Αρχική » How to & DIY » Μαγειρική, μπάρμπεκιου BBQ, ψησταριά » Μπάρμπεκιου – Συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα | BBQ tips
Αναμμένα (πυρακτωμένα) κάρβουνα έτοιμα για τη ψησταριά | 15 συμβουλές μπάρμπεκιου - BBQ tips - Howto DIY

Μπάρμπεκιου – Συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα | BBQ tips

Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα. Ποια είναι τα μυστικά του καλού ψήστη. Οδηγίες και συμβουλές για να είναι πετυχημένο το barbeque. Ψήσιμο στα κάρβουνα – σχάρα. Πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά.

Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα | BBQ tips

Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα – BBQ tips. Πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά για BBQ, ποια κάρβουνα να προτιμάμε και πότε είναι έτοιμα, σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα και σε ποια θερμοκρασία ψησίματος.

Μπάρμπεκιου – Barbeque. Άναμμα φωτιάς και προσανάμματα

1

Για να ανάψετε τα κάρβουνα για barbeque, χρειάζεστε προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.

2

Καλύτερα προσανάμματα  στο μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα φωτιάς του κάρβουνου.

Ψήσιμο στη σχάρα. Κάρβουνα, ποια προτιμάμε και πότε είναι έτοιμα;

3

Ψήσιμο στη σχάρα. Ποια κάρβουνα να προτιμάμε; Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. (υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.)

4

Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα; Όταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.

5

Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως (να χωνέψουν, όπως λέγεται), γιατί, αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.

6

Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.

Ψήσιμο στα κάρβουνα - σχάρα

Πως ετοιμάζουμε τις σχάρες για να ψήσουμε τρόφιμα

7

Αν οι σκάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούργιες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Αλείψτε τις σχάρες με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.

8

Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.

Ψησταριά με καπάκι που κλείνει για κρέας, ψάρι, λαχανικά

9

Προμηθευτείτε ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται αργά, ενώ συγχρόνως καπνίζονται.

Κάρβουνα, θερμοκρασία (κανονική, χαμηλή) & απόσταση ψησίματος

10

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.

Ρύθμιση θερμοκρασίας ψησίματος στα κάρβουνα – σχάρα

11

Η ρύθμιση θερμοκρασίας ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.

12

Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.

Σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα – ψησταριά από τα κάρβουνα;

13

Σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα – ψησταριά από τα κάρβουνα; Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.

14

Πριν βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίστε πρώτα να την έχετε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει για 3 – 4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.

15

Ιδανικά οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσετε καλό είναι να το βάλετε πάνω στη σχάρα περί τα 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.

Συμβουλές για #μπάρμπεκιου. Ψήσιμο στα #κάρβουνα - #σχάρα. Πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά για #BBQ