Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Θέρμανση » Καυσόξυλα. Οδηγός αγοράς από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Όγκος από καυσόξυλα στοιβαγμένα για πώληση σύμφωνα με τον οδηγό αγοράς της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Καυσόξυλα. Οδηγός αγοράς από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Καυσόξυλα – ξύλα. Οδηγός αγοράς – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Οι μονάδες μέτρησης, οι τρόποι διάθεσης, η σημασία της υγρασίας και συμβουλές για την αποθήκευση τους.

Καυσόξυλα. Οδηγός αγοράς από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Καυσόξυλα. Το ξύλο, ως καύσιμο υλικό, αποτέλεσε από πολύ παλιά, βασικό μέσο θέρμανσης της κατοικίας του ανθρώπου. Από τις αρχές όμως της δεκαετίας του 1960 η κατανάλωση ξυλώδους βιομάζας, για ενεργειακούς σκοπούς, μειωνόταν συνεχώς.

Σήμερα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στη χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας.

Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ● Geniki Grammateia Katanaloti EfpolisΜε την Αγορανομική Διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 3313/Β/12.12.12)  η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο.

Έτσι ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει για μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσόξυλων, ανεξάρτητα από την περιεχόμενη υγρασία.

Η λιανική τους πώληση γίνεται με μονάδα μέτρησης, ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζονται στον καταναλωτή.

Το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού (χωρικό m3 ή χ.κ.μ, στοιβαχτού) για τα τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, ή το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (χωρικό m3 ή χ.κ.μ., χύδην) για τα καυσόξυλα που δεν είναι στοιβαγμένα.

Η Γ.Γ Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα κάτωθι

 • Να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων.
 • Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην επιχείρησή τους, ανάλογα με το είδος του ξύλου, την τιμή είτε ανά κυβικό μέτρο στοιβαγμένων ξύλων είτε ανά κυβικό μέτρο ξύλων που δεν είναι στοιβαγμένα.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την αντιστοιχία κιλού / κυβικού μέτρου και να χρησιμοποιούν για μία κατά προσέγγιση εκτίμηση τον πίνακα – μετατροπέα.
 • Όταν αγοράζουν καυσόξυλα να ελέγχουν σε κάθε περίπτωση ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους.
 • Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους (μετροταινίες), για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου τους.
 • Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους
 • Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη
  διαφορετικής χώρας προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
 • Όταν αγοράζουν μεγάλη ποσότητα ξύλων να επιβεβαιώνουν ότι στην τελική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των μεταφορικών.
 • Να ζητούν πάντοτε απόδειξη κατά την αγορά και πριν την πληρωμή των καυσόξυλων
 • Να γνωρίζουν ότι βάσει του άρθρου 1 της Αγορανομικής διάταξης 4/2012 (ΦΕΚ Β΄3313/12-12-2012) δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν εάν δεν λάβουν το νόμιμο παραστατικό.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές που εντοπίζουν περιπτώσεις στις οποίες δεν τηρούνται οι παραπάνω υποχρεώσεις από τους λιανοπωλητές:

Nα τις καταγγέλλουν καλώντας στη Γραμμή Καταναλωτή 1520 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9π.μ μέχρι τις 3μ.μ. Για όλο το 24ωρο μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (efpolis.gr) και του αριθμού φαξ 210 3843549.

Χρήσιμος οδηγός για τη διακίνηση καυσόξυλων – ΚΑΠΕ

Οδηγός για τη διακίνηση καυσόξυλων – ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ).

Ο οδηγός αυτός περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους για τη διάθεση, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο περιεχόμενος πίνακας αντιστοίχησης βάρους – όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας.

Με χρήση του πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας.

Μονάδες μέτρησες, τρόπος διάθεσης, υγρασία – φυσική ξήρανση

Μονάδες μέτρησες, τρόπος διάθεσης, υγρασία – φυσική ξήρανση. Οδηγός για την διακίνηση καυσόξυλων.

Μονάδες μέτρησες, τρόπος διάθεσης, υγρασία - φυσική ξήρανση. Οδηγός για την διακίνηση καυσόξυλων
ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Αγορανομική Διάταξη 4/2012 – ΦΕΚ 3313/Β/12-12-2012

Με την Αγορανομική Διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 3313/Β/12.12.12), η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα εμπορική πρακτική, που ωστόσο ήταν καθιερωμένη εδώ και πολλά σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

H λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο. Έτσι ο καταναλωτής πληρώνει για μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσόξυλων, ανεξάρτητα από την περιεχόμενη υγρασία.

Αγορανομική Διάταξη 4/2012 - ΦΕΚ 3313/Β/12-12-2012
ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ
Οδηγός αγοράς και αποθήκευσης καυσόξυλων από την Γ.Γ.Κ ● #καυσόξυλα #ξύλα #θέρμανση #χειμώνας