Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Καύσωνας. Προβλήματα που μπορεί να σας συμβούν λόγω έντονης ζέστης
Γυναίκα σε καύσωνα το καλοκαίρι και τα τρία προβλήματα που μπορεί να της συμβούν

Καύσωνας. Προβλήματα που μπορεί να σας συμβούν λόγω έντονης ζέστης

Καύσωνας το καλοκαίρι. Τρία προβλήματα που μπορεί να σας συμβούν. Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία. Συμβουλές προστασίας & αντιμετώπισης.

Τι είναι καύσωνας και πότε έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Ορισμός του Καύσωνα

Παρότι στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής.

Στις Σκανδιναβικές χώρες για παράδειγμα, τιμές της θερμοκρασίας περί τους 35 βαθμούς θεωρούνται ότι αγγίζουν τα όρια του «καύσωνα», για την περιοχή μας χαρακτηρίζονται φυσιολογικές.

Αντίθετα, τιμές περί τους 40 βαθμούς, ενώ για τους κατοίκους της Σαχάρας ή της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μάλλον κανονικές.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική.

Σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας – Ιράκ – Συρίας προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών.

Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, αλλά κατά τις νυκτερινές ώρες οι θερμοκρασίες μειώνονται αρκετά.

Έχουν ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να μπορεί να αναλάβει δυνάμεις και να ανταπεξέλθει στην καταπόνηση που υφίσταται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών.

Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.

Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Προβλήματα από καύσωνα. Κράμπες, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία

Ο καύσωνας είναι παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή.

Καύσωνας το καλοκαίρι. Τρία (3) προβλήματα που μπορεί να σας συμβούν:

1
Κράμπες λόγω ζέστης

Πρόκειται για μυϊκούς πόνους που συμβαίνουν εξαιτίας της αφυδάτωσης του σώματος.

Αν και οι θερμικές κράμπες είναι λιγότερο σοβαρές από τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας στο σώμα μας.

Αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το σώμα σας δεν τα «φέρνει βόλτα» με τη ζέστη.

Για να περιορίσετε τις κράμπες και να προλάβετε περαιτέρω προβλήματα, πίνετε αρκετά υγρά και κυρίως νερό. Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη.

2
Θερμική εξάντληση

H θερμική εξάντληση, εκδηλώνεται συνήθως όταν εργαζόμαστε ή καταβάλουμε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας χάνει πολλά υγρά μέσω της εφίδρωσης.

Αν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί, η θερμοκρασία του σώματος θα συνεχίσει να αυξάνεται και μπορεί να πάθουμε και θερμοπληξία.

Συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες και έντονη εφίδρωση.

Αν δεν μπορείτε να βρεθείτε άμεσα σε χώρο με κλιματισμό ή μπροστά σε κάποιον ανεμιστήρα, προσπαθήστε να δροσιστείτε με βρεγμένες πετσέτες. Και βέβαια μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονα υγρά.

3
Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία, πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση καθώς αν αμεληθεί, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί αρκετά και να προκληθεί ακόμη και εγκεφαλική βλάβη.

Αν κάποιος βρεθεί σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει άμεσα να μεταβεί σε ένα δροσερό χώρο και να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

3 προβλήματα που μπορεί να σας συμβούν το #καλοκαίρι λόγω #καύσωνα #κράμπες #θερμοπληξία