Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Θέρμανση » Καυσόξυλα για τζάκι και σόμπα το χειμώνα. Τι ξύλα πρέπει να καίμε
Καυσόξυλα - κομμένα ξύλα για τζάκι και σόμπα από συνηθισμένα είδη ξύλων όπως είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά και το πεύκο

Καυσόξυλα για τζάκι και σόμπα το χειμώνα. Τι ξύλα πρέπει να καίμε

Καυσόξυλα για θέρμανση. Τα πιο συνηθισμένα είδη ξύλων για καύση στην Ελλάδα είναι, δρυς, ελιά, οξιά και το πεύκο. Τι ξύλα πρέπει να καίμε στο τζάκι και τη σόμπα το χειμώνα για να ζεσταθούμε.

Καυσόξυλα, ξύλα για τζάκι & σόμπα το χειμώνα. Τι ξύλα να καίμε;

Καυσόξυλα, ξύλα για τζάκι & σόμπα το χειμώνα. Τι ξύλα πρέπει να καίμε. Τι ξύλα πρέπει να καίμε για να ζεσταθούμε το χειμώνα.

Το είδος του ξύλου, που θα επιλέξετε για το τζάκι σας, είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για την καλύτερη δυνατή απόδοσή του. Ποιο είναι όμως το ιδανικό ξύλο για τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Δρυς – Το ξύλο της δρυός. Ωραία φλόγα και διάρκεια καύσης

Η δρύς η φελλοφόρος (επιστημονική ονομασία Quercus suber) είναι ένας είδος μεσαίου μεγέθους, αειθαλούς βελανιδιάς. Απαντάται στη φύση στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο, και τη βορειοδυτική Αφρική.

Ο εξωτερικός φλοιός του είδους αυτού είναι γνωστός ως φελλός και χρησιμοποιείται στην κατασκευή πωμάτων καθώς και σε άλλες βιομηχανικές και όχι μόνο εφαρμογές.

Φτάνει σε ύψος μέχρι τα 20 μέτρα, αλλά στη φύση είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

Το ξύλο της δρυός είναι από τα αγαπημένα των καταναλωτών, κυρίως για την ωραία φλόγα που δίνει και τη διάρκεια καύσης. Ο δρυς ανήκει στα πλατύφυλλα δέντρα και έχει μεγάλο βάρος.

Είναι πυκνό, καίγεται με ήρεμη και μακριά φλόγα και είναι πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα, άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για καυσόξυλο (4.700 kcal/kg).

Οξιά. Σκληρό ξύλο με πυκνότητα & βάρος (ανάβει χωρίς δυσκολία)

Η οξιά ή φηγός (Fagus) είναι ένα γένος δέκα ειδών φυλλοβόλων δέντρων που συναντώνται στην Ευρώπη, Ασία και Βόρειο Αμερική. Στην Ελλάδα σχηματίζει πυκνοφυή μεγάλα δάση στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.

H καύση της οξιάς διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς.

Η οξιά έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία.

Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες (Οξιά 4.700 kcal/kg).

Ελιά. Ξύλο με μικρή και ήρεμη φλόγα (ανάβει σχετικά εύκολα)

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα.

Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Η ελιά κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα.

Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους.

Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρo (4.100 kcal/kg).

Πεύκο. Ξύλο με μεγάλη περιεκτικότητα σε ρετσίνι (καίγεται γρήγορα)

Τα πεύκα είναι αειθαλή, ρετινωδή δέντρα και σπάνια θάμνοι, με ύψος 3 με 80 μέτρα, με την πλειοψηφία των ειδών να έχουν ύψος 15 με 45 μέτρα.

Τα χαμηλότερα είναι τα είδη Πεύκη η νάνα (Pinus pumila) και Πεύκη η κορυφόβια ή Πεύκη η κορυφήτης (Pinus culminicola), με ύψος μέχρι 3 μέτρα.

Το πεύκο ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα. Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ρετσίνι.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά.

Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και η συνεχής χρήση τους μπορεί να προκαλέσει φθορές στη συσκευή ( 4.800 kcal/kg).

Μπρικέτες (καυσόξυλα για θέρμανση με συμπιεσμένη ξυλώδη ύλη)

Μία καλή εναλλακτική, με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, είναι και η λύση των μπρικετών. Πρόκειται για καυσόξυλα με συμπιεσμένη ξυλώδη ύλη, 100% αποτελούμενη από ξύλο ή υπολείμματα κατεργασίας του ή και ξύλο ανακύκλωσης.

Τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κλασικών καυσόξυλων είναι ότι έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση, καίγονται πολύ αργά και η καύση τους διαρκεί μέχρι 12 ώρες, ενώ δεν «σκάνε» και δεν πετάνε σπίθες.

Οι μπρικέτες διαθέτουν μεγάλη θερμική απόδοση είναι εύκολα στην αποθήκευση, καθώς καταλαμβάνουν μικρό όγκο, και έχουν σταθερή καύση (περίπου 1,5 ώρα η κάθε μπρικέτα) και είναι ιδανικά για θέρμανση.

Με περιορισμένα τα ποσοστά υγρασίας τους (περίπου στο 2%), παράγουν πολύ λιγότερο καπνό και δεν περιέχουν χημικές ουσίες ή άλλα πρόσθετα. Ενδείκνυνται για ενεργειακά τζάκια και σόμπες.

Η ενέργεια & η ποσότητα της υγρασίας που περιέχουν τα ξύλα

Καυσόξυλα - ελιά, δρυς, πεύκη, οξυά για τζάκι για σόμπα ● Home Wood for fireplaceΤο πιο σημαντικό κριτήριο όμως είναι η ποσότητα υγρασίας που περιέχουν τα ξύλα. Γιατί πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας του ξύλου  χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πόσο επηρεάζεται η θερμική ισχύς του ξύλου από την υγρασία και τον χρόνο κοπής του ξύλου.

  • 1kg ξύλου, 1,5 χρόνο κοπής, έχει θερμική ισχύ 4000 kcal/h= 4,65 kW/kg
  • 1kg ξύλου, 1 χρόνου κοπής (υγρασία 25%) έχει θερμική ισχύ 3270.5 kcal/h= 3,8 kW/kg
  • 1kg ξύλου, 0,5 χρόνου κοπής (υγρασία 30%) έχει θερμική ισχύ 3011.5 kcal/h= 3,5 kW/kg
  • 1kg φρέσκου ξύλου (υγρασία 75%) έχει θερμική ισχύ 1118.5 kcal/h= 1,3 kW/kg
Χρησιμοποιώντας δηλαδή φρέσκα ξύλα χρειάζεται να κάψουμε σχεδόν 4πλάσια ποσότητα ξύλων για να πάρουμε την ίδια ενέργεια.

Για αυτό τον λόγο να προμηθεύεστε πάντα νωρίτερα τα ξύλα σας για να έχετε μεγαλύτερη οικονομία και απόδοση.

#Καυσόξυλα. Τι #ξύλα πρέπει να καίμε στο #τζάκι και τη #σόμπα το #χειμώνα