Αρχική » Διατροφή » Διατροφικές Συμβουλές » Τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή μας – Ποιά οφέλη έχουν
Τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα κλπ) στη διατροφή μας και τα οφέλη τους

Τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή μας – Ποιά οφέλη έχουν

Τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή μας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης τους και πως να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας.

Τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή μας, ποια τα οφέλη τους

Αποξηραμένα ονομάζονται τα φρούτα που έχουν υποστεί ξήρανση, δηλαδή αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του νερού που περιέχουν.

Η διαδικασία αυτή γίνεται με την έκθεση των φρούτων στον ήλιο ή σε ειδικούς φούρνους. Πριν την αποξήρανση προηγείται η κατάλληλη επεξεργασία που περιλαμβάνει προσθήκη αντιοξειδωτικής ουσίας για να μην μαυρίσουν, βράσιμο και ψέκασμα με διοξείδιο του θείου για να προστατευθεί το χρώμα και η γεύση.

Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι οι σταφίδες, και ακολουθούν τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες.

Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά όπως είναι τα cranberries, τα goji berries, τα μύρτιλλα, τα ακτινίδια, οι φράουλες, και ο ανανάς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων;

 • Διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αντίστοιχα φρέσκα.
 • Λόγω της πολύ χαμηλής πια περιεκτικτότητας σε νερό, δεν αλλοιώνονται εύκολα και διατηρούνται για πολύ καιρό.
 • Είναι έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς να χρειάζονται πλύσιμό ή ξεφλούδισμα, επομένως αποτελούν εύκολη λύση για αυτόν που δεν τρώει φρούτα διότι βρίσκει «κουραστική» τη διαδικασία.
 • Είναι εύκολο να τα πάρει μαζί του κανείς στη δουλειά, στα ψώνια, σε ένα ταξίδι.
 • Έχουν αρκετά γλυκιά γεύση και μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά. Οι «γλυκατζήδες» ενσωματώνοντας τα στη διατροφή τους μπορούν εύκολα να μειώσουν την κατανάλωση των γλυκών, και έτσι να βελτιώσουν τη διατροφή τους.
 • Τέλος, μπορεί κανείς να πάρει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων αυτών ακόμη και όταν δεν είναι η εποχή τους και δεν μπορεί να τα βρει ως φρέσκα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αποξηραμένης μορφής τους;

 • Περιέχουν μεν βιταμίνες A και C, κάλιο και φυλλικό οξύ, σε μικρότερες όμως ποσότητες από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα καθότι χάνονται κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης.
 • Το θειικό οξύ που περιέχουν, είναι δυνατόν να προκαλέσει άσθμα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ουσία αυτή. Επίσης, καταστρέφει ποσότητα βιταμίνης Β1.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσής τους;

 • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, μουλιάζοντάς τα μέσα σε νερό για αρκετή ώρα, παρέχουν ταυτόχρονα νερό που είναι απαραίτητο για τις φυτικές ίνες ώστε να δράσουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και μειώνουν τη χοληστερίνη.
 • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις φαινόλες, οι οποίες προλαμβάνουν τη φθορά του οργανισμού που οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.
 • Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πηγή άμεσης ενέργειας, γεγονός που τα κάνει δημοφιλή στους αθλητές.
 • Προσοχή χρειάζεται στα φρούτα που κατά την αποξήρανσή τους προστίθεται ζάχαρη, καθώς αυτό έχει αυξάνει τις θερμίδες του φρούτου και την πρόσληψη ζάχαρης – που δεν ωφελεί την υγεία.

Ποια είναι η θέση τους στο διαιτολόγιο;

Είναι τόσο νόστιμα και υγιεινά που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην τα περιλαμβάνει κανείς στη διατροφή του. Η ποικιλία των χρωμάτων τους κάνει το διαιτολόγιο πιο ενδιαφέρον.

 • Μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιες από τις μερίδες φρούτων που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Τρώγονται σκέτα, αντί για γλυκό ή ως ενδιάμεσο σνακ, καθώς και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα όπως με ξηρούς καρπούς. Προσθέστε τα στο γιαούρτι ή το γάλα μαζί με δημητριακά.
 • Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο μικρά σε μέγεθος από τα αντίστοιχα φρέσκα, είναι εύκολο να ξεφύγουμε στις ποσότητες. Όμως η υπερκατανάλωση ακόμα και υγιεινών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ενδεικτικά, ένα μικρό μήλο έχει περίπου 60 θερμίδες, και αντιστοιχεί σε 3 ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα, σε 2 ξερά σύκα ή σε 2 κουταλιές της σούπας cranberries.
 • Μην αγοράζετε δημητριακά που περιέχουν αποξηραμένα φρούτα καθώς σ’ αυτά προστίθεται επιπλέον ποσότητα ζάχαρης, αλλά προσθέστε στα σκέτα δημητριακά τα αποξηραμένα της επιλογής σας.
 • Πριν αγοράσετε αποξηραμένα φρούτα, ρωτήστε εάν περιέχουν ζάχαρη ή όχι και προτιμήστε μόνο αυτά που δεν περιέχουν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν μπορούν μεν να αντικαταστήσουν πλήρως τα φρέσκα φρούτα, μπορούν όμως να αποκτήσουν τη δική τους σημαντική θέση στη διατροφή.

Καθώς λόγω της θρεπτικής τους αξίας βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής μας και παρέχουν πρόληψη ενάντια σε χρόνιες ασθένειες, δεν θα ήτανε υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν δώρο για τον οργανισμό.

Βιβή Κατσαρού | Πηγή: Iator.gr

Αποξηραμένα #φρούτα. Ποια τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα στην κατανάλωσης τους #διατροφή #υγεία