Αρχική » Διατροφή » Διατροφικές Συμβουλές » Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό στην διάρκεια της ημέρας
Ποτήρι με δροσερό νερό και φόντο την θάλασσα με υπενθυμίζει γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό

Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό στην διάρκεια της ημέρας

Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Δείτε τι θετικά αποτελέσματα έχει η ημερήσια κατανάλωση οκτώ έως δέκα ποτήρια νερού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να πίνετε περισσότερο νερό. Τους ξέρετε;

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των περισσότερων κυττάρων του σώματος ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, συμμετέχει καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι άνθρωποι δε ζουν, χωρίς πόσιμο νερό, για περισσότερο από λίγες ημέρες – ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλα.

Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό

Η μέση κατανάλωση νερού 8-10 ποτήρια ημερησίως έχει ως αποτέλεσμα:

 • Καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος (πιο αποτελεσματική μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών στο σώμα).
 • Πιο αποτελεσματική λειτουργία των νεφρών (αποβολή τοξινών) με συνέπεια την μείωση των τοξινών στην επιδερμίδα.
 • Βελτιωμένη όψη δέρματος και μαλλιών (το νερό διατηρεί ενυδατωμένα τα κύτταρα του δέρματος και τα χείλη). Στα άτομα με ξηρό/κανονικό δέρμα, διεγείρει τους σμηγματογόνου αδένες που παράγουν περισσότερα λιπίδια τα οποία διατηρούν την υγρασία. Ωστόσο δεν επιδεινώνει τη λιπαρότητα του δέρματος.
 • Βελτίωση της δυσκοιλιότητας
 • Αύξηση του μεταβολικού ρυθμού
 • Βελτίωση της συγκέντρωσης
 • Λιγότερο στρες, άγχος και εξάντληση
 • Επιβράδυνση των συμπτωμάτων γήρανσης, χάρη στη διέγερση της παραγωγής των ορμονών ανάπτυξης από την υπόφυση του εγκεφάλου
 • Μείωση κατακράτησης υγρών και φουσκώματος
 • Μεγαλύτερη καύση λίπους
 • Πιο δυνατοί και ευλύγιστοι μύες στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι μύες πρέπει να αποτελούνται κατά τρία τέταρτα από νερό και αν χάσουν έστω και 3% αυτής της περιεκτικότητας, χάνουν το 10% της δύναμης τους.

Γεωργία Κατσογριδάκη | Διαιτολόγος | Πηγή: Iator.gr

Νερό. Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης

Το λεγόμενο νερό, είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, καλύπτοντας το 70,9% του πλανήτη μας.

Στη φύση, το νερό υπάρχει στην αέρια (οπότε ονομάζεται υδρατμός), στην υγρή και στη στερεή (οπότε ονομάζεται πάγος) κατάσταση. Το νερό επίσης βρίσκεται στην κατάσταση υγρού κρυστάλλου, κοντά σε υδρόφιλες επιφάνειες.

Στις «συνηθισμένες συνθήκες» (δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm) βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία υγρού – αερίου, με κύρια φάση την υγρή. Το (καθαρό) υγρό νερό είναι άγευστο και άοσμο, σχεδόν άχρωμο, αλλά εμφανίζει μια γαλάζια χροιά όταν βρίσκεται σε βαθιά στρώματα.

Πολλές ουσίες διαλύονται στο νερό και γι’ αυτό συχνά αποκαλείται «συμπαντικός διαλύτης» (universal solvent). Εξαιτίας αυτού, το νερό στη φύση σπάνια είναι καθαρό και πολλές από τις ιδιότητές του (φυσικού νερού) μπορεί να διαφέρουν από ελαφρά ως σημαντικά από αυτές του καθαρού νερού.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές ουσίες που είναι ουσιαστικά, αν όχι τελείως, αδιάλυτες στο νερό. Το νερό είναι η μόνη συνηθισμένη ουσία που βρίσκεται και στις τρεις κοινές καταστάσεις της ύλης και είναι ζωτικό για όλες τις γνωστές μορφές ζωής στη Γη. Το νερό αποτελεί το 55 – 78% του ανθρώπινου σώματος.

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο #νερό. Ποια τα θετικά αποτελέσματα την κατανάλωση του #υγεία