Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2024 - Easter » Πασχαλινά δώρα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ανάδοχου (νονός, νονά)
Πάσχα και κρεμασμένες άσπρες Πασχαλινές λαμπάδες για δώρα με διάφορους στολισμούς, κορδέλλες κλπ

Πασχαλινά δώρα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ανάδοχου (νονός, νονά)

Πασχαλινά δώρα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ανάδοχου (νονός & νονά). Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα (η λαμπάδα, το σοκολατένιο αυγό, το πασχαλινό τσουρέκι) και ποια μέρα πρέπει να τα δώσετε. Ποια άλλα δώρα φέρνει ο ανάδοχος (ρούχα, παπούτσια κ.α)

Πασχαλινά δώρα. Ποιες οι υποχρεώσεις του ανάδοχου (νονός – νονά)

Ανάδοχος (νονός – νονά) είναι το πρόσωπο, άνδρας ή γυναίκα, που στέκεται εγγυητής στην Εκκλησία για την πίστη του βαπτιζομένου και αναλαμβάνει τη φροντίδα μετά το βάπτισμα να τον στερεώνει στη Χριστιανική πίστη.

Ο ρόλος του νονού ή αναδόχου καθίσταται αγαπητικός, πνευματικός και ουσιαστικός.

Με την πραγματοποίηση του Μυστηρίου της Βάφτισης ο νονός αποκτά ένα νέο ρόλο, μία νέα ευθύνη, να μεταδώσει με το πρότυπό του και με τη διδασκαλία του την αγάπη του χριστιανισμού στο βαφτιστήρι του.

Να το βοηθήσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να ομοιάσει στο Θεό, να αγαπήσει τους συνανθρώπους του και να βιώνει μια βαθιά και ουσιαστική ζωή.

Όταν αποφασίσει κάποιος να γίνει νονός, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτεί ότι ο νέος του αυτός ρόλος δεν είναι μια απλή υπόθεση και δεν είναι μόνο μία τυπική παράδοση δώρων.

Πασχαλινά δώρα. Τι θα προσφέρει ο ανάδοχος τις γιορτές του Πάσχα

Σύμφωνα με την παράδοση ο νονός κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, στη γιορτή και στα γενέθλια του παιδιού προσφέρει δώρα αγάπης στο βαφτιστήρι του.

Ιδιαίτερα στις γιορτές του Πάσχα, ο ανάδοχος συνηθίζεται να φέρνει την λαμπάδα που θα ανάψει το παιδί την ημέρα της Ανάστασης και ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα κάποιο δώρο, για παράδειγμα παπούτσια, ρούχα κ.α.

Επιπλέον, θα μπορούσε να του προσφέρει ένα πασχαλινό τσουρέκι το οποίο συμβολίζει τον άρτο ζωής που προσέφερε ο Χριστός στους ανθρώπους με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Στα Πασχαλινά δώρα μπορεί να προσφερθεί και ένα σοκολατένιο αυγό το οποίο συμβολίζει τη ζωή εν τάφω του Χριστού και την πορεία προς την Ανάστασή Του, όπως όταν ένα πουλάκι γεννιέται από το αυτό.

Ποια μέρα πρέπει να δώσω τα πασχαλινά δώρα στα παιδιά;

Ποια μέρα πρέπει να δώσω τα πασχαλινά δώρα στα παιδιά; Τα παιδιά είναι ανυπόμονα οπότε μην πάτε τελευταία στιγμή να δώσετε τα πασχαλινά δώρα σας.

Φροντίστε λοιπόν να το δώσετε αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν πάλι θέλετε να τηρήσετε την παράδοση, τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την μέρα της Μεγάλης Πέμπτης και ποτέ την Μεγάλη Παρασκευή.

Τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα | Λαμπάδα, αυγό, κουλούρι

Παρακάτω θα διαβάσουμε αναλυτικά τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα και ειδικότερα η λαμπάδα, το σοκολατένιο αυγό και το πασχαλινό κουλούρι.

Πασχαλινά δώρα - Λαμπάδα

Η λαμπάδα – Πασχαλινό λαμπαδάκι | Συμβολίζει την Ανάσταση

Η λαμπάδα – πασχαλινό λαμπαδάκι, συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή,  τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.

Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.
Πασχαλινά δώρα - Το σοκολατένιο αυγό

Το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό | Η ζωή, η αναγέννηση της φύσης

Το σοκολατένιο αυγό συμβολίζει την «ζωή εν τάφω» η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

Είναι ξενόφερτο σύμβολο. Ας θυμηθούμε ότι στη Δυτική Ευρώπη τα παιδιά ακούνε παραμύθια που λένε ότι ο λαγός φέρνει αυγά κι άλλα δώρα που κρύβουν οι μάνες σε διάφορα μέρη στο κήπο ή στο σπίτι. Τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν.

Πασχαλινά δώρα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ανάδοχου

Το πασχαλινό τσουρέκι – κουλούρι με το κόκκινο αυγό

Το πασχαλινό τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός.

Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

#Πάσχα. Ποιες οι υποχρεώσεις του ανάδοχου. Τι συμβολίζουν τα δώρα (#λαμπάδα, #σοκολατένιο αυγό).