Αφρικανική σκόνη. Online χάρτες με την Πρόγνωση μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης. Δείκτης πυκνότητας συγκέντρωσης σκόνης. Φορτίο Σκόνης (Total Dust Load). Χάρτες Εναπόθεσης Ξηρής και Υγρής Σκόνης. Τι σημαίνει «εναπόθεση σκόνης». Το Σύστημα Πρόγνωσης Καιρού ΣΚΙΡΩΝ. Συστάσεις υπουργείου Υγείας για την Δημόσια Υγεία κλπ
Αφρικανική σκόνη – χάρτης πρόγνωσης | African dust cloud
Η ερημοποίηση της Σαχάρας είναι εκείνη που οφείλεται για τη συχνή μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Όμως η σκόνη αυτή που περιορίζει την ορατότητα και προκαλεί δύσπνοια κουβαλά και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.
Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:
- 173 μgr μολύβδου
- 60 μgr ψευδαργύρου
- 10 μgr χρωμίου
- 6 μgr βαναδίου
Πρόγνωση μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης τις επόμενες ώρες
Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης παγκοσμίως θεωρείται η Έρημος Σαχάρα με ποσά εκπομπών κυμαινόμενα από 160 έως 760 Tg ανά έτος, καλύπτοντας από το ένα τρίτο έως το ήμισυ των παγκοσμίων εκπομπών σκόνης.
Αφρικανική σκόνη. Χάρτης Συγκέντρωσης – Πυκνότητας Σκόνης
Πρόγνωση Μεταφοράς Αφρικανικής Σκόνης στην Ευρώπη
Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τον χάρτη – εικόνα με κανονική μορφή χάρτη (για να εστιάσετε σε διάφορες περιοχές) κάνοντας κλικ εδώ.
Μεταφορά και Εναπόθεση Σκόνης Φυσικής Προέλευσης
Η σκόνη του εδάφους η οποία παράγεται από την αιολική δραστηριότητα θεωρείται σημαντική πηγή αιωρούμενων σωματιδίων (particulate matter-PM) στην ατμόσφαιρα.
Οι σημαντικότερες πηγές σκόνης θεωρούνται οι έρημοι, οι ξηρές και οι ημίξηρες περιοχές του πλανήτη, ενώ οι γεωργικές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες θα μπορούσαν να θεωρηθούν δευτερεύουσες πηγές σκόνης.Η σκόνη μεταφέρεται κάτω από κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις από μερικά εκατοστά έως χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή εκπομπής.
Η σκόνη επηρεάζει την απορρόφηση της ηλιακής και γήινης ακτινοβολίας, μειώνει την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης (έως 10% σε ακραίες περιπτώσεις) και προκαλεί θέρμανση στη μέση τροπόσφαιρα απορροφώντας ακτινοβολία, οπότε και ενισχύει την ευστάθεια της κατώτερης τροπόσφαιρας.
Επειδή η παραγωγή της σκόνης εξαρτάται από την υγρασία του εδάφους, διαταραχές στον κύκλο του νερού σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές επηρεάζουν και τον κύκλο της σκόνης.
Η επίδραση της σκόνης στη βροχόπτωση, αλλά και στον σχηματισμό των νεφών, αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της και σε θέματα ανθρώπινης υγείας.
Η σκόνη φυσικής προέλευσης αποτελείται από σωματίδια ποικίλων μεγεθών με διαμέτρους μεγαλύτερες, αλλά και μικρότερες από 1 μm.
Η μεταφορά και η εναπόθεση εξαρτάται από το μέγεθος και τη σύσταση των σωματιδίων, την εδαφική θερμοκρασία και υγρασία, την ένταση του ανέμου, την τύρβη και τη βροχόπτωση.
Εναπόθεση Σκόνης Ξηρή και Υγρή
Η απομάκρυνση της σκόνης από την ατμόσφαιρα πραγματοποιείται με δύο μηχανισμούς: την ξηρή και την υγρή εναπόθεση.
Η ξηρή εναπόθεση είναι η εναπόθεση λόγω βαρυτικής καθίζησης, επιφανειακής τυρβώδους διάχυσης και λόγω σύγκρουσης με
την επιφάνεια ενώ η υγρή εναπόθεση είναι εναπόθεση λόγω κατακρημνίσεων.
Σωματίδια μικρότερα από 10μm απομακρύνονται κυρίως μέσω υγρής απόθεσης και τυρβώδους ξηρής απόθεσης.
Σωματίδια μεγαλύτερα από 10 μm απομακρύνονται κυρίως μέσω καθίζησης λόγο βαρύτητας.
Υγρή Εναπόθεση της Σκόνης
Ο όρος υγρή εναπόθεση αναφέρεται στην απομάκρυνση των αερολυμάτων από την ατμόσφαιρα λόγω υετού και αφορά κυρίως σωματίδια διαμέτρου 0,1-10 μm.
Σωματίδια με διάμετρο 0,1-1 μm απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα λόγω διάχυσης, ενώ σωματίδια μεγαλύτερου μεγέθους απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα λόγω της εσωτερικής τους εναπόθεσης σε νεφοσταγόνες ή σε παγοκρυστάλλους.
Η σκόνη σε υγρό περιβάλλον, όπως αυτό της βροχής ή των νεφών, επιδρά σημαντικά στην οξύτητα του νερού. Η βροχή θεωρείται όξινη όταν το pH της είναι μικρότερο από 5,6. Η όξινη βροχή είναι επιβλαβής για τη βλάστηση, τα υλικά των κτιρίων και γενικότερα τη λειτουργία των οικοσυστημάτων
Η Αφρικανική σκόνη από την Έρημο Σαχάρα
Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης παγκοσμίως θεωρείται η Έρημος Σαχάρα με ποσά εκπομπών κυμαινόμενα από 160 έως 760 Tg ανά έτος, καλύπτοντας από το ένα τρίτο έως το ήμισυ των παγκοσμίων εκπομπών σκόνης.
Η σκόνη που προέρχεται από την περιοχή της Σαχάρας μπορεί να μεταφερθεί από εκατοντάδες έως και χιλιάδες χιλιόμετρα προς τις περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και προς τον Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό.
Η ποσότητα σκόνης που εναποτίθεται στη Μεσόγειο είναι της τάξης του 108 Mt ανά έτοςΑφρικανική σκόνη. Διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
Το Διάγραμμα Συγκέντρωσης Σκόνης από τον Μετεωρολογικό Σταθμό στην Μεθώνη Μεσσηνίας που δείχνει τα επίπεδα συγκέντρωσης σκόνης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και της (Νότιας) Πελοποννήσου.
Το Διάγραμμα Συγκέντρωσης Σκόνης από τον Μετεωρολογικό Σταθμό στα Χανιά Κρήτης που δείχνει τα επίπεδα συγκέντρωσης σκόνης στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων και της (Δυτικής) Κρήτης.
Το Σύστημα Πρόγνωσης Καιρού ΣΚΙΡΩΝ
Το Σύστημα Πρόγνωσης Καιρού ΣΚΙΡΩΝ αναπτύχθηκε από το Τμήμα Φυσικής και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), της Brainware ΑΕ, του Εργαστηρίου Υπολογιστών Υψηλών Αποδόσεων Αθηνών (ΕΡΥΥΕΑ) και της ITC ΑΕ
Το σύστημα παρέχει πρόγνωση ατμοσφαιρικής κατάστασης μέχρι και 168 ωρών (7 ημερών) τόσο για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όσο και για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα παρέχεται πρόγνωση μεταφοράς και εναπόθεσης σωματιδίων σκόνης από την περιοχή της ερήμου Σαχάρας προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη μέχρι και 72 ωρών (3 ημερών).
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την αφρικανική σκόνη
Το υπουργείο Υγείας, συχνά δίνει οδηγίες για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια που κουβαλά η αφρικανική σκόνη.
Οι κυριότερες συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) είναι:
Συγκεντρώσεις Αιωρούμενων Σωματιδίων : 51-75 (μg/m3)
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)
«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».
Συγκεντρώσεις Αιωρούμενων Σωματιδίων : 76-100 μg/m3
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3
- Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
- Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Συγκεντρώσεις Αιωρούμενων Σωματιδίων: 76-100 μg/m3
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.