Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι
Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι

Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι

Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά ανεξάρτητα εποχής. Συμβουλές για την αντηλιακή προστασία στην θάλασσα.

Αντηλιακό. Οδηγίες επιλογής και σωστής χρήσης το καλοκαίρι

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά, άσχετα με τον καιρό ή την εποχή. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία υφίσταται και τις συννεφιασμένες και χειμωνιάτικες ημέρες.

Επιπλέον η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα παράθυρα του αυτοκινήτου και του σπιτιού, συνεπώς δεν πρέπει να αμελείτε τη χρήση του στα πολύωρα ταξίδια.

Οι ασθενείς με παθήσεις του δέρματος που επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους όταν αυτοί έχουν φυσικό φωτισμό.

Η μείωση της έκθεσης στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να γίνει ελαχιστοποιώντας τις εξωτερικές δραστηριότητες τις μεσημεριανές ώρες και φορώντας καπέλο και προστατευτικό ρουχισμό.

Μια καλή συνήθεια είναι να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες μας νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Συνίσταται να φοράτε αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές (πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, χέρια, γάμπες) για την πρόληψη τόσο του καρκίνου του δέρματος, όσο και της φωτογήρανσης.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D από το δέρμα μας. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα χρήσης αντηλιακού καθώς από μια μεγάλη μελέτη δεν διαπιστώθηκε έλλειψη βιταμίνης D σε τακτικούς χρήστες αντηλιακού.

Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι δέκα λεπτά έκθεσης του προσώπου και των άνω άκρων στον ήλιο την ημέρα επαρκούν για την απαιτούμενη ημερήσια παραγωγή βιταμίνης D.

Ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor)

Ο δείκτης SPF αναγράφεται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας κάθε αντηλιακού και αποτελεί το κλάσμα του χρόνου που θα προκληθεί ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα χωρίς αντηλιακό προς το χρόνο που απαιτείται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα με το αντηλιακό.

  • Ο δείκτης SPF30: Μπλοκάρει το 96.7% της UV ακτινοβολίας.
  • Ο δείκτης SPF50: Μπλοκάρει το 98% της UV ακτινοβολίας.

Διαλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον SPF 30 (εάν έχετε σκούρο δέρμα) ή SPF 50 (εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, φακίδες) που να έχει προστασία και από UVA και από UVB.

Εάν έχετε ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή φωτοδερματοπάθειας χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 50+.

1 Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα

Αντανακλούν τη UV ακτινοβολία. Δημιουργούν ένα λευκό φιλμ πάνω στο δέρμα όταν εφαρμόζονται. Δεν απορροφώνται από το δέρμα.

2 Αντηλιακά με χημικά φίλτρα

Απορροφούν τη UV ακτινοβολία. Απλώνονται πιο εύκολα, χρειάζονται όμως ανανέωση κάθε δύο ώρες.

Αντηλιακή προστασία προσώπου

Υπάρχουν πολλά αντηλιακά προσώπου, και ο δερματολόγος ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ή την πάθηση του μπορεί να σας συστήσει το κατάλληλο.

  • Κρέμες προσώπου με δείκτη αντηλιακής προστασίας
  • Αντηλιακά μη φαγεσωρογόνα ειδικά για ακνεϊκό δέρμα
  • Αντηλιακά με χρώμα για ταυτόχρονη κάλυψη
  • Αντηλιακό χειλιών

Αντηλιακά για το σώμα

Υπάρχουν αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, αφρού και σπρέι.

Αντηλιακή προστασία στην θάλασσα

Το αντηλιακό της παραλίας πρέπει να έχει δείκτη SPF 30 ή 50, να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες, αλλά και μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, την εφίδρωση και το τρίψιμο με την πετσέτα.

Το αντηλιακό δεν αντικαθιστά το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τη σκιά της ομπρέλας! Τα αδιάβροχα αντηλιακά (water resistant) παραμένουν πιο πολύ στο δέρμα μετά το κολύμπι, ωστόσο και αυτά θέλουν αντικατάσταση.

Tips

  • Στα αντηλιακά που αναγράφουν: Very water resistant, o δείκτης SPF διατηρείται 80 λεπτά μέσα στο νερό.
  • Στα αντηλιακά που αναγράφουν: Water resistant, o δείκτης SPF διατηρείται 40 λεπτά μέσα στο νερό.
  • Παιδιά ηλικίας μικρότερης του έτους δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο της παραλίας.
  • Η εφαρμογή αντηλιακού και η παραμονή κάτω από ομπρέλα δεν προστατεύουν επαρκώς και δεν αναιρούν τον παραπάνω κανόνα!
#Αντηλιακό και οδηγίες για την επιλογή και χρήση του το #καλοκαίρι στην ακτινοβολία #UV #ήλιος