Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πότε είναι - πέφτει » Απόκριες 2024. Πότε πέφτει η Κυριακή της Αποκριάς (Μεγάλες Αποκρές)
Απόκριες 2024. Πότε πέφτει η Κυριακή της Αποκριάς (Μεγάλες Αποκρές)

Απόκριες 2024. Πότε πέφτει η Κυριακή της Αποκριάς (Μεγάλες Αποκρές)

Απόκριες 2024. Πότε πέφτει η Κυριακή της Αποκριάς (Μεγάλες Αποκρές). Γιορτή της Κυριακής των Μεγάλων Αποκριών πότε είναι – πέφτει. Κυριακή των Μεγάλων Αποκριών (Εβδομάδας Τυροφάγου), ημερομηνία και ημέρα της εβδομάδας.

Μεγάλες Αποκριές (Καρναβάλι) – Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής

Κυριακή της Τυρινής | Forgiveness SundayΑπόκριες ονομάζονται οι τρεις (3) εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή.

Ανάλογη με την ελληνική λέξη «Αποκριά» είναι και η λατινική λέξη «Καρναβάλι» (Carnevale, από τις λέξεις Carne = κρέας και Vale = περνάει)

Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής (Μεγάλες Αποκριές).

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και «Προφωνή», επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή ή της Κρεοφάγου», επειδή καταναλώνεται κρέας και δεν έχουμε νηστεία ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή.

Την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας αυτής γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη και συνεχίζει με το Ψυχοσάββατο.

Η Κυριακή της δεύτερης εβδομάδας (Μικρές Αποκριές) ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς.

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου», επειδή γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.

Την Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλες Αποκριές) κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβιώνουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα.

Από την τέταρτη εβδομάδα, που ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Πότε πέφτουν οι Απόκριες το 2024. Κυριακής των Μεγάλων Αποκριών πότε είναι

Οι Απόκριες 2024 είναι από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς υπάρχει και η Τσικνοπέμπτη 2024, η οποία προηγείται της Κυριακής της Αποκριάς και είναι στις 7 Μαρτίου.

Η Κυριακή Μεγάλων Αποκριών (Κυριακή της Τυροφάγου ή Μεγάλες Αποκρές) είναι η τελευταία ημέρα του Τριωδίου όπου την επόμενη ημέρα ξεκινά η Σαρακοστή (Καθαρά Δευτέρα).

Πριν από την Κυριακή των Μεγάλων Αποκριών έχει προηγηθεί η κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης.

Η Κυριακή της Αποκριάς πέφτει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Η γιορτή της Κυριακής της Τυρινής είναι από τις πιο γνωστές «κινητές εορτές» της ορθοδοξίας.

Δεν ανήκει στις Δεσποτικές (εορτές του ορθόδοξου εορτολογίου που σχετίζονται με τον Ιησού Χριστό) ή Θεομητορικές (οι χριστιανικές εορτές που είναι αφιερωμένες στην ανάμνηση της Θεοτόκου Παναγίας) κινητές εορτές της Ορθοδοξίας.

Γενικά, κινητές είναι οι χριστιανικές γιορτές που κάθε χρονιά – έτος πέφτουν και τιμούνται σε διαφορετική ημερομηνία (πχ 06/03/2022).

Ειδικά, η γιορτή της Κυριακής των Μεγάλων Αποκριών εντάσσεται στην ομάδα των κινητών γιορτών που η ημερομηνία εορτασμού (πχ 06/03/2022), είναι εξαρτώμενη από το πότε είναι η πρώτη εαρινή πανσέληνος που καθορίζει την εορτή του Πάσχα.

Η Κυριακή της Τυροφάγου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η Κυριακή της 3ης Εβδομάδας του Τριωδίου. Η ημερομηνία εξαρτάται από το Πάσχα
Απόκριες 2024. Πότε πέφτει η Κυριακή της Αποκριάς (Μεγάλες Αποκρές) #Απόκριες #Καρναβάλι