Αρχική » Σχολείο » Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές το σχολικό έτος 2019 – 2020
Πότε ανοίγουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2017 - 2018

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές το σχολικό έτος 2019 – 2020

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020. Πότε θα είναι κλειστά στην διάρκεια του έτους (αργίες), ποιες οι εορταστικές εκδηλώσεις και τι αλλάζει για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Για το φετινό σχολικό έτος, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά τυπικά το σχολικό έτος για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Το ΦEK σε μορφή pdf) που εκδόθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο.

Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

 

Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων Τίτλοι Προόδου και αντίγραφα Τίτλου Σπουδών που προβλέπονται στο άρθρο 20.

Την ίδια ημερομηνία αποστέλλονται από τα νηπιαγωγεία τα Πιστοποιητικά Φοίτησης των μαθητών για την εγγραφή τους στα Δημοτικά και από τα Δημοτικά οι Τίτλοι Σπουδών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια.

Το διδακτικό έτος των νηπιαγωγείων και δημοτικών

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων

Τέλος σύμφωνα με το Π.Δ. το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Πότε θα είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργούν (αργίες) τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:

 • Τα Σάββατα και τις Κυριακές.
 • Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή).
 • Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).
 • Την Καθαρά Δευτέρα.
 • Την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή).
 • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα).
 • Την 1η Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά).
 • Την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
 • Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές).
 • Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Οι εορταστικές εκδηλώσεις – γιορτές που προβλέπονται στα σχολεία είναι:

 • Στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.
Σχολικό έτος 2019 - 2020. Πότε ανοίγουν τα #σχολεία #νηπιαγωγείο #δημοτικό #γυμνάσιο και λύκειο