Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πρωτομαγιά 2024 - 1η Μαΐου » Πρωτομαγιά. Πως αμοίβονται οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο & μηνιάτικο
Εργατική Πρωτομαγιά. Εργαζόμενοι σε αγώνες της εργατικής τάξης

Πρωτομαγιά. Πως αμοίβονται οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο & μηνιάτικο

Πρωτομαγιά. Πως αμείβεται η Πρώτη του Μάη για τους εργαζόμενους. Με υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί η ημέρα αυτή, υποχρεωτική αργία, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης.

Πρωτομαγιά. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Πως αμείβεται η εργασία

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου.

Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης.

Αυτό έγινε ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι.

Πραγματοποιήθηκε στις 14.07.1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης.

Συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Για την εορτή της 1ης Μαΐου, μετά και την έκδοση του Νόμου 4468/2017 (Άρθρο 14),  η Πρωτομαγιά, καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Επίσης, προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή ή με μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Παράλληλα καταργήθηκε το προηγούμενο καθεστώς της κήρυξης της εορτής αυτής ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας με την έκδοση κάθε χρόνο σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Πρωτομαγιά: Πότε μεταφέρεται η αργία και γιατί

Για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, μετατίθεται η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 (Πρωτομαγιά), με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Πώς αμείβεται η εργατική πρωτομαγιά για τους εργαζόμενους;

Πως αμείβεται η εργατική πρωτομαγιά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και για εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο.

Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

Εργαζόμενοι με ημερομίσθιο – μηνιαίο μισθό

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται ότι

α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και

β) σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Εργατική Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) | Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου

Την πρώτη του Μάη (1η Μαΐου) γιορτάζεται η μέρα των εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά).

Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου.

Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο, στο σχετικό μας άρθρο: Εργατική Πρωτομαγιά. Η ιστορία της στην Ελλάδα και όλο το κόσμο.

Πως αμείβεται η #Πρωτομαγιά για τους εργαζόμενους, που αμείβονται με #ημερομίσθιο ή μηνιαίο #μισθό