Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2024 - Easter » Μεγάλο Σαββάτο – Η Πρώτη Ανάσταση. Ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα
Αγιογραφία με αναπαράσταση από την Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σαββάτο ● Ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

Μεγάλο Σαββάτο – Η Πρώτη Ανάσταση. Ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλο Σαββάτο. Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ενώ το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Γιατί η Πρώτη Ανάσταση εορτάζεται το Μεγάλο Σάββατο;

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη, όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν η ψυχή του Χριστού με την θεότητα βρισκόταν στον Άδη και το σώμα μαζί με την θεότητα βρισκόταν στον τάφο.

Θεωρείται μεγάλη ημέρα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού συνδέεται με την ημέρα της Κυριακής.Ο Χριστός αναστήθηκε τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής.

Μεγάλο Σαββάτο – Η Πρώτη Ανάσταση. Ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα.

Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα. Την ίδια ώρα οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις καμπάνες, πυροβολούν και γενικά θορυβούν, για να διώξουν τον θάνατο.

Το βράδυ στην Ανάσταση με το «Χριστός Ανέστη», χτυπούν οι καμπάνες, τσουγκρίζονται τα αβγά, ρίχνονται βαρελότα και για να φύγει, όπως λένε, ο θάνατος.

Στην Κορώνη (Μεσσηνία) σπάζουν ένα τσουκάλι και βαρούν τις καμπάνες.

Η Πρώτη Ανάσταση στα Επτάνησα – Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα «ρίχνουν από τα παράθυρα ό,τι άχρηστο αγγείο ευρεθεί «προς χαράν του Χριστού και πομπήν των Εβραίωνε».

Μεγάλο Σαββάτο στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα επίσης οι γυναίκες γεμίζουν ένα κάδο νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από εκεί πρέπει να ρίξει στο δοχείο ένα νόμισμα.

Μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Αναστάσεως, παίρνουν νερό και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους.

Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο (ένα σιδερένιο κλειδί) λέγοντας «σιδερένιο το κεφάλι μου!»

Πασχαλινές κουλούρες και πασχαλινά δώρα

Το Μεγάλο Σάββατο ζυμώνουν τις πασχαλινές κουλούρες, όσοι δεν πρόλαβαν την Μεγάλη Πέμπτη, και σφάζουν το αρνί (λαμπριάτης, πασχάτης).

Επίσης στέλνουν τα πασχαλινά δώρα στους νονούς και τις αρραβωνιαστικές και επισκέπτονται τα νεκροταφεία.

Γιατί η Πρώτη #Ανάσταση εορτάζεται από την Εκκλησία το Μεγάλο #Σάββατο; #Πάσχα #έθιμα