Αρχική » Καιρός - Weather » Καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές σε Ευρώπη & Ελλάδα live καιρός
Καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές σε Ευρώπη και Ελλάδα

Καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές σε Ευρώπη & Ελλάδα live καιρός

Καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές σε Ελλάδα. Δραστηριότητα κεραυνών τώρα. Δίκτυο Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων & Καταιγίδων Κεραυνική δραστηριότητα.

Καταιγίδες και αστραπές στην Ευρώπη και την Ελλάδα live

Αστραπή ονομάζεται ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου του νέφους ή ανάμεσα σε ένα νέφος και στο έδαφος, οπότε και ειδικότερα ονομάζεται κεραυνός.

Η αστραπή αποτελεί μετεωρολογικό φαινόμενο. Σημειώνεται ότι κατά σύγχρονες απόψεις μετεωρολόγων και φυσικών και οι αστραπές θεωρούνται κεραυνοί ανεξάρτητα αν η ηλεκτρική εκκένωση τους φθάνει στο έδαφος ή όχι.

Έτσι ορίζεται ότι: «Οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα και οφείλεται σε φυσικά αίτια ονομάζεται κεραυνός». Παρά ταύτα και οι δύο έννοιες συνεχίζουν να υπάρχουν ως ξεχωριστές λόγων άλλων παραγόντων.

Ο ηλεκτρικός σπινθήρας αυτός δημιουργείται όταν η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού υπερνικά τη φυσική αντίσταση που προβάλλει ο ατμοσφαιρικός αέρας στη δίοδο ενός ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν ο αέρας είναι ξηρός τότε η αντίσταση αυτή είναι μεγάλη. Όταν όμως περιέχει υδροσταγόνες αναπτύσσεται τάση 10 εκατομμυρίων βολτ (Volt) που προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τον αέρα που συνοδεύεται από μια λάμψη, την αστραπή.

Καταιγίδες – Αστραπές σε Ευρώπη και Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο

Δίκτυο Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων & Καταιγίδων

Βλέπετε σε στατική εικόνα (που συνεχώς ανανεώνεται με τα πρόσφορα δεδομένα) τον χάρτη με τις αστραπές στον Βαλκανικό χώρο – Ελλάδα.

Kαταιγίδες - Αστραπές σε Ελλάδα

Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τον χάρτη-εικόνα με κανονική μορφή χάρτη (για να εστιάσετε σε διάφορες περιοχές) κάνοντας κλικ εδώ.

Κορυφές νεφών και κεραυνοί στην Ευρώπη & Ελλάδα τώρα / σήμερα

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε τις κορυφές νεφών και κεραυνών στην Ευρώπη & Ελλάδα τώρα – σήμερα

Ευρώπη - Ελλάδα τώρα - Κεραυνική δραστηριότητα
Ευρώπη – Ελλάδα τώρα – Κεραυνική δραστηριότητα

Καταιγίδα – αστραπή – βροντή πόσο μακριά είναι;

Για να βρεις την απόσταση μιας καταιγίδας μέτρησε τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής.  Για τη μέτρηση θα χρειαστείς ένα χρονόμετρο και οπωσδήποτε μια αστραπή ή ένα κεραυνό!

Αν δεν έχεις χρονόμετρο μέτρα νοερά με τον εξής ρυθμό: και ένα, και δύο, και τρία  μέχρι να ακούσεις τη βροντή. Στη συνέχεια διαίρεσε τον αριθμό των δευτερολέπτων με το 3 για να βρεις περίπου την απόσταση που εξελίσσεται η καταιγίδα σε χιλιόμετρα. 

Η βροντή και η λάμψη του κεραυνού ή της αστραπής συμβαίνουν την ίδια χρονική στιγμή. Το φως και ο ήχος, όμως, ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες και έτσι φθάνουν σε μας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Online #καταιγίδες, βροχή, #κεραυνοί και #αστραπές σε Ελλάδα - #καιρός