Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Watersports, θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής – 12 κανόνες ασφάλειας
Παρέα φίλων απολαμβάνει θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής που ακολουθούν τους 12 κανόνες ασφάλειας. Water activities, Watersports

Watersports, θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής – 12 κανόνες ασφάλειας

Watersports. Ο Δωδεκάλογος της ασφάλειας (Safe Water Sport) για την προστασία στα θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής όπως: σκι, Kite Surf, αλεξίπτωτο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, Jetski, ιστιοσανίδα, κανό, κατάδυση, catamaran, κωπηλασία.

Ο Δωδεκάλογος της ασφάλειας για θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών.

Τα θαλάσσια σπορ μπορεί να προσφέρουν ατέλειωτες ώρες αναψυχής, όμως αν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες ασφάλειας και σωστής λειτουργίας των επιχειρήσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η πρωτοβουλία Safe Water Sports «Ο Δωδεκάλογος της ασφάλειας για θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής», στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλεια στα σπορ και μέσα αναψυχής στο νερό και στην θάλασσα.

Σκοπός τους είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον

Αναφέρει καθαρά και επιγραμματικά τους βασικούς κανόνες ασφάλειας που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, αλλά και να απαιτούμε την εφαρμογή τους από όλες τις επιχειρήσεις που εκμισθώνουν θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής.

Αφορά την ασφάλεια θαλάσσιων σπορ όπως:

Θαλάσσιο σκι, Kite Surf, Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Jetski, Ιστιοπλοΐα, Ιστιοπλοϊκές λέμβοι, Ιστιοσανίδα, Κανό, Ελεύθερη κατάδυση, Catamaran, Όρθια κωπηλασία, Stand Up Paddling, Μηχανοκίνητη λέμβος, Θαλάσσιο ποδήλατο, Καγιάκ, Jetpack-Jetovator-Flyboard, Hovercraft.

Safe Water Sports. 12 κανόνες ασφαλείας των θαλάσσιων σπορ

Logo Safe Water Sports ΜΚΟ για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορSafe Water Sports. 12 κανόνες ασφαλείας των θαλάσσιων σπορ. Οι βασικοί κανόνες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να απαιτούμε την εφαρμογή τους, από όλες τις επιχειρήσεις που εκμισθώνουν θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής.

Κανόνας 1

Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπορ.

Κανόνας 2

Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο:

  • Ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχύπλοου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή.
  • Υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.
Κανόνας 3

Ζητάω να δω τη σωστική λέμβο(με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και η οποία δε νοικιάζεται και δε χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.

Κανόνας 4

Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στη συγκεκριμένη παραλία.

Κανόνας 5

Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.

Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου.

Θαλάσσια σπορ από παιδιά, ηλικίες, σημαδούρες και ασφάλεια

Κανόνας 6

Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δε γνωρίζει καλά κολύμβηση.

Εκτιμώ πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσω τη συγκατάθεσή μου.

Κανόνας 7

Δε νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία :

  • 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό
  • 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
  • 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση)
  • 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
  • 16 ετών για Κayak
  • 18 ετών για Mini Cruiser
  • 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση
  • 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
Κανόνας 8

Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

Κανόνας 9

Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω.

Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.).

Κανόνας 10

Ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους.

Δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11

Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12

Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Safe Water Sports – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ενημέρωσης

Η Μ.Κ.Ο Safe Water Sports

Ο μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων.

Οι δράσεις του Οργανισμού αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον (aquatic environment) σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.

Επίσης σημαντικό ρόλο έχει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, πάνω στα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλειά τους στο νερό, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τις άλλες δραστηριότητες αναψυχής που γίνονται σε αυτό.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 στην Μύκονο, όταν ένα 10χρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε την ζωή του κάνοντας θαλλάσια σπορ μαζί με τους φίλους του.

Ο πατέρας του Μιχαήλ, Παναγιώτης Πασχαλάκης, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports.

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ενημέρωσης

Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Safe Water Sports, ο χρήστης μπορεί να πάρει πληροφορίες για Ελλάδα και Κύπρο, (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) σχετικά με:

Τις 3.400+ παραλίες που μπορεί να κολυμπήσει με όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτών, τις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ, τις μαρίνες, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών αναψυχής.

Επίσης για τα νοσοκομεία, τα λιμεναρχεία καθώς και τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στον Χάρτη επιχειρήσεων Θαλάσσιων Σπορ.

Οι 12 κανόνες ασφάλειας για τα θαλάσσια #σπορ και μέσα αναψυχής #Watersports #καλοκαίρι #θάλασσα