Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πότε είναι - πέφτει » Τσικνοπέμπτη. Πότε είναι το 2024 και πότε ανοίγει το τριώδιο
Τσικνοπέμπτη πότε πέφτει η γιορτή 2022 - 2032

Τσικνοπέμπτη. Πότε είναι το 2024 και πότε ανοίγει το τριώδιο

Τσικνοπέμπτη. Πότε είναι το 2024 και πότε ανοίγει το τριώδιο. Η Τσικνοπέμπτη (γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης) γιορτάζεται έντεκα (11) ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Η λέξη «τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη «Πέμπτη».

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη και τι συμβολίζει το έθιμο της κρεατοφαγίας;

Τσικνοπέμπτη | TsiknopemptiΗ Τσικνοπέμπτη (γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης) γιορτάζεται έντεκα (11) ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, τη 2η εβδομάδα του Τριωδίου που ονομάζεται «Κρεατινή».

Προηγείται αυτής η 1η κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η 3η εβδομάδα της Τυροφάγου.

Τσικνοπέμπτη είναι το έθιμο της απόλυτης κρεατοφαγίας, και τότε ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα και την Καθαρή Δευτέρα.

Η Tσικνοπέμπτη είναι η περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η λέξη «τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη «Πέμπτη».

Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής.

Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και τη χαρά της Αναστάσεως.

Τσικνοπέμπτη. Πότε είναι το 2024 και πότε ανοίγει το τριώδιο

Η Τσικνοπέμπτη (Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη) είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης. Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras στη Γαλλία.

Η Τσικνοπέμπτη για το έτος 2024 πέφτει στις 7 Μαρτίου.

Μετά από 10 ημέρες γιορτάζουμε την Κυριακή των Μεγάλων Αποκριών.

Τσικνοπέμπτη | Κατηγορία γιορτής

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης είναι από τις πιο γνωστές «κινητές εορτές» της ορθοδοξίας.

Δεν ανήκει στις Δεσποτικές (όλες οι χριστιανικές εορτές που είναι αφιερωμένες στην ανάμνηση και τον επίγειο βίο του Ιησού Χριστού) ή Θεομητορικές (όλες οι εορτές της ορθοδοξίας που είναι αφιερωμένες στη Θεοτόκο Μαρία ή Αγία Μαρία) κινητές εορτές της Ορθοδοξίας.

Γενικά, κινητές είναι οι γιορτές της Ορθοδοξίας που τιμούνται σε διαφορετική ημερομηνία (πχ 24/02/2022) κάθε χρονιά – έτος.

Ειδικά, η γιορτή της Τσικνοπέμπτης ανήκει στην ενότητα των κινητών γιορτών, που μπορεί η ημερομηνία (πχ 24/02/2022) να μεταβάλλεται, αλλά πρέπει να γιορτάζονται σταθερά μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας (Πέμπτη).

Η Τσικνοπέμπτη στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Πέμπτη στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο

#Τσικνοπέμπτη. Πότε είναι το 2024 και πότε ανοίγει το #τριώδιο #Απόκριες