Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Ο λαχανόκηπος της κρίσης και του σπιτιού
Ο λαχανόκηπος της κρίσης - του σπιτιού.

Ο λαχανόκηπος της κρίσης – του σπιτιού. Βιβλίο, έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο λαχανόκηπος της κρίσης. Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τμηματάρχης στους Δημοτικούς Κήπους της Αθήνας «άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες», όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία, αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβίωσή του.

Όπως καταλαβαίνετε, τόσα χρόνια μετά, αυτός ο οδηγός – βιβλίο είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Σωστά λοιπόν το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παράφρασε τον τίτλο και το ονόμασε «Ο Λαχανόκηπος της Κρίσης»

Ο Λαχανόκηπος του Σπιτιού

Τρόποι καλλιέργειας, περιποίησης και καταπολέμησης των ασθενειών των λαχανικών

ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Λαχανόκηπος της Κρίσης | Έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το παλιό αυτό βιβλίο εκδόθηκε το 1941 για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια στη δύσκολη περίοδο του πολέμου και της κατοχής.

Σήμερα, που η φτώχεια και οι οικονομικές δυσκολίες μας «χτυπούν» κάθε μέρα την πόρτα, το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται αν μη τι άλλο διαχρονικό.

Πρόλογος βιβλίου έκδοσης ΑΠΕ – ΜΠΕ | Νικόλαος Βοσυνιώτης

Τι κάνουν οι άνθρωποι με το φαγητό όταν καλούνται να ζήσουν υπό έκτακτες συνθήκες; Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε με το καθημερινό τραπέζι όταν το λιγοστό χρήμα και η στέρηση έχουν περιορίσει δραστικά το βαλάντιό μας, επιβάλλοντας μια ριζική αλλαγή της διατροφικής μας κουλτούρας;

Τα ερωτήματα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στη σημερινή Ελλάδα κι ένα βιβλίο από τα παλιά έρχεται ξαφνικά να θυμίσει την επινοητικότητα και τη φαντασία που θα πρέπει να επιστρατεύσουμε αν θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να δώσουμε στις ξαφνικές μας δυσκολίες μιαν άλλη νότα.

Σκληρές μέρες της Κατοχής του 1941 και ο αθηναϊκός λαός στενάζει από τον βαρύ γερμανικό ζυγό. Οι συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες και το φαγητό λιγοστό. Η πείνα θερίζει, προϊόντα δεν υπάρχουν και οι προμήθειες από την επαρχία δεν φτάνουν ποτέ στην Αθήνα.

Ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τμηματάρχης στους ∆ημοτικούς Κήπους της Αθήνας και άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες – όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία – αποφασίζει να συγγράψει ένα μικρό και εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο.

Το τυπογραφείο ∆ιον.Πετσάλη αναλαμβάνει την έκδοση του οδηγού που φέρει τον τίτλο:

«Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» ήτοι τρόποι καλλιέργειας, περιποιήσεως και καταπολεμήσεως των ασθενειών των λαχανικών». Στον πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί ότι η εμπόλεμη κατάσταση της Ευρώπης «έσχεν επίδρασιν και εις την ιδικήν μας χώρα, ιδίως εις το ζήτημα της διατροφής».

laxanokipos-spitiou«Οι διαθέτοντες κήπον καλλωπιστικόν ετησίων ανθέων άς τον μεταβάλωσιν εις την περίστασιν ταύτην εις λαχανόκηπον. Ένεκα λοιπόν των ανωμάλων περιστάσεων,ας διερχόμεθα, πρέπει οι διαθέτοντες μικράν έκτασιν γής πέριξ του σπιτιού των να μην την αφίσουν ανεκμετάλλευτον» και να καλλιεργήσουν λαχανικά, αφ ενός για να διευκολύνουν και όσους δεν έχουν χώρο για καλλιέργεια αλλά και για να βρίσκουν ευκολότερα τα λαχανικά που δεν βρίσκουν στην ελεύθερη αγορά.

Έκδοση ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρόλογος: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου 20.03.2012

Ο λαχανόκηπος της κρίσης και του #σπιτιού. #Βιβλίο για να φτιάξετε εύκολα, έναν μικρό #λαχανόκηπο