Αρχική » Ημερολόγιο Σεπτεμβρίου » Λαχανικά Σεπτεμβρίου. Φρέσκα κηπευτικά, είδη μαναβικής τον Σεπτέμβριο
Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά εποχής - εποχικότητα Σεπτέμβριος - Φθινόπωρο | Fresh vegetables - Freska laxanika

Λαχανικά Σεπτεμβρίου. Φρέσκα κηπευτικά, είδη μαναβικής τον Σεπτέμβριο

Λαχανικά Σεπτεμβρίου. Η λίστα με τα πιο φρέσκα κηπευτικά και είδη μαναβικής τον Σεπτέμβρη. Τα λαχανικά εποχής, κατάλληλα προς κατανάλωση τον Σεπτέμβριο. Υγιεινή διατροφή χωρίς φυτοφάρμακα, χημικά και ορμόνες. Δες την λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας.

Επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά, που είναι στην εποχή τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας «Κάθε πράγμα στον καιρό του!».

Λαχανικά Σεπτεμβρίου. Κηπευτικά & είδη μαναβικής τον Σεπτέμβρη

Φρέσκα λαχανικά προς κατανάλωση – Σεπτέμβριος

Fresh vegetables in September – Septembre. Freska laxanika – Septemvrios

Συμβουλευτείτε την λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας με τα φρέσκα λαχανικά του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτική και μόνο ως ιδανική εποχή κατανάλωσης των λαχανικών η οποία μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παραγωγής

  • Καρότα
  • Κρεμμύδια ξερά
  • Κρεμμύδια χλωρά
  • Λάχανο
  • Μαϊντανός
  • Μαρούλι
  • Παντζάρια (κοκκινογούλια)
  • Ραπανάκια
  • Ρέβα – Ρέβες
  • Σέλινο
  • Σελινόριζα
  • Σέσκουλο
  • Σταμναγκάθι Κρητικό
  • Αγγούρι – Αγγουράκια
  • Αγγούρι Ξυλάγγουρο
  • Κολοκυθάκια
  • Πικραλίδες
  • Πιπεριές Καυτερές
  • Πιπεριές Φλάσκες
  • Πιπεριές Φλωρίνης
  • Αρακάς (Μπιζέλια)
  • Πιπεριές
  • Σπαράγγια
  • Βλήτα ή Βλίτα
  • Γλυστρίδα (αντράκλα)
  • Κάππαρη
  • Μελιτζάνες
  • Μελιτζάνες Τσακώνικες
  • Μελιτζάνες Φλάσκες
  • Ρόκα – Ρόκες
  • Φασολάκια
  • Φασολάκια Γίγαντες
  • Αμπελοφάσουλα (Μαυρομάτικα)
  • Φασολάκια μπαρμπούνια – χάντρα
  • Φασολάκια Τσαουλιά
  • Κολοκύθα γλυκιά
  • Κολοκύθα κόκκινη
  • Μπάμιες
  • Αντίδι – Αντίδια
  • Πρασόριζες
  • Μάραθος (Φινόκιο)
  • Ραδίκια άγρια πικρά
  • Ραδίκια ήμερα
  • Ραδίκια Ιταλικά
  • Γλυκοπατάτες
  • Ραντίτσιο – Χιχόριο

Λαχανικά – κηπευτικά εκτός εποχής – συγκομιδής τον τρέχοντα μήνα

Εκτός από τα ανωτέρω «φρέσκα» και «εποχής» λαχανικά – κηπευτικά παραθέτουμε και την υπόλοιπη λίστα με είδη μαναβικής που είναι εκτός εποχής (μήνας συγκομιδής)

  • Ντομάτες
  • Καλαμπόκι
  • Αγκινάρες
  • Βρούβες
  • Κάρδαμο
  • Μανιτάρια
  • Μπρόκολο
  • Σκόρδα
  • Σπανάκι
  • Δυόσμος
  • Λάπαθο
  • Μαρούλι φριζέ
  • Κουνουπίδι
  • Πράσα
  • Ντομάτες (Πρώιμες)
  • Σχοινόπρασα
  • Άνηθος
  • Λαχανάκι Βρυξελλών
  • Πατάτες
  • Ρόκες άγριες
  • Χόρτα άγρια
  • Αρμύρες
  • Κουκιά
  • Λαχανίδα (κέιλ – κale)
  • Στρύχνοι
  • Τσουκνίδες

(Σεπτέμβριος. O ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολόγιου με 30 ημέρες)

Στις λίστες μας απεικονίζονται οι πλέον ταιριαστοί μήνες για τα συγκεκριμένα είδη λαχανικών – κηπευτικών. Ως καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουμε όμως υπόψη μας, ότι όταν διαφοροποιούνται οι καιρικές συνθήκες ή η γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας – σποράς, επηρεάζεται ανάλογα ο χρόνος καλλιέργειας και η συγκομιδή των κηπευτικών.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των προϊόντων στην αγορά είναι υβρίδια, δηλαδή σπόροι κατασκευασμένοι στο εργαστήριο,οπότε και δε φαίνεται πλέον ποια είναι η κατάλληλη εποχή τους, όπως π.χ. το μαρούλι και η πατάτα, ποικιλίες των οποίων έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο για να παράγουν, όλο το χρόνο.

Τα φρέσκα – εποχιακά λαχανικά (ζαρζαβατικά)

Τα τρόφιμα που συλλέγονται πολύ πριν την πλήρη ωρίμανσή τους και έπειτα φυλάσσονται σε καταψύκτες για αρκετό διάστημα, δεν μπορούν (συνήθως) να αναπτύξουν όλη την γεύση και την θρεπτική αξία τους.

Το εποχιακό λαχανικό είναι καλύτερο για το περιβάλλον καθώς έχει διανύσει γενετικά μικρότερη απόσταση από το περιβόλι στο πιάτο.

Ο όρος «λαχανικό» αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση.

Ορισμένα «ζαρζαβατικά» μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μερικά πρέπει είναι μαγειρεμένα. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν ως συνοδευτικά (σνακ ή σαλάτες).

Λαχανικά. Χρήσιμες συμβουλές – Tips

Είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, είτε ως μέρος ενός κυρίως γεύματος είτε ως σνακ, καθώς προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες.

Στα φρέσκα λαχανικά η ποσότητα σε νερό ξεπερνά τις περισσότερες φορές το 70% του συνολικού βάρους, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι συνήθως 3,5% ή λιγότερο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,5% ή λιγότερο.

Το χρώμα που έχουν τα λαχανικά προέρχεται κυρίως από χρωστικές, όπως είναι η χλωροφύλλη που δίνει το πράσινο χρώμα, τα καροτενοειδή που δίνουν το κίτρινο ή το κόκκινο χρώμα, τα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονών, που είναι ελαφρώς κίτρινα ή σχεδόν άχρωμα και οι ανθοκυανίνες που δίνουν σκούρο κόκκινο ή πορφυρό χρωματισμό.

Φρέσκα λαχανικά. Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες & πρωτεΐνες

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές. Αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών, όπως είναι το κρέας, το τυρί κ.ά.

Πολλά λαχανικά είναι από τις πιο σπουδαίες πηγές υδατοδιαλυτών βιταμινών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Β1, Β2 και προβιταμίνη Α και σε μικρότερη ποσότητα PP και φολικό οξύ.

Αρκετά λαχανικά είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών – υδατανθράκων. Τα φασολάκια και ο αρακάς, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, και οι πατάτες και γλυκοπατάτες, που είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων.

Τα φρέσκα #κηπευτικά, #λαχανικά και είδη μαναβικής - #Σεπτέμβριος