Αρχική » How to & DIY » Μαγειρική, μπάρμπεκιου BBQ, ψησταριά » Μπάρμπεκιου – Ψήσιμο στα κάρβουνα. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρια & λαχανικά
Μπάρμπεκιου - Ψήσιμο στα κάρβουνα. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρια & λαχανικά

Μπάρμπεκιου – Ψήσιμο στα κάρβουνα. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρια & λαχανικά

Μπάρμπεκιου – Ψήσιμο στα κάρβουνα. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρια & λαχανικά. Για να πετύχουν τα ψητά σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποια μυστικά, γιατί το ψήσιμο στα κάρβουνα χρειάζεται και γνώσεις, εκτός από καλή διάθεση.

Μπάρμπεκιου – Ψήσιμο στα κάρβουνα. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, λαχανικά

Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υγραέριο ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και για τα λαχανικά.

Συμβουλές για ψήσιμο στη σχάρα και στα κάρβουνα

  • Αν ψήνετε κρέας ή ψάρι στη σχάρα επιλέξτε να γυρίσετε το κρέας ή το ψάρι με λαβίδες και όχι με πιρούνι. Και αυτό γιατί στην απότομη υψηλή θερμοκρασία δημιουργείται κρούστα προστασίας που εμποδίζει την έξοδο του ζωμού του κρέατος.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε την κρούστα και ο ζωμός με τις πολύτιμες ουσίες του χάνεται από την τροφή.
  • Για να μπορέσουμε να ψήσουμε ψάρια κυρίως και κοτόπουλο στα κάρβουνα χωρίς να κολλήσουν οι πέτσες στην σχάρα, προτού αρχίσουμε το ψήσιμο τρίβουμε την ζεστή σχάρα με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση.
  • Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Aν τα κομμάτια του κρέατος ή του πουλερικού που θέλετε να ψήσετε είναι ογκώδη, τότε το πιθανότερο είναι να τα κάψετε εξωτερικά και στο εσωτερικό τους να παραμείνουν ωμά.
  • Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
  • Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
  • Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.

Κρέας στη σχάρα

  • Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα γίνεται πιο μαλακό αν πριν το ψήσετε, το βάλετε σε μια μαρινάτα με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης και 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (ανά κιλό κρέατος).
  • Μην χρησιμοποιήσετε αλάτι, γιατί θα το σκληρύνει.
  • Αν το κρέας είναι πολύ σκληρό, αφήστε το στη μαρινάτα μία μέρα και κατόπιν ψήστε το. Φροντίστε μόνο να καλύπτεται εντελώς από αυτήν ή να βρέχεται με το μείγμα συχνά.
  • Μπριζόλες στα κάρβουνα. Βγαίνουν από τη σπάλα και το κόντρα και έχουν λιγότερο λίπος από τις χοιρινές. Κατάλληλες για τα κάρβουνα.
  • Πανσέτες ή στηθοπλευρές. Επειδή περιέχουν αρκετό λίπος, το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι ιδανικό, γιατί μέρος αυτού θα λιώσει και θα απομακρυνθεί.

Μπον φιλέ στα κάρβουνα – σχάρα

ΚάρβουναΆπαχο μαλακό κρέας χωρίς κόκαλο. Ψήστε το στα κάρβουνα σε δυνατή φωτιά για να σχηματιστεί αμέσως μία κρούστα.

Η κρούστα αυτή δεν θα αφήσει το εσωτερικό του κρέατος να κρυώσει και να χάσει τους χυμούς του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Κοτόπουλο. Ψήσιμο στη σχάρα – κάρβουνα

  • Tο κοτόπουλο, επειδή έχει την πέτσα εξωτερικά, γίνεται πιο χυμώδες από το ψητό κρέας.
  • Αν δεν θέλετε την πέτσα, καλά θα κάνετε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα ένα μεγάλο κοτόπουλο, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας το κόψει στη μέση, κατά μήκος του στήθους, χωρίς να το χωρίσει εντελώς.
  • Ζητήστε, επίσης, να το χτυπήσει με τον κόπανο, σπάζοντας όλα τα κόκαλά του, και να χτυπήσει περισσότερο το στήθος και τα μπουτάκια
  • Για να διευκολυνθεί το ψήσιμο από την κομμένη πλευρά, δηλαδή την εσωτερική του, γιατί τα κόκαλα λειτουργούν ως αγωγοί θερμότητας.

Ψάρια. Ψήσιμο στη σχάρα – κάρβουνα

Όσον αφορά τα ψάρια, όταν είναι μεγάλα, τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.

Μπιφτέκια στη κάρβουνα – ψηστιέρα

  • Για να μη σας ανοίξουν τα μπιφτέκια που ψήνονται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα, να μην τα ζυμώσετε με ψωμί ή φρυγανιά.
  • Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι.
  • Επίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
  • Μην τα αλευρώσετε τα μπιφτέκια, γιατί η φωτιά θα κάψει το αλεύρι και θα σας μαυρίσει.
  • Χρησιμοποιήστε σπάτουλα

Μπαχαρικά μαγειρεύοντας στα κάρβουνα – σχάρα

Πριν τοποθετήσουμε το φαγητό στη φωτιά μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά τα οποία με το ψήσιμο ποτίζουν τα ψητά δίνοντας μια πραγματικά ξεχωριστή γεύση.

Τέτοια μπαχαρικά είναι τα:

Πιπέρι, Ρίγανη, Σκόρδο (ξερό), Μαϊντανός (ξερός), Κάρυ, φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού και ειδικά μείγματα (mix) που θα βρείτε στην αγορά.

Λαχανικά στα κάρβουνα

  • Tα ζαρζαβατικά μπορούν να ψηθούν πάνω στη σχάρα ή μέσα στη φωτιά αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο.
  • Έτσι, μπορείτε να ψήσετε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή πατάτες.
  • Όλα τα λαχανικά ψήνονται θαυμάσια στα κάρβουνα, όλες τις εποχές του χρόνου .
  • Τα λαχανικά που συνήθως χρειάζονται πολύωρο μαγείρεμα για να μαλακώσουν, είναι καλύτερο να βράζονται ελαφρά, πριν μπουν στα κάρβουνα .
  • Μπορούμε να ραντίσουμε τα ψητά λαχανικά, με ξίδι μπαλσάμικο για περισσότερη πικάντικη γεύση

Είναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;

Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά.

Tο πρόβλημα με τα ψητά είναι όταν καίγονται. Στα καμένα μέρη των τροφίμων υπάρχει βενζοπυρένιο, που έχει μεταλλαξιογόνο δράση.

Για να μετριάσετε τον κίνδυνο από τα καμένα μέρη των τροφίμων, πρέπει να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C.

βιταμίνη C θα τη βρείτε στο λεμόνι που στύβετε πάνω από τα ψητά, σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σε μία νωπή σαλάτα που θα βάλετε στο τραπέζι.

Tips για ψήσιμο στα #κάρβουνα και τη σχάρα για #κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, λαχανικά #barbeque #BBQ