Αρχική » How to & DIY » Μαγειρική, μπάρμπεκιου BBQ, ψησταριά » Πατάτες ψητές στη σχάρα, στο φούρνο, στα κάρβουνα – BBQ
Πατάτες ψητές στη σχάρα, στο φούρνο, στα κάρβουνα - BBQ

Πατάτες ψητές στη σχάρα, στο φούρνο, στα κάρβουνα – BBQ

Πατάτες ψητές στη σχάρα – BBQ. Συμβουλές για ψήσιμο στο φούρνο, γκριλ (grill) και τη σχάρα (κάρβουνα – υγραέριο). Υλικά, συνταγή, εκτέλεση, tips.

Πατάτες ψητές στη σχάρα, στο φούρνο (grill), στα κάρβουνα – BBQ

Ψητές πατάτες. Συνταγή – Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο βούτυρο της επιλογής σας
  • αλουμινόχαρτο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια

Πατάτες ψητές στο φούρνο. Συνταγή – Εκτέλεση

Πλένετε πολύ μα πάρα πολύ καλά τις πατάτες (έτσι ώστε όποιος θέλει να μπορεί να φάει και τις φλούδες μετά το ψήσιμο). Τις σκουπίζετε με μία πετσέτα και τις αφήνετε για λίγο ώστε να στεγνώσουν.

Σε κάθε κομμάτι αλουμινόχαρτου ρίχνετε λίγο αλάτι. Βάζετε μία πατάτα και την τυλίγετε καλά με το αλουμινόχαρτο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω. Βάζετε τις πατάτες στην σχάρα λίγο κάτω από την μέση του φούρνου και ψήνετε.

Χρειάζονται περίπου σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι πατάτες είναι ψημένες όταν τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι (η δοκιμή για το ψήσιμο γίνεται χωρίς να ανοίξετε το αλουμινόχαρτο).

Μπορείτε να τις σερβίρετε με το αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν περισσότερη ώρα ζεστές ή να τις σερβίρετε χωρίς αυτό (σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσατε να τυλίξετε περισσότερες από μία πατάτες στο κάθε αλουμινόχαρτο).

Κάθε πατάτα θα κοπεί στην μέση, θα αλατιστεί, θα πιπερωθεί και βουτυρωθεί (το βούτυρο λιώνει καθώς η πατάτα είναι ζεστή) κατά βούληση.

Οι πατάτες μπορούν να συνοδευτούν επίσης με όλες τις σάλτσες που είναι για βραστές πατάτες καθώς και όλες τις διαφορετικές εκδόσεις τζατζικιού.

Ψητές πατάτες με τον ίδιο τρόπο γίνονται στα κάρβουνα καθώς και στις ψησταριές υγραερίου (μπάρμπεκιου υγραερίου).

Πατάτες

Ψητές πατάτες σε ψησταριά, σχάρα (κάρβουνα – υγραερίου)

Γεμίστε ένα καμινέτο μέχρι το χείλος με κάρβουνα και κάψετε τα μέχρι να καλυφθούν από ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης. Απλώστε τα κάρβουνα σε ένα πυκνό, μονό στρώμα που αντιστοιχεί στο μισό της σχάρας ψησίματος.

Κλείστε το καπάκι και αφήστε ανοιχτούς όλους τους αεραγωγούς. Εάν χρησιμοποιείτε ψησταριά γκαζιού, προετοιμάστε την ψησταριά για άμεσο ψήσιμο σε υψηλή φωτιά (230 με 290 °C).

Τρίψτε τις πατάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι να μουλιάσουν και καλύψτε καθεμία ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε τις κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα της ψησταριάς ή στις σχάρες ψησίματος, σε άμεση υψηλή φωτιά γκαζιού.

Απομακρύνετε τις πατάτες από την ψησταριά και βγάλτε το καπάκι προσεκτικά. Για το σερβίρισμα, κόψτε τις πατάτες στη μέση και τοποθετήστε την καθεμιά σε ένα πιάτο.

Πιέστε τις να ανοίξουν και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να γίνει πιο αφράτο το εσωτερικό τους. Προσθέστε αλάτι.

Πατάτες ψητές στο φούρνο και τη σχάρα – Tip

Για να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο σε αυτήν τη συνταγή, επιλέξτε μικρότερες πατάτες που θα μαγειρευτούν ταχύτερα.

Η πατάτα – γεώμηλο | Σολανίδες – Solanaceae

Η πατάτα γνωστή και ως «γεώμηλο», είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες.

Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

#Πατάτες ψητές. Συμβουλές για #ψήσιμο σε φούρνο, γκριλ και #σχάρα (#κάρβουνα - υγραέριο).