Αρχική » Διατροφή » Διατροφικές Συμβουλές » Ενδυναμώστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας το χειμώνα
Σιρόπι, λεμόνι, θερμόμετρο και ρόφημα δίπλα σε γυναίκα που κοιμάται ● Φυσική άμυνα του οργανισμού το χειμώνα

Ενδυναμώστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας το χειμώνα

Χειμώνας. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδυναμώστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας με βιταμίνες, θερμίδες κτλ.

Ενδυναμώστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας το χειμώνα

Την περίοδο του χειμώνα όλοι λίγο πολύ ταλαιπωρούμαστε από κρυολογήματα.

Έτσι, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού μας και άλλα που όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μας καθιστούν πιο ευάλωτους.

Η διατροφή βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Αρχικά, οι θερμίδες που καταναλώνουμε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Άτομα που προσλαμβάνουν λιγότερο από 1200 θερμίδες την ημέρα είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από διάφορες λοιμώξεις, ενώ η ικανότητα του οργανισμού να αναρρώσει είναι πολύ μικρότερη σε περίπτωση που νοσήσουν.

Έτσι, τα πολύ αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους πρέπει να αποφεύγονται και για αυτό το λόγο. Από την άλλη, η παχυσαρκία, ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας, μπορεί και αυτή να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη, φαίνεται πως η ποσότητα και το είδος των λιπαρών που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (ζωικών) μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέχουμε την ποσότητα και την αναλογία των διαφορετικών λιπαρών οξέων μεταξύ τους.

Άλλωστε, τα απλά σάκχαρα όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας ίωσης, επιδρούν αρνητικά στην άμυνα του οργανισμού μας.

Όμοια και η κατανάλωση αλκοόλ, όταν είμαστε κρυωμένοι, μπορεί να παρατείνει το κρυολόγημα μιας και το ίδιο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά επιπλέον μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.

Μικροθρεπτικά συστατικά – Πηγές βιταμινών

Σε ό,τι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας είναι οι Α, C, Β6, Ε. Ειδικότερα, η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο (προ-βιταμίνη Α) αυξάνουν τη δραστικότητα των NΚ κυττάρων που καταστρέφουν τα κύτταρα που μολύνονται από ιούς.

Πηγές βιταμίνης Α είναι τα: συκώτι, γαλακτοκομικά, βούτυρο, αβγό και εμπλουτισμένες μαργαρίνες, και β-καροτένιου τα: βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και χόρτα.

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων και ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, στη φράουλα, στο ροδάκινο, στο ακτινίδιο και στην πιπεριά.

Τέλος, οι βιταμίνες Β6 και Ε που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιέχονται αντίστοιχα στα: μπανάνες, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως και μαγιά μπίρας, και στα: ελαιόλαδο και γενικότερα φυτικά λιπαρά (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κτλ), και στους ξηρούς καρπούς.

Καλές πηγές ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος και σελήνιο)

Από τα ιχνοστοιχεία ο ψευδάργυρος και το σελήνιο φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Καλές πηγές είναι τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τττα καρύδια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Τέλος, το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης η οποία επηρεάζει πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το στοιχείο αυτό βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα θαλασσινά, στο κρέας, στα αναποφλοίωτα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς.

Επιπρόσθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης (γιαούρτι, ξινόγαλο, kefir) λόγω των προβιοτικών που περιέχουν φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμοια, το σκόρδο λόγω της αλυσίνης που περιέχει εμφανίζει έντονη αντιμικροβιακή δράση και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

Τέλος, το χαμομήλι, βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση φαίνεται να μας προστατεύει.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της «μεσογειακής δίαιτας».

Συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, αλλά και προϊόντων γιαουρτιού και η αποφυγή υπερβολών θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Via

Ποιες #τροφές ενισχύουν τον #οργανισμό το #Χειμώνα, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί #υγεία