Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Ο λαχανόκηπος της κρίσης και του σπιτιού
Το βιβλίο ο λαχανόκηπος του σπιτιού με τρόπους καλλιέργειας και καταπολέμησης των ασθενειών των λαχανικών | Howto DIY

Ο λαχανόκηπος της κρίσης. Τρόποι καλλιέργειας, ασθένειες, συμβουλές

Ο λαχανόκηπος της κρίσης – του σπιτιού. Οδηγός με χρήσιμες οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό οικογενειακό λαχανόκηπο. Τρόποι καλλιέργειας, περιποίησης & καταπολέμησης των ασθενειών των λαχανικών.

Λαχανόκηπος του σπιτιού | Τι είναι ο λαχανόκηπος της κρίσης;

Ο λαχανόκηπος του σπιτιού. Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τμηματάρχης στους Δημοτικούς Κήπους της Αθήνας «άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες», όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία.

Αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβίωσή του.

Όπως καταλαβαίνετε, τόσα χρόνια μετά, αυτός ο οδηγός – βιβλίο είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Σωστά λοιπόν το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παράφρασε τον τίτλο και το ονόμασε «Ο Λαχανόκηπος της κρίσης».

Ο λαχανόκηπος της κρίσης – του σπιτιού. Βιβλίο, έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο λαχανόκηπος της κρίσης – του σπιτιού. Βιβλίο, έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τρόποι καλλιέργειας, περιποίησης και καταπολέμησης των ασθενειών των λαχανικών.

Το παλιό αυτό βιβλίο εκδόθηκε το 1941 για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια στη δύσκολη περίοδο του πολέμου και της κατοχής.

Σήμερα, που η φτώχεια και οι οικονομικές δυσκολίες μας «χτυπούν» κάθε μέρα την πόρτα, το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται αν μη τι άλλο διαχρονικό.

Ο λαχανόκηπος της κρίσης - του σπιτιού. Βιβλίο, έκδοση ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρόλογος βιβλίου έκδοσης ΑΠΕ – ΜΠΕ | Νικόλαος Βοσυνιώτης

Νικόλαος Βοσυνιώτης, Έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ (πρόλογος βιβλίου έκδοσης: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου 20.03.2012).

Τι κάνουν οι άνθρωποι με το φαγητό όταν καλούνται να ζήσουν υπό έκτακτες συνθήκες;

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε με το καθημερινό τραπέζι όταν το λιγοστό χρήμα και η στέρηση έχουν περιορίσει δραστικά το βαλάντιό μας, επιβάλλοντας μια ριζική αλλαγή της διατροφικής μας κουλτούρας;

Τα ερωτήματα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στη σημερινή Ελλάδα κι ένα βιβλίο από τα παλιά έρχεται ξαφνικά να θυμίσει την επινοητικότητα και τη φαντασία που θα πρέπει να επιστρατεύσουμε αν θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να δώσουμε στις ξαφνικές μας δυσκολίες μιαν άλλη νότα.

Σκληρές μέρες της Κατοχής του 1941 και ο αθηναϊκός λαός στενάζει από τον βαρύ γερμανικό ζυγό. Οι συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες και το φαγητό λιγοστό.

Η πείνα θερίζει, προϊόντα δεν υπάρχουν και οι προμήθειες από την επαρχία δεν φτάνουν ποτέ στην Αθήνα.

Καλλιέργεια, περιποίηση & καταπολέμηση ασθενειών των λαχανικών

Ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τμηματάρχης στους Δημοτικούς Κήπους της Αθήνας και άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες – όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία – αποφασίζει να συγγράψει ένα μικρό και εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες (καλλιέργεια, περιποίηση & καταπολέμηση ασθενειών των λαχανικών) για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο.

Το τυπογραφείο ∆ιον.Πετσάλη αναλαμβάνει την έκδοση του οδηγού που φέρει τον τίτλο:

Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» ήτοι τρόποι καλλιέργειας, περιποιήσεως και καταπολεμήσεως των ασθενειών των λαχανικών.

Στον πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί ότι η εμπόλεμη κατάσταση της Ευρώπης:

«έσχεν επίδρασιν και εις την ιδικήν μας χώρα, ιδίως εις το ζήτημα της διατροφής.Βιβλίο «Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» Οι διαθέτοντες κήπον καλλωπιστικόν ετησίων ανθέων άς τον μεταβάλωσιν εις την περίστασιν ταύτην εις λαχανόκηπον.

Ένεκα λοιπόν των ανωμάλων περιστάσεων,ας διερχόμεθα, πρέπει οι διαθέτοντες μικράν έκτασιν γής πέριξ του σπιτιού των να μην την αφίσουν ανεκμετάλλευτον».

Προέτρεπε δηλαδή τους ανθρώπους και να καλλιεργήσουν λαχανικά, αφ ενός για να διευκολύνουν και όσους δεν έχουν χώρο για καλλιέργεια αλλά και για να βρίσκουν ευκολότερα τα ζαρζαβατικά που δεν βρίσκουν στην ελεύθερη αγορά.

Ο λαχανόκηπος της κρίσης και του σπιτιού. #Βιβλίο για να φτιάξετε ένα μικρό #λαχανόκηπο στο #σπίτι