδώνι.

Φρούτα εποχής. Τι προσφέρει η κατανάλωση τους

Τα φρούτα θεωρούνται η τέλεια – οικονομική τροφή. Είναι πλούσια σε νερό (70%) όπως και το ανθρώπινο σώμα, πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και οργανικά οξέα.

Περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους, στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη από καρκινοπάθειες.

Βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων επειδή έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και συνεισφέρουν σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας. Επιστήμονες και ιατροί πιστεύουν ότι τα φρούτα έχουν και άλλες, ανεξερεύνητες ακόμη, ιδιότητες, οι οποίες διεγείρουν την αυτοθεραπευτική δύναμη του σώματος.

Καλό είναι τα φρούτα να τρώγονται με τη φλούδα για να μη χάνουμε θρεπτικές ουσίες, να τρώμε ώριμα φρούτα εποχής και να μην τρώμε μαζί γλυκά και ξινά φρούτα.

Τα φρέσκα #φρούτα εποχής και είδη οπωροπωλείου #Ιούλιος 2024 #fruits #fresh