Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Οκτώ υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα

Οκτώ υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος και επηρεάζει την όψη της επιδερμίδας. Θρεπτικές ουσίες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής μπορούν να διατηρήσουν υγιείς τις κυτταρικές λειτουργίες και να μας χαρίσουν ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.

Τροφές όπως η πιπεριά, το αγγούρι, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και θα πρέπει άμεσα να τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή για να κερδίσετε τη μάχη ενάντια στο χρόνο.

Οκτώ υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα

1. Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι ένα νόστιμο λαχανικό που μπορείτε να το απολαύσετε ωμό αλλά και μαγειρεμένο. Οι ευεργετικές της ιδιότητες για το δέρμα οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Η πιπεριά περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών και βιταμίνης B6.

Επιπλέον είναι πλούσια σε καροτονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα καθώς επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής. Μια κόκκινη πιπεριά έχει μόλις 30 θερμίδες και είναι πλούσια σε ίνες. Είναι ιδανικό συστατικό στις σαλάτες αλλά και σε σάντουιτς.

Κόκκινες πιπεριές

2. Μαύρη σοκολάτα

Μια από τις αγαπημένες τροφές των περισσότερων ανθρώπων η σοκολάτα αν και παρεξηγημένη λόγω του υψηλού ποσού των θερμίδων που περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα έχει πολλές λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχει επίσης λιπαρά οξέα και φλαβόνες, ουσίες που προωθούν την λάμψη του προσώπου.

Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας συμβάλλουν στην μείωση της τραχύτητας του δέρματος και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Το κακάο από μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει τις αρτηρίες αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην δημιουργία μιας πιο υγιούς επιδερμίδας. Επιλέξτε σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 80% σε κακάο για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τη σκόνη γάλακτος που περιέχονται στις ανοιχτόχρωμες σοκολάτες.

Μαύρη σοκολάτα

3. Σολομός

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική τροφή για την καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη D η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου.

Ο σολομός επίσης, είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, μειώνουν το χρόνο εμφάνισης των ρυτίδων και τα συμπτώματα της ακμής ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Σολομός

4. Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 130% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε.Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, κρατάει το δέρμα απαλό και σφιχτό, μειώνοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση ρυτίδων. Ακόμη, το ελαγικό οξύ που περιέχουν οι φράουλες προστατεύει τις ελαστικές ίνες που εμποδίζουν την πλαδαρότητα και μέσα σ’ όλα, είναι και ένα απολαυστικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Φράουλες

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C, αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην αντιγήρανση και την καλή υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η συχνή κατανάλωση του πράσινου τσααγιού βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία.

Πράσινο τσάι

6. Σπανάκι

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δυο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο σπανάκι και παρέχουν σημαντική προστασία μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της καταστροφής του αμφιβληστροειδή, γενικότερα. Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών άλλων αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη, και μαγγάνιο.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το σπανάκι μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία του δέρματος που κινδυνεύει από την ρύπανση και τις ακτινοβολίες του ηλίου, μειώνει το αντιοξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών προβλημάτων υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση,οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τη συνολική μείωση της μακροζωίας.

Σπανάκι

7. Καρότα

Τα καρότα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α που βελτιώνει σημαντικά την όραση μας. Η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας συμβάλλοντας σημαντικά στην ενυδάτωσή της. Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο,ο φώσφορος και το μαγνήσιο που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην καλή υγεία των οστών,των δοντιών και των μυών.

Καρότα

8. Αγγούρι

Τo αγγούρι αποτελείται κυρίως από νερό. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C η οποία σε συνεργασία με το καφεϊκό οξύ ένα άλλο αξιόλογο συστατικό του αγγουριού, καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και να μειώνει το πρήξιμο στην περιοχή κάτω από τα μάτια.

Η φλούδα του αγγουριού είναι πλούσια σε ίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του πυριτίου, του καλίου και του μαγνησίου. Το διοξείδιο του πυριτίου είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του συνδετικού ιστού, συμβάλλει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και την μείωση των ρυτίδων.Το γεγονός ότι η αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό το καθιστά φυσική ενυδατική πηγή για το δέρμα.

Αγγούρι

Βιβλιογραφία

Biochemical and Biophysical Research Communications: Green Tea Polyphenol Epigallocatechin-3-gallate Suppresses Melanoma Growth by Inhibiting Inflammasome and Il-1β Secretion.
Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004.

Ko SH et al. Antioxidant Effects of Spinach (Spinacia oleracea L.) Supplementation in Hyperlipidemic Rats. Prev Nutr Food Sci. 2014 Jan;19(1):19-26.
Meyers, K., Watkins, C., Pritts, M., & Liu, R. (2003) Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 6887-6889.
Thring TS1, Hili P, Naughton DP. Anti-collagenase, anti-elastase and anti-oxidant activities of extracts from 21 plants. BMC Complement Altern Med. 2009 Aug 4;9:27.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

dietup.gr
(Με την συνεργασία και την άδεια του)