Αρχική » Καιρός - Weather » Ηλιακή ακτινοβολία, χάρτης και δελτίο πρόγνωσης. Κλίμακα δείκτη UV
Παιδί στην θάλασσα απολαμβάνει το μπάνιο, προστατευμένο από την Ηλιακή ακτινοβολία ● Δελτίο πρόγνωσης και κλίμακα δείκτη UV

Ηλιακή ακτινοβολία, χάρτης και δελτίο πρόγνωσης. Κλίμακα δείκτη UV

Ηλιακή ακτινοβολία – Χάρτης UV. Δελτίο πρόγνωσης της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Ημερήσιο διάγραμμα (για σήμερα και αύριο) της Ηλιακής ακτινοβολίας (Solar radiation). Δείκτης UV (Ultra Violet).

Ηλιακή ακτινοβολία. Δελτίο πρόγνωσης υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας

Οι προγνώσεις στον χάρτη γίνονται για συνθήκες μέγιστης έκθεσης (ανέφελος ουρανός). Σε περίπτωση παρουσίας νεφών ο δείκτης μειώνεται από 10% (μικρή νεφοκάλυψη – λεπτά νέφη), έως και 80% (ολική νεφοκάλυψη – πυκνά νέφη).

Προγνωστικός Χάρτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας

Σήμερα 14.06.2024

Επιλέξτε το εύρος ώρας από την καρτέλα – tab

  • 09:00 – 12:00
  • 12:00 – 15:00
  • 15:00 – 18:00
  • 18:00 – ++
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map

Predicted UV Index Map – Ηλιακή ακτινοβολία

Αύριο 15.06.2024

Επιλέξτε το εύρος ώρας από την καρτέλα – tab

  • 09:00 – 12:00
  • 12:00 – 15:00
  • 15:00 – 18:00
  • 18:00 – ++
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map
Predicted UV Index Map
Δείκτης UV: 1 – 2.9 = Χαμηλός

Δεν χρειάζεται προστασία ο μέσος άνθρωπος. Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες επιδερμίδες χρήση αντηλιακού.

Δείκτης UV 3.0 – 5.9 = Μέτριος

Μικρός κίνδυνος βλάβης από την παραμονή στον ήλιο χωρίς προστασία. Το επίπεδο αυτό της UV ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Χρήση καπέλου, αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 30, γυαλιών ηλίου και κάλυψη του σώματος με προστατευτικά ρούχα.

Δείκτης UV 6.0 – 7.9 = Υψηλός

Υψηλός κίνδυνος βλάβης από την παραμονή στον ήλιο χωρίς προστασία. Το επίπεδο αυτό της UV ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Χρήση καπέλου, αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 30, γυαλιών ηλίου και κάλυψη του σώματος με προστατευτικά ρούχα. Παραμονή στη σκιά τις μεσημβρινές ώρες.

Δείκτης UV 8.0-10.9 = Πολύ υψηλός

Πολύ ψηλός κίνδυνος βλάβης από την παραμονή στον ήλιο χωρίς προστασία. Το επίπεδο αυτό της UV ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Χρήση καπέλου, αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 30, γυαλιών ηλίου και κάλυψη του σώματος με προστατευτικά ρούχα.

Να αποφεύγεται παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Αν είναι απαραίτητη η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες.

Δείκτης UV 11+ = Ακραίος

Εξαιρετικά ψηλός κίνδυνος βλάβης από την παραμονή στον ήλιο χωρίς προστασία. Το επίπεδο αυτό της UV ακτινοβολίας είναι το υψηλότερο και πιο επικίνδυνο. Θα πρέπει να παίρνονται ΟΛΑ τα μέτρα προστασίας.

Χρήση καπέλου, αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 30, γυαλιών ηλίου και κάλυψη του σώματος με προστατευτικά ρούχα. Να αποφεύγεται η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Αν είναι απαραίτητη η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες. Προστασία ευαίσθητων ατόμων και των μικρών παιδιών

Ο Δείκτης UV (Ultra-Violet = Υπέρ Ιώδης)

Ο Δείκτης UV  (Ultra-Violet = Υπέρ Ιώδης)  είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας   για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα όπως π.χ. εκφράζει η θερμοκρασία το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η ατμόσφαιρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11. Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο.

Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επίσης η σημαντικότητα των βλαβερών αποτελεσμάτων της εξαρτάται όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο, αλλά και από το βαθμό ευαισθησίας του.

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσο πιο ανοιχτός είναι ο τύπος του δέρματος μας, για ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Ηλιακή #ακτινοβολία. Δελτίο με #πρόγνωση και #χάρτης ηλιακής ακτινοβολίας #UV