Αρχική » Ημερολόγιο Ιουνίου 2023 » Λαχανικά Ιουνίου. Eίδη μαναβικής, φρέσκα κηπευτικά τον Ιούνιο
Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά εποχής - εποχικότητα Ιούνιος - Καλοκαίρι | Fresh vegetables - Freska laxanika

Λαχανικά Ιουνίου. Eίδη μαναβικής, φρέσκα κηπευτικά τον Ιούνιο

Λαχανικά Ιουνίου. Η λίστα με τα πιο φρέσκα κηπευτικά και είδη μαναβικής τον Ιούνιο. Τα λαχανικά εποχής, κατάλληλα προς κατανάλωση τον Ιούνη. Υγιεινή διατροφή χωρίς φυτοφάρμακα, χημικά και ορμόνες. Δες τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας.

Επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά, που είναι στην εποχή τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας «Κάθε πράγμα στον καιρό του!».

Φρέσκα Λαχανικά Ιουνίου. Κηπευτικά & είδη μαναβικής τον Ιούνιο

Fresh vegetables in June. Freska laxanika – Iounios

Συμβουλευτείτε τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας με τα φρέσκα λαχανικά του Ιουνίου. Ενδεικτική και μόνο ως ιδανική εποχή κατανάλωσης των λαχανικών η οποία μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παραγωγής.

M Ονομασία Μήνες σποράς Βάθος Σποράς Απόσταση Γραμμών Απόσταση Φυτών
Ραπανάκι ● (1) Θερμές περιοχές Σεπτέμβριος – Μάρτιος 1 – 1,5 cm 25 – 40 cm 3 – 10 cm
Καρπούζι ● Θερμές μόνο περιοχές Ιανουάριος – Μάρτιος 2 – 3 cm 2 – 3 m 1 – 1,5 m
Καρότο ● (1) Ψυχρές περιοχές Φεβρουάριος – Μάρτιος ως Νοέμβριος 1 – 1,5 cm 30 – 50 cm 6 – 8 cm


Λαχανοκομικά – Κηπευτικά πότε τα φυτεύουμε τους υπόλοιπους μήνες

Πέρα από τον τρέχοντα μήνα, η σπορά, το φύτεμα κηπευτικών, λαχανικών για τους υπόλοιπους μήνες – ετήσιο ημερολόγιο – εμφανίζεται στον κάτωθι πίνακα

M Ονομασία Μήνες σποράς Βάθος Σποράς Απόσταση Γραμμών Απόσταση Φυτών
Σπανάκι Φθινόπωρο, Φεβρουάριος με Μάρτιος 2 – 2,5 cm 40 – 50 cm 10 – 15 cm
Ραπανάκι ● (2) Ψυχρές περιοχές Φεβρουάριος – Απρίλιος & Αύγουστος – Οκτώβριος 1 – 1,5 cm 25 – 40 cm 3 – 10 cm
Κρεμμύδι ● (2) Ξερό Φεβρουάριος – Ιούνιος 2 – 4 cm 20 – 30 cm 8 – 10 cm

Λαχανοκομικά – Κηπευτικά πότε τα φυτεύουμε τους υπόλοιπους μήνες

Πέρα από τον τρέχοντα μήνα, η σπορά, το φύτεμα κηπευτικών, λαχανικών για τους υπόλοιπους μήνες – ετήσιο ημερολόγιο – εμφανίζεται στον κάτωθι πίνακα

M Ονομασία Μήνες σποράς Βάθος Σποράς Απόσταση Γραμμών Απόσταση Φυτών
Ντομάτα Σπορείο 90 μέρες πριν μεταφύτευση 2ος – 3ος. Αν σπορά απευθείας σε χώμα τέλη 3ου με 4ου. 2 cm 60 – 80 cm (για υποστύλωση) 0,80 – 1,20 m
Κολοκυθάκια ● (2) Θερμές περιοχές στο ύπαιθρο Φεβρουάριος – Μάρτιος 1 – 2 cm 1 m 80 cm
Παντζάρι ● Ανάλογα την περιοχή Οι συχνότερες περίοδοι σποράς είναι από το Μάρτιο – Μάιο και από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου 1 – 2 cm 30 – 45 cm 5 – 8 cm
Κουνουπίδι Άνοιξη 2 cm 0,80 – 1 m 50 – 70 cm
Μπρόκολο Άνοιξη 2 cm 80 – 90 cm 60 cm
Φασόλια Άνοιξη 5 cm 40 – 60 cm νάνα ● 60 – 90 cm αναρρ. 10 – 20 cm ● 30 – 50 cm
Αγγούρι ● (1) Σπορείο Μάρτιος – Απρίλιος 3 – 5 cm 1,20 – 2 m 40 – 80 cm
Μαρούλι Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος επιφανειακά 30 – 45 cm 25 – 35 cm
Μπιζέλια Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 4 – 5 cm 40 – 60 cm ● 60 – 90 cm 10 – 12 cm νάνα ● 30 – 50 cm αναρρ.
Ραδίκι Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 1 – 2 cm 40 cm
Καρότο ● (2) Θερμές περιοχές Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 1 – 1,5 cm 30 – 50 cm 6 – 8 cm
Κρεμμύδι ● (1) Φρέσκο Όλο το χειμώνα 2 – 4 cm 20 – 30 cm 8 – 10 cm
Κουκιά ● Ανάλογα την περιοχή Σεπτέμβριος ή Φεβρουάριος 3 – 5 cm 70 – 80 cm 30 – 40 cm
Σκόρδο Οκτώβριος επιφανειακά 30 – 40 cm 10 – 12 cm
Αγγούρι ● (2) Θερμοκήπιο Δεκέμβριος – Ιανουάριος 3 – 5 cm 1,20 – 2 m 40 – 80 cm
Αγκινάρα ● (1) Παραφυάδες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 6 – 8 cm 1 m 1 m
Αγκινάρα ● (2) Ξηρόφυτα Τέλη Αύγουστος – Σεπτέμβριος 6 – 8 cm 1 m 1 m
Αντίδια ● (2) Ύπαιθρο Αύγουστος – Σεπτέμβριος ελαφρά κάλυψη 40 – 50 cm 20 – 30 cm
Αντίδια ● (1) Σπορείο Ιούλιος – Αύγουστος ελαφρά κάλυψη 40 – 50 cm 20 – 30 cm
Μαϊντανός Ιούλιος – Αύγουστος 2 cm 20 – 30 cm 6 – 10 cm
Λάχανο Απρίλιος – Μάιος ελαφρά κάλυψη 60 – 90 cm 30 – 50 cm
Μπάμιες Απρίλιος – Μάιο 2 – 5 cm 0,70 – 1,20 m 10 – 30 cm
Κολοκυθάκια ● (1) Ψυχρές περιοχές στο ύπαιθρο Απρίλιος 1 – 2 cm 1 m 80 cm
Μελιτζάνα ● Σπορείο ή θερμοκήπιο Απρίλιος 2,5 cm 70 – 80 cm 50 – 60 cm
Πεπόνι Απρίλιος 2 – 3 cm 1,5 – 2 m 0,50 – 1 m

Στις λίστες μας απεικονίζονται οι πλέον ταιριαστοί μήνες για τα συγκεκριμένα είδη λαχανικών – κηπευτικών.

Ως καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουμε όμως υπόψη μας, ότι όταν διαφοροποιούνται οι καιρικές συνθήκες ή η γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας – σποράς, επηρεάζεται ανάλογα ο χρόνος καλλιέργειας και η συγκομιδή των κηπευτικών.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των προϊόντων στην αγορά είναι υβρίδια, δηλαδή σπόροι κατασκευασμένοι στο εργαστήριο, οπότε και δε φαίνεται πλέον ποια είναι η κατάλληλη εποχή τους, όπως π.χ. το μαρούλι και η πατάτα, ποικιλίες των οποίων έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο για να παράγουν, όλο το χρόνο.

Τα φρέσκα – εποχιακά λαχανικά (ζαρζαβατικά)

Τα τρόφιμα που συλλέγονται πολύ πριν την πλήρη ωρίμανσή τους και έπειτα φυλάσσονται σε καταψύκτες για αρκετό διάστημα, δεν μπορούν (συνήθως) να αναπτύξουν όλη την γεύση και την θρεπτική αξία τους.

Το εποχιακό λαχανικό είναι καλύτερο για το περιβάλλον καθώς έχει διανύσει γενετικά μικρότερη απόσταση από το περιβόλι στο πιάτο.

Ο όρος «λαχανικό» αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση.

Ορισμένα «ζαρζαβατικά» μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μερικά πρέπει είναι μαγειρεμένα. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν ως συνοδευτικά (σνακ ή σαλάτες).

Λαχανικά. Χρήσιμες συμβουλές – Tips

Είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, είτε ως μέρος ενός κυρίως γεύματος είτε ως σνακ, καθώς προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες.

Στα φρέσκα λαχανικά η ποσότητα σε νερό ξεπερνά τις περισσότερες φορές το 70% του συνολικού βάρους, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι συνήθως 3,5% ή λιγότερο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,5% ή λιγότερο.

Το χρώμα που έχουν τα λαχανικά προέρχεται κυρίως από χρωστικές, όπως είναι η χλωροφύλλη που δίνει το πράσινο χρώμα, τα καροτενοειδή που δίνουν το κίτρινο ή το κόκκινο χρώμα, τα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονών, που είναι ελαφρώς κίτρινα ή σχεδόν άχρωμα και οι ανθοκυανίνες που δίνουν σκούρο κόκκινο ή πορφυρό χρωματισμό.

Φρέσκα λαχανικά. Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες & πρωτεΐνες

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές. Αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών, όπως είναι το κρέας, το τυρί κ.ά.

Πολλά λαχανικά είναι από τις πιο σπουδαίες πηγές υδατοδιαλυτών βιταμινών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Β1, Β2 και προβιταμίνη Α και σε μικρότερη ποσότητα PP και φολικό οξύ.

Αρκετά λαχανικά είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών – υδατανθράκων. Τα φασολάκια και ο αρακάς, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, και οι πατάτες και γλυκοπατάτες, που είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων.

Τα εποχικά φρέσκα #κηπευτικά, #λαχανικά και είδη μαναβικής - #Ιούνιος 2023