Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Πρόληψη – Συμβουλές για καθαρά και υγιή παιδικά δόντια το καλοκαίρι
Παιδί βουρτσίζει τα δόντια ακολουθώντας τις 10 συμβουλές για καθαρά και υγιή παιδικά δόντια το καλοκαίρι

Πρόληψη – Συμβουλές για καθαρά και υγιή παιδικά δόντια το καλοκαίρι

10 συμβουλές για καθαρά και υγιή παιδικά δόντια καλοκαίρι. Θέματα πρόληψης και τι να προσέξετε στην διατροφή, για την στοματική υγιεινή των παιδιών.

Συμβουλές για γερά & υγιή δόντια – Στοματική υγιεινή παιδιών

To καλοκαίρι έφτασε και μαζί με αυτό, όλοι θέλουμε να νοιώσουμε πιο χαλαροί και ανέμελοι ιδιαίτερα στις διακοπές.

Λόγω αυτής της ανεμελιάς την περίοδο των διακοπών ουσιαστικά χαλαρώνει και το πρόγραμμα της στοματικής υγιεινής, με τα περισσότερα παιδιά να βουρτσίζουν βιαστικά και όχι καθημερινά τα δόντια τους.

Οι καλές συνήθειες όμως δεν θα πρέπει να μας εγκαταλείπουν το καλοκαίρι, ειδικά όσον αφορά σε θέματα πρόληψης, όπως η στοματική υγιεινή των παιδιών.

Επίσης και η διατροφή δεν ακολουθεί το αυστηρό ενδεχομένως πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, αφού τα παιδιά συνήθως τρώνε περισσότερα παγωτά, αναψυκτικά, γλυκά, καραμέλες.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και ιδιαίτερα αυτά που κολλάνε στα δόντια, όπως τα γαριδάκια, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, οι καραμέλες, οι τσίχλες με ζάχαρη κ.λπ. είναι αυτά που είναι πιο επιβλαβή για τα δόντια.

Το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα αυτών των τροφίμων, αλλά η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται.

Η όποια δράση τους ωστόσο, μειώνεται αποτελεσματικά με το πλύσιμο των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Τα παιδιά ως γνωστόν, δεν κάνουν πάντα ότι τους λέμε, ωστόσο μιμούνται ότι κάνουμε εμείς.

Επομένως, θα πρέπει οι γονείς πρώτοι να ακολουθούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής και σωστής διατροφής και μέσα στο καλοκαίρι.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από τη μαμά ή το μπαμπά και κατά την διάρκεια των διακοπών.

Τα δόντια θα πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για τα παιδιά άνω των 7 ετών.

10 συμβουλές για καθαρά & υγιή παιδικά δόντια το καλοκαίρι

1

Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας και την παιδική οδοντόβουρτσα.

2

Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.

Η επίσκεψη αυτή έχει το νόημα και της υπενθύμισης των κανόνων στοματικής υγιεινής από πιο έγκυρα χείλη, ώστε και το παιδί να τους λάβει πιο σοβαρά υπόψιν.

3

Θα πρέπει τα παιδιά να τρώνε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, τα οποία τους προσφέρουν βιταμίνες και ενυδάτωση.

4

Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.), αφού κολλάνε στα δόντια και απομακρύνονται δύσκολα.

5

Περιορίστε την κατανάλωση σοκολάτας, καραμελών, παγωτών και διαφόρων γλυκισμάτων σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).

6

Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και αυξήστε τη λήψη νερού, φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

7

Βουρτσίζετε τα δόντια των παιδιών τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, έστω και αν ταξιδεύετε.

8

Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά καλοκαιρινά παιχνίδια των παιδιών, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

9

Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

10

Να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγκων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

Tips – Συμβουλές για τα παιδικά δόντια σε περίπτωση ατυχήματος

Εάν εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, τα μόνιμα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία.

Εάν έχουν σπάσει ή φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα κομματάκια ή ολόκληρο το δόντι σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο.

Τα παιδικά δόντια δεν επανατοποθετούνται στο στόμα, καλό θα είναι όμως σε κάθε περίπτωση τραυματισμού να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση, εξέταση των δοντιών και αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων.

Πηγή: Iator.gr
10 συμβουλές - tips για καθαρά και υγιή #παιδικά #δόντια το #καλοκαίρι. Στοματική υγιεινή παιδιών.