Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Αντηλιακό για τον ήλιο. Οδηγίες επιλογής & σωστής χρήσης το καλοκαίρι
Αντηλιακό απλωμένο σε γυναικείο κορμί - Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης αντηλιακού το καλοκαίρι

Αντηλιακό για τον ήλιο. Οδηγίες επιλογής & σωστής χρήσης το καλοκαίρι

Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά ανεξάρτητα εποχής και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Συμβουλές για την αντηλιακή προστασία στην θάλασσα.

Αντηλιακό για ήλιο. Οδηγίες επιλογής & σωστής χρήσης το καλοκαίρι

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά, άσχετα με τον καιρό ή την εποχή.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία υφίσταται και τις συννεφιασμένες και χειμωνιάτικες ημέρες.

Επιπλέον η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα παράθυρα του αυτοκινήτου και του σπιτιού, συνεπώς δεν πρέπει να αμελείτε τη χρήση του στα πολύωρα ταξίδια.

Οι ασθενείς με παθήσεις του δέρματος που επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους όταν αυτοί έχουν φυσικό φωτισμό.

Η μείωση της έκθεσης στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να γίνει ελαχιστοποιώντας τις εξωτερικές δραστηριότητες τις μεσημεριανές ώρες και φορώντας καπέλο και προστατευτικό ρουχισμό.

Μια καλή συνήθεια είναι να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες μας νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Συνίσταται να φοράτε αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές (πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, χέρια, γάμπες) για την πρόληψη τόσο του καρκίνου του δέρματος, όσο και της φωτογήρανσης.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D από το δέρμα μας.

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα χρήσης αντηλιακού καθώς από μια μεγάλη μελέτη δεν διαπιστώθηκε έλλειψη βιταμίνης D σε τακτικούς χρήστες αντηλιακού.

Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι δέκα λεπτά έκθεσης του προσώπου και των άνω άκρων στον ήλιο την ημέρα επαρκούν για την απαιτούμενη ημερήσια παραγωγή βιταμίνης D.

Ο δείκτης προστασίας SPF 30 και SPF 50 (Sun Protection Factor)

Όταν μιλάμε για SPF αναφερόμαστε στο ακρωνύμιο των λέξεων Sun Protection Factor, δηλαδή, δείκτης αντηλιακής προστασίας.

Η επιλογή του SPF30 είναι ιδανική για καθημερινή χρήση ενώ το SPF50 είναι κατάλληλο αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει δραστηριότητες εκτός γραφείου.

Όταν μιλάμε για SPF30, σημαίνει πως θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερες ο ήλιος για να κάψει το δέρμα σου, σε σχέση με την έκθεση σε αυτόν μη φορώντας αντηλιακό.

Αν δηλαδή, μπορείς να μείνεις 1 λεπτό στον ήλιο χωρίς να καείς, με το SPF30 μπορείς να μείνεις 30 λεπτά, προτού επαναλάβεις.

Τα λεπτά και ο υπολογισμός αλλάζει και τροποποιείται και σύμφωνα με τη δραστηριότητά σου, αν κολυμπάς για παράδειγμα, πρέπει αμέσως μετά την έξοδο από τη θάλασσα να ανανεώσεις το αντηλιακό.

Στο εμπόριο υπάρχουν πια παγκοσμίως αντηλιακά που αναφέρουν και δείκτη SPF100, αλλά αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει ετικέτα στα αντηλιακά με δείκτη SPF50+ για όλα εκείνα που υπερβαίνουν το SPF5.

Ο δείκτης προστασίας SPF ((Sun Protection Factor) αναγράφεται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας κάθε αντηλιακού.

Αποτελεί το κλάσμα του χρόνου που θα προκληθεί ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα χωρίς αντηλιακό προς το χρόνο που απαιτείται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα με το αντηλιακό.

  • Ο δείκτης SPF30: Μπλοκάρει το 96.7% της UV ακτινοβολίας.
  • Ο δείκτης SPF50: Μπλοκάρει το 98% της UV ακτινοβολίας.

Διαλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον SPF 30 (εάν έχετε σκούρο δέρμα) ή SPF 50 (εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, φακίδες) που να έχει προστασία και από UVA και από UVB.

Εάν έχετε ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή φωτοδερματοπάθειας χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 50+.

Είδη αντηλιακών. Με φυσικά ή χημικά φίλτρα ή προστασίας προσώπου

Το αντηλιακό είναι μια σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά άντρες και γυναίκες και κάθε τύπο επιδερμίδας ανεξάρτητα από το χρώμα της και είναι απαραίτητο όλο το χρόνο.

Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στο δέρμα ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν είναι πάντα ορατή, πχ τους χειμερινούς μήνες.

Οι επιπτώσεις του ήλιου είναι καταστροφικές για το δέρμα και για αυτό το λόγο δε θα πρέπει ποτέ να αμελούμε τη χρήση του αντηλιακού μας.

Ας δούμε παρακάτω μερικά είδη αντηλιακών.

Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα

Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν τη UV ακτινοβολία. Δημιουργούν ένα λευκό φιλμ πάνω στο δέρμα όταν εφαρμόζονται. Δεν απορροφώνται από το δέρμα.

Αντηλιακά με χημικά φίλτρα

Αντηλιακά με χημικά φίλτρα που απορροφούν τη UV ακτινοβολία. Απλώνονται πιο εύκολα, χρειάζονται όμως ανανέωση κάθε δύο ώρες.

Αντηλιακή προστασία προσώπου

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για αντηλιακή προστασία – αντηλιακά προσώπου, και ο δερματολόγος ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ή την πάθηση του μπορεί να σας συστήσει το κατάλληλο.

  • Κρέμες προσώπου με δείκτη αντηλιακής προστασίας
  • Αντηλιακά μη φαγεσωρογόνα ειδικά για ακνεϊκό δέρμα
  • Αντηλιακά με χρώμα για ταυτόχρονη κάλυψη
  • Αντηλιακό χειλιών

Αντηλιακά για το σώμα ή θάλασσα – παραλία. Tips για τα αντηλιακά

Αντηλιακά για το σώμα

Υπάρχουν αντηλιακά για το σώμα σε μορφή γαλακτώματος, αφρού και σπρέι.

Αντηλιακή προστασία στην θάλασσα

Το αντηλιακό της παραλίας για την αντηλιακή προστασία στην θάλασσα, θα πρέπει να έχει δείκτη SPF 30 ή 50.

Επίσης θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες, αλλά και μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, την εφίδρωση και το τρίψιμο με την πετσέτα.

Το αντηλιακό δεν αντικαθιστά το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τη σκιά της ομπρέλας!

Τα αδιάβροχα αντηλιακά (water resistant) παραμένουν πιο πολύ στο δέρμα μετά το κολύμπι, ωστόσο και αυτά θέλουν αντικατάσταση.

Tips για τα αντηλιακά (water resistant, παιδιά, ομπρέλα)

Ορισμένα tips για τα αντηλιακά είναι:

  • Στα αντηλιακά που αναγράφουν: Very water resistant, o δείκτης SPF διατηρείται 80 λεπτά μέσα στο νερό.
  • Στα αντηλιακά που αναγράφουν: Water resistant, o δείκτης SPF διατηρείται 40 λεπτά μέσα στο νερό.
  • Παιδιά ηλικίας μικρότερης του έτους δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο της παραλίας.
  • Η εφαρμογή αντηλιακού και η παραμονή κάτω από ομπρέλα δεν προστατεύουν επαρκώς και δεν αναιρούν τον παραπάνω κανόνα!
#Αντηλιακό και οδηγίες για την επιλογή & χρήση του το #καλοκαίρι στην ακτινοβολία #UV #ήλιος