Αρχική » Σχολείο » Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές το σχολικό έτος 2020 – 2021
Άδεια σχολική αίθουσα περιμένει του μαθητές και να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για το σχολικό έτος 2020 - 2021

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές το σχολικό έτος 2020 – 2021

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, για το σχολικό έτος 2020 – 2021 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πότε θα είναι κλειστά για αργίες και διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα), ποιες οι εορταστικές εκδηλώσεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια & λύκεια.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο | Σχολικό έτος 2020 – 2021

Η έναρξη του σχολικού έτους 2020 – 2021 σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρχική ημερομηνία ήταν τα σχολεία να ανοίξουν την 7 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 82609/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ 2686/Β/01-07-2020.

Κορωνοϊός – Υπουργείο Παιδείας: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι (έναντι της αρχικής πρόβλεψης για την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου).

Την 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβαν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας (αυτό συμπεριλαμβάνει και τα νηπιαγωγεία).

Σχολικό έτος 2020 – 2021 | Εγγραφές μαθητών στα σχολεία

Κατ’ εξαίρεση πραγματοποιούνται εγγραφές τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων σε λειτουργούντα τμήματα:

 • Για τους/τις μαθητές/τριες που παραπέμφθηκαν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου
 • Για τους/τις απόφοιτους Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου οι οποίοι/ες επιθυμούν την εγγραφή τους σε Επαγγελματικό Λύκειο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και οι οποίοι/ες συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους και
 • Για τους/τις μαθητές/τριες που αδυνατούσαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. για λόγους υγείας, σοβαρούς οικογενειακούς λόγους κ.λπ)

Πρώτο τρίμηνο Α/θμιας – τετράμηνο Β/θμιας σχολικού έτους 2020 – 21

Ειδικά για το σχολικό έτος 2020 – 2021,το πρώτο τρίμηνο στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει στις 7 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, και το Α΄ τετράμηνο στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει στις 7 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων

Κατά τα λοιπά ισχύει το π.δ. 79/2017 «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄ 112), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ισχύει επίσης η υπ’ αρ. 79942/ΓΔ4/21.05.2019, κοινή απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

«Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Β΄ 2005), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Το διδακτικό έτος των νηπιαγωγείων και δημοτικών

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων

Τέλος σύμφωνα με το Π.Δ. το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Πότε θα είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργούν (αργίες) τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:

 • Τα Σάββατα και τις Κυριακές.
 • Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή).
 • Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).
 • Την Καθαρά Δευτέρα.
 • Την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή).
 • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα).
 • Την 1η Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά).
 • Την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
 • Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές).
 • Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Οι εορταστικές εκδηλώσεις – γιορτές που προβλέπονται στα σχολεία είναι:

 • Στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.
 • Στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.
Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Σχολικό έτος 2020 - 2021. Πότε ανοίγουν τα #σχολεία #νηπιαγωγείο #δημοτικό #γυμνάσιο και λύκειο