Αρχική » Υγεία - Health » Πόσο νερό (ποσότητα) χρειάζεται να πίνουν τα παιδιά κάθε μέρα
Παιδί προσπαθεί να δροσιστεί από σταγόνες νερού που πέφτουν - Πίνακας με τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό για παιδιά

Πόσο νερό (ποσότητα) χρειάζεται να πίνουν τα παιδιά κάθε μέρα

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί την ημέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το βάρος. Επιπλέον, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και η γενική υγεία επηρεάζουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών για νερό.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του.

Σημειώστε ότι οι συστάσεις αυτές αναφέρονται σε υγιή παιδιά σε ήπια κλίματα, επομένως μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικές σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Πίνακας με τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό για παιδιά

Ηλικία Φύλο Λίτρα ανά ημέρα
4-8 ετών κορίτσια και αγόρια 1,3
9-13 ετών κορίτσια 2,1
9-13 ετών αγόρια 2,4
14-18 ετών κορίτσια 2,3
14-18 ετών αγόρια 3,3

Institute of Medicine of the National Academies. Dietary Reference Intakes (DRIs) Tables. Recommended Daily Allowance and Adequate Intake Values: Total Water and Macronutrients.

Οι παραπάνω ποσότητες μπορεί να φαίνονται μεγάλες, αλλά υπολογίστε ότι αναφέρονται στην συνολική ποσότητα νερού, που μπορεί να είναι εκτός από το πόσιμο νερό από άλλα ροφήματα όπως χυμοί, αλλά και φρούτα, λαχανικά ή και από άλλα τρόφιμα.

Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για παράδειγμα η ντομάτα έχει περιεκτικότητα 94% σε νερό και το αγγούρι σχεδόν 97%.

Πρακτικά, 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα μαζί με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό. Προσοχή δώστε στην κατανάλωση νερού όταν το παιδί έχει έντονη φυσική δραστηριότητα.

Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση το παιδί θα πρέπει να πίνει άφθονο νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στοχεύετε στην κατανάλωση τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό κάθε 20 περίπου λεπτά στην διάρκεια της άσκησης.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη | Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD) | dietup.gr

Πόσο #νερό χρειάζονται τα #παιδιά την #ημέρα. Αναλυτικός πίνακας με ποσότητες ανάλογα