Αρχική » Αγρότες - Agro » Οι αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Φύτευση, καλλιέργεια & συγκομιδή
Φύτεμα φυτού στο χώμα από χέρια αγρότη κατά τις αγροτικές εργασίες

Οι αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Φύτευση, καλλιέργεια & συγκομιδή

Οι αγροτικές εργασίες τον μήνα Μάιο. Τι σπέρνουμε, τι μεταφυτεύουμε και τι «κόβουμε» σε φρούτα και λαχανικά τον Μάη. Οι δεντροκομικές εργασίες του μήνα, όπως το σκάλισμα, το ψέκασμα για τις ασθένειες και το πότισμα των καλλιεργειών. Γενικές συμβουλές καλλιέργειας – φροντίδας για φυτά, βότανα και δέντρα.

Οι αγροτικές εργασίες τον Μάιο, τι φυτεύουμε, σπέρνουμε το Μάη

Οι αγροτικές εργασίες τον Μάιο, τι φυτεύουμε, σπέρνουμε το Μάη. Οι Έλληνες τον λέμε «Λούλουδο», «Φουσκοδέντρη» ή «Κερασάρη». Οι αγρότες φοβούνται αυτήν την εποχή το χαλάζι, τη βροχή, τα ζωύφια που μπορεί να καταστρέψουν την παραγωγή τους .

Η Ελληνική παροιμία αναφέρει «Ήρθεν ο Μας (Μάης); Των γυναικών ταμνάς» (δηλαδή από τις πολλές δουλειές). Ο Μάιος είναι μήνας «πλούσιος» και «απαιτητικός» στις αγροτικές εργασίες – καλλιέργειες.

Αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Σπορά, φύτευση, καλλιέργεια & συγκομιδή

Αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Τον μήνα αυτό έχουμε τη σπορά, φύτευση, καλλιέργεια & συγκομιδή για:

 • Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες.
 • Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια.

Συγκομιδή τον μήνα Μάιο – Τι λαχανικά εποχής «κόβουμε» το Μάη

Συγκομιδή τον μήνα Μάιο. Τι λαχανικά εποχής «κόβουμε» το Μάη;

Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Δενδροκομικές εργασίες στους οπωρόκηπους το μήνα Μάιο

Οι δενδροκομικές εργασίες τον Μάιο είναι ενδιαφέρουσες και έντονες.

 • Στους οπωρόκηπους εκτελούνται ελαφρά φρεζαρίσματα ή σκαλίσματα και ξεκινούν τα ποτίσματα των δέντρων, ανάλογος των ειδών και ποικιλιών.

Οι παραπάνω δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην περίοδο ανθοφορίας των οπωροφόρων, γιατί αυτά βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή και από αυτή τη διαταραχή είναι δυνατόν να αποβάλουν τα άνθη τους.

Επίσης εφαρμόζονται τα απαραίτητα βλαστολογήματα και κορυφολογήματα, προς υποβοήθηση της ισορροπίας των κλαδιών της κόμης, ως και της δημιουργίας των καρπογόνων οργάνων.

 • Παράλληλα γίνεται το αραίωμα των καρπών των φρούτων, για την απόκτηση ογκωδέστερων και ανωτέρας ποιότητας προϊόντων, στις δε μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές, μόλις οι καρποί φτάσουν στο μέγεθος μικρών καρυδιών, στις δε ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές κλπ. όταν οι πυρήνες αυτών αρχίζουν να σκληρύνονται.
 • Στα σπορεία και φυτώρια λόγο της βλάστησης, εκτελούνται ομοίως βλαστολογήματα και κορφολογήματα για να ευνοείτε η ανάπτυξη των επιζητούμενων βλαστών. Επίσης δεν πρέπει να παραμελούνται και τα αναγκαία βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα, διότι κατά τον μήνα αυτό τα νέα δενδρύλλια αποκτούν την πλέον ζωηρή βλάστηση.
 • Συνεχίζονται εντόνως οι καταπολεμήσεις των εκάστοτε εμφανιζόμενων ασθενειών και προσβολών του ωιδίου, του φουσικλαδίου κ.α με την εφαρμογή των κατάλληλων μέσων. Γίνονται οι ψεκασμοί στις μηλιές και τις αχλαδιές προς πρόληψη της καρπόκαψας και του φουσικλαδίου. Επίσης κρεμιούνται παγίδες κατά της μύγας της μεσογείου.
 • Κατά τον Μάιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται διάφοροι πρώιμοι καρποί ειδών και ποικιλιών. Από αχλάδια οι ποικιλίες μαγιάτικα και ζαχαράτα. Από τα μήλα η ποικιλία αφρόμηλα και από τα κεράσια η ποικιλία μαύρα πρώιμα.

Τι βότανα μπορούμε να μαζέψουμε – αποξεράνουμε τον Μάιο;

Είναι η εποχή και ιδιαίτερα ο Μάιος, που μπορούμε να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο, λεβάντα, φασκόμηλο καθώς και άλλα βότανα και να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες στα φυτά & τα δέντρα το Μάη

Τον Μάη οι γενικές εργασίες και φροντίδες στα φυτά και στα δέντρα περιγράφονται παρακάτω:

 • Υποστυλώνουμε τις ντοματιές και τα αγγουράκια μας.
 • Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάνουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.
 • Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειες μας. Κορφολογούμε το αμπέλι μας.
 • Κλαδεύουμε τα δέντρα μας από τα νέα βλαστάρια.
 • Τοποθετούμε παγίδες με κατάλληλο ελκυστικό στο περιβόλι και στα δέντρα μας για προστασία από βλαβερά έντομα.
 • Για σπόρο: Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα χειμωνιάτικα λαχανικά μας όπως τα μαρούλια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια τις μάπες, τον αρακά, τα κουκιά μας και τα αποθηκεύουμε.
Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
#Μάιος. Οι αγροτικές εργασίες τον μήνα. Τι σπέρνουμε & κόβουμε σε #φρούτα και #λαχανικά #αγρότες