Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Γρασίδι. Πως θα προλάβετε τις ασθένειες του γκαζόν (grass) στο κήπο
Καταπράσινο γρασίδι - γκαζόν στον κήπο και την αυλή και πως θα προλάβετε τις ασθένειες του γκαζόν | Howto DIY- Grass

Γρασίδι. Πως θα προλάβετε τις ασθένειες του γκαζόν (grass) στο κήπο

Γρασίδι. Πως θα προλάβετε τις ασθένειες του γκαζόν (grass). Το γκαζόν χρειάζεται κατά καιρούς φροντίδα για να ξαναβρεί όλη του την λάμψη. Μερικές απλές κινήσεις είναι αρκετές.

Γρασίδι. Πως θα προλάβετε τις ασθένειες του γκαζόν

Η κατασκευή του χώρου για το γρασίδι, μπορεί να είναι εύκολη, η διατήρησή του όμως είναι δύσκολη υπόθεση. Το 99% της επιτυχίας (ή αποτυχίας) στο γρασίδι αφορά την περιποίηση και την φροντίδα του σε τρεις (κυρίως) κατηγορίες:

  • Τη σωστή επιλογή του γρασιδιού
  • Το υπόστρωμα
  • Τη σωστή άρδευσή του

Η προετοιμασία για ένα όμορφο γρασίδι (γκαζόν)

Περνάμε τη χλοοκοπτική μηχανή για να αποκτήσουμε ένα πολύ καλά κουρεμένο γκαζόν. Γύρω από δέντρα και θάμνους χρησιμοποιούμε μία μηχανή φινιρίσματος.

Προσοχή να μην περάσουμε με τη ηλεκτρική χλοοκοπτική μηχανή πάνω από το καλώδιο της.

Εάν υπάρχουν βρύα, φροντίζουμε τις μολυσμένες περιοχές. Ψεκάζουμε με ζιζανιοκτόνο για γκαζόν που χρειάζεται συνήθως 15 ημέρες για να κάψει τα βρύα που προοδευτικά μαυρίζουν.

Η εξαέρωση του γκαζόν

Για να ξεριζώσουμε τα βρύα που δημιουργούνται στην βάση του γκαζόν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τσουγκράνα ή εξαερωτήρα. Για μικρές επιφάνειες είναι αρκετή η χρήση της τσουγκράνας: τραβάμε προς το μέρος μας και ξύνουμε το έδαφος για να απομακρύνουμε τα βρύα.

Για πιο μεγάλες επιφάνειες, συνιστούμε τη χρήση ενός μηχανικού εξαερωτήρα, οι λάμες του οποίου ανακατεύουν το έδαφος ενώ γυρνάνε. Μετά το πέρασμα του το έδαφος μοιάζει να είναι «οργωμένο» αλλά μόλις απομακρυνθούνε τα κομμένα χόρτα, θα είναι σαν καινούριο.

Η εξαέρωση του γκαζόν είναι μία αναγκαία διαδικασία. Τρυπάμε το χώμα τακτικά σε κοντινά σημεία χρησιμοποιώντας μία πιρούνα αν η επιφάνεια είναι μικρή ή έναν εξαερωτήρα για πιο μεγάλες επιφάνειες.

Πώς να πυκνώσουμε το γρασίδι μας

Στις περιοχές όπου το χώμα είναι εμφανές, πρέπει να πυκνώσουμε το γρασίδι (γκαζόν). Για να εκχερσώσουμε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να περάσουμε την τσουγκράνα πάνω στο έδαφος με δύναμη.

Σπέρνουμε κατόπιν ειδικούς σπόρους ταχείας ανάπτυξης η επαναφύτεψης για να πυκνώσει το γκαζόν. Ξύνουμε την επιφάνεια ξανά με την τσουγκράνα για να θάψουμε ελαφρά τους σπόρους.

Καλύπτουμε τις σπαρμένες περιοχές με ένα λεπτό στρώμα χώματος και περνάμε από πάνω το ρολό κήπου. Ποτίζουμε για να ευνοήσουμε την βλάστηση.

Ένα ξύσιμο για να αφαιρέσουμε τα βρύα και τα ξεραμένα χόρτα, μια σπορά στις αραιωμένες ζώνες και σε λίγες μέρες το γκαζόν σας είναι σαν καινούργιο. via

Πως θα προλάβετε τις #ασθένειες του #γκαζόν. Μερικές απλές κινήσεις είναι αρκετές #grass #γρασίδι