Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Αυτοποτιζόμενη γλάστρα. Αυτόματο πότισμα φυτών και λουλουδιών

Αυτοποτιζόμενη γλάστρα. Αυτόματο πότισμα φυτών και λουλουδιών

Αυτοποτιζόμενη γλάστρα, αυτόματο πότισμα. Δείτε πως να την φτιάξετε μόνοι σας, είτε επειδή θα λείπετε ή επειδή δεν έχετε το χρόνο για τα τα φυτά σας (Video How To & Άρθρο).

Αυτοποτιζόμενη γλάστρα. Αυτόματο πότισμα φυτών και λουλουδιών

Δείτε πως θα φτιάξετε μια αυτοποτιζόμενη γλάστρα. Είτε επειδή ταξιδεύετε για αρκετές ημέρες ή επειδή απλά δεν έχετε το χρόνο να φροντίσετε τα φυτά σας αλλά και για να παραμένουν τα πατώματα καθαρά, μια πολύ έξυπνη λύση είναι να χρησιμοποιείτε αυτοποτιζόμενες γλάστρες για φυτά εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου.

Πότισμα στις διακοπές

Μια από τις μεγαλύτερες έννοιες μας πριν φύγουμε για διακοπές είναι να φροντίζουμε το πότισμα των πράσινων φίλων μας ώστε όταν επιστρέψουμε, ανανεωμένοι και με γεμάτες τις μπαταρίες μας, να μας περιμένουν κι εκείνα ακμαία και υγιή όπως πριν.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχουμε κάποιο φίλο ή συγγενή να σταθεί στο πόδι μας, υπάρχει ποικιλία λύσεων και μπορούμε να επιλέξουμε μία ή συνδυασμό περισσότερων ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών μας αλλά και τις δυνατότητές μας.

Αυτόματο πότισμα – Αυτοποτιζόμενη γλάστρα

Η ιδανική λύση για να εξασφαλίσουμε ότι τα φυτά μας θα ποτίζονται στη συχνότητα που επιθυμούμε και με την ποσότητα νερού που προγραμματίζουμε. Ενδεικτικά, η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος σε έναν κήπο ή μια βεράντα με 15 γλάστρες στοιχίζει περίπου 70 ευρώ και η διαδικασία είναι αρκετά απλή.

Προσοχή: μην ξεχνάτε να αλλάζετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές!

Αυτόματο πότισμα - Αυτοποτιζόμενη γλάστρα

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες για το σπίτι & το κήπο

Πρόκειται για μια εναλλακτική που απαιτεί να επενδύσετε χρήματα στην αρχή για την αγορά τους, καθώς ο μηχανισμός αυτοποτισμού που προσαρμόζεται στη γλάστρα στοιχίζει περίπου όσο και η γλάστρα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να τις χρησιμοποιούμε για φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή στο γραφείο.

Από τη στιγμή που θα διαλέξετε αυτές τις γλάστρες, μπορείτε να πάτε στις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες.

Προσοχή: Φροντίστε να ποτίσετε πρώτα καλά τα φυτά σας και να βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί κανονικά.

Ειδικά ζελέ (κρύσταλλοι) – Αυτοποτιζόμενη γλάστρα

Απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Μοιάζουν με κόκκους ζάχαρης όταν είναι στεγνοί, ενώ με την προσθήκη νερού φουσκώνουν και λειτουργούν σαν απορροφητικά σφουγγάρια. Χρειαζόμαστε περίπου 10 gr ή μία κουταλιά της σούπας για μεσαίου μεγέθους γλάστρα. Για μεγαλύτερες αυξάνουμε την ποσότητα αντιστοίχως.

Ποτίζουμε καλά το φυτό αμέσως μετά την τοποθέτηση των κρυστάλλων και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες για να φουσκώσουν επαρκώς.

Προσοχή: Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων, το ζελέ πρέπει να αντικαθίσταται καθώς χάνει τις ιδιότητές του.

Σακούλες ποτίσματος με «φυτίλια»

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τα φυτά μας εντός τους, να προσθέσουμε νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση σε όσο το δυνατόν πιο σκιερό, ώστε να μην τα βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν.

Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική αν πρόκειται να λείψουμε το ανώτερο μέχρι 1 εβδομάδα. Προσοχή: Αερίζουμε τα φυτά μας μετά την 1 εβδομάδα παραμονής τους στις σακούλες ποτίσματος.

Άδεια πλαστικά μπουκάλια (1,5 lt)

Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα ώστε να διαχέεται στο χώμα μικρή ποσότητα νερού σταδιακά.

Τοποθετούμε ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Αν λείψουμε από μέχρι 1 εβδομάδα αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική.

Προσοχή: Δημιουργούμε μια μικρή τρύπα στο καπάκι και τοποθετούμε προσεκτικά το μπουκάλι περίπου 5-10cm εντός του χώματος.

Φυτά στην μπανιέρα

Αν έχετε μικρό αριθμό φυτών, η τοποθέτησή τους στην μπανιέρα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Για υψηλότερη υγρασία στο χώρο, κλείστε την τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2-3cm ύψος. Ακολούθως, τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό, να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο, βότσαλα, κλπ). Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό κάλυμμα. Via : praktiker.gr

Λύσεις στο #πότισμα για #φυτά και τα δέντρα στις #διακοπές το #καλοκαίρι