Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πότε είναι - πέφτει » Γιορτή Αγίου Γεωργίου πότε είναι. Άγιος Γεώργιος 2023 – 2032 ανάλυση
Άγιος Γεώργιος πότε πέφτει η γιορτή 2022 - 2032

Γιορτή Αγίου Γεωργίου πότε είναι. Άγιος Γεώργιος 2023 – 2032 ανάλυση

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου πότε είναι – πέφτει. Άγιος Γεώργιος Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, πολιούχος πόλεων και προστάτης επαγγελμάτων, ημερομηνία και ημέρα της εβδομάδας. Πως λέγεται σε άλλες γλώσσες.

Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης σύγκριση με άλλες γιορτές και αργίες. Saint George Timeline Calendar 2022 – 2032!.

Ταγμένοι στο χρηστικό & ποιοτικό διαδίκτυο, σας προσφέρουμε μία εκτενέστατη ημερολογιακή και χρονική ανάλυση της γιορτής.

Εάν την βρείτε ενδιαφέρουσα, μην ξεχάσετε να την «στείλετε» (share social) σε όποιο Γιώργο ή Γεωργία γνωρίζετε (φίλο, συγγενή, συνάδελφο κλπ).

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος;

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος | Saint GeorgeΟ Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303) ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός. Καταγόταν από την Καππαδοκία και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, αγιοκατατάχθηκε ως Χριστιανός μάρτυρας.

Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως και στο Βυζάντιο, έγινε ο προστάτης και Τροπαιοφόρος άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους.

Έτσι, στην εικόνα του δράκου είδαν τον Τούρκο κατακτητή, που σκοτώνεται από τον Άγιο. Η απεικόνισή του αυτή εμφανίζεται στην αγιογραφία από τον 12ο αιώνα και μετά.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ.

Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Αγίου Γεωργίου ποια ημέρα και ημερομηνία πέφτει το 2022;

Ο Άγιος Γεώργιος (Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης) θεωρείται Άγιος της Ορθόδοξης, της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος | Κατηγορία γιορτής

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι από τις πιο γνωστές «κινητές εορτές» της ορθοδοξίας.

Δεν ανήκει στις Δεσποτικές (όσες συνδέονται με τα λυτρωτικά γεγονότα της ζωής του Ιησού Χριστού) ή Θεομητορικές (όσες γιορτές συνδέονται – σχετίζονται με τον εορτασμό της Παναγίας) κινητές εορτές της Ορθοδοξίας.

Γενικά, στο ορθόδοξο εορτολόγιο, κινητές είναι οι εορτές που κάθε έτος δε γιορτάζονται μία σταθερή και συγκεκριμένη ημερομηνία (πχ 25/04/2022).

Ειδικά, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου ανήκει στην ενότητα των κινητών γιορτών του εορτολογίου, που η ημερομηνία τους (πχ 25/04/2022) επηρεάζεται από το πότε πέφτει η πρώτη εαρινή πανσέληνος (το 2022 είναι 16/04/2022) που καθορίζει την εορτή του Πάσχα.

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εάν συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Φέτος (2022) του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου το ημερολόγιο τοίχου θα δείχνει κάπως έτσι:

Απρίλιος

✝ Αγίου Γεωργίου

↦ 114ημ250ημ ↤Δευτέρα252022↦ 18εβδ34εβδ ↤
☼ Ανατολή Ηλίου 06:36 Ανατολή Σελήνης 04:09 Γέμισμα Σελήνης 33%
☀ Δύση Ηλίου 20:10 Δύση Σελήνης 14:37 Wax/Wanς ± – (λίγωση)

Πότε είναι | Calendar Widget Corner Page Flip

Αφού είδαμε πότε γιορτάζει ο Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης φέτος, ας δούμε με πόσες ημέρες διαφορά, από άλλες πλησιέστερες γιορτές και αργίες, την γιορτάζουμε.

Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης σύγκριση με αργίες και γιορτές του 2022

Για φέτος το 2022 ας δούμε μία χρηστική ημερολογιακή σύγκριση του πότε τιμάμε τον Άγιο Γεώργιο σε σχέση με άλλες σημαντικές γιορτές, αργίες και ημερομηνίες.

+49 ημέρες
Φέτος (2022) ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου είναι +49 ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα (07/03/2022)

+43 ημέρες
Το 2022 γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο +43 ημέρες μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας (13/03/2022)

+31 ημέρες
Ο Άγιος Γεώργιος Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος το 2022 είναι +31 ημέρες μετά την 25η Μαρτίου (25/03/2022)

+1 ημέρα
Φέτος ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος πέφτει +1 ημέρα μετά το Πάσχα (24/04/2022)

-6 ημέρες
Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης το 2022. Πέφτει -6 ημέρες πριν την Πρωτομαγιά (01/05/2022)

-49 ημέρες
Τέλος, του Αγίου Γεωργίου (Saint George) το 2022 είναι -49 ημέρες πριν το Άγιο Πνεύμα (13/06/2022)

Μη χάσετε την online ανάλυση – υπολογισμό μας για 2022 – Αργίες, Εθνικές γιορτές, κινητές, σταθερές εορτές και για όποιο έτος θέλετε.

Άγιος Γεώργιος. Εορταστική ονομαστική άδεια & ημέρα εβδομάδας

Για πλείστους όσους λόγους, πολλούς από εμάς μας ενδιαφέρει ποια ημερομηνία πέφτει (πχ 25/04/2022) του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο.

Ιδιαίτερα όμως, ποια ημέρα της εβδομάδας γιορτάζεται φέτος και κάθε χρόνο (πχ Δευτέρα) ο Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης.

Το ποια ακριβώς ημέρα της εβδομάδας (πχ Δευτέρα) πέφτει ο εορτασμός, προσδιορίζει κατά πόσο εύκολα μία εορταστική άδεια θα μετατραπεί σε ένα υπέροχο τριήμερο ή 4ήμερο κλπ.

Όσοι η ονομαστική τους εορτή είναι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου συνήθως δικαιούνται (νόμιμη ή εθιμοτυπικά – κατ’ έθιμο) εορταστική άδεια για την ονομαστική εορτή τους.

Όσοι δηλαδή ονομάζονται Γεώργιος, Γεωργής, Γεωργία, Γεωργούλα, Γιωργία, Γιώργος, Γωγώ κλπ γιορτάζουν φέτος Δευτέρα 25 Απριλίου 2022.

Άγιος Γεώργιος. Πολιούχος και προστάτης πόλεων – Τοπική αργία

Ο προστάτης άγιος (πχ ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος) είναι ένας άγιος που στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται σαν ουράνιος μεσολαβητής για ένα έθνος, μέρος, πόλη, χωριό, νησί, ιδρύματα, οργανώσεις κλπ

Στην αγγλική η λέξη patron, προστάτης, καλύπτει τα ανωτέρω. Στην Ελληνική γλώσσα ο προστάτης μιας πόλης και κατ’ επέκταση ενός τόπου ή μίας χώρας ονομάζεται πολιούχος άγιος.

Ο πολιούχος Άγιος ή Αγία είναι ο προστάτης Άγιος ή Αγία κάθε περιοχής. Είναι ο άγιος ιατρός των δεινών & παθών που έχει απλώσει το άγιο πέπλο προστασίας, πάνω από την πόλη ή την περιοχή.

Από τις αργίες στην Ελλάδα, άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο και άλλες είναι αργίες κατ’ έθιμο. Η θρησκευτική εορτή τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου πόλης ανήκει στις Αργίες κατ’ έθιμο.

Οπότε όσοι διαμένουν σε μόνιμη κατοικία ή πιο ορθά, όσοι η εργασία τους βρίσκεται σε πόλη ή χωριό που έχει πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο, την ημέρα της γιορτής του, έχουν τοπική αργία κατ΄έθιμο.

Άγιος Γεώργιος. Πολιούχος και προστάτης πόλεων

Άρα Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 έχουν τοπική αργία (δεν εργάζονται – εμπορικά καταστήματα κλειστά), κάτοικοι – εργαζόμενοι των περιοχών – πόλεων:

 • Κερατσίνι
 • Καματερό
 • Νεάπολη Θεσσαλονίκης
 • Ελευσίνα
 • Μελίσσια Αθηνών
 • Ιεράπετρα
 • Γιάννουλη
 • Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης
 • Μοίρες
 • Φίλυρο
 • Ρίο
 • Αγριά
 • Μακροχώρι Ημαθίας
 • Σιδηρόκαστρο Σερρών
 • Νέα Αγχίαλος
 • Δροσιά Εύβοιας
 • Νιγρίτα
 • Νεμέα
 • Σουφλί
 • Γουμένισσα Κιλκίς
 • Ασπροβάλτα
 • Νέα Βύσσα
 • Αμυγδαλεώνας
 • Ξηροπόταμος Δράμας
 • Πρώτη Σερρών
 • Εράτυρα
 • Ξυλόπολη
 • Βερτίσκος

Ο Άγιος Γεώργιος ως προστάτης επαγγέλματος (Στρατό Ξηράς)

Επίσης, για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ο προστάτης άγιος (πχ ο Άγιος Γεώργιος) είναι το άγιο πέπλο προστασίας για κάθε τέχνη και επάγγελμα ή επαγγελματικό κλάδο, ομάδα ατόμων, οικογένεια κλπ

Τα επαγγέλματα (κλάδοι, τάξεις κλπ) συχνά έχουν για προστάτη άγιο ο οποίος είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο σχέση με αυτό.

Όταν τέτοιος άγιος δεν υπάρχει, ένα επάγγελμα μπορεί να έχει προστάτη έναν άγιο του οποίου οι πράξεις ή θαύματα με κάποιο τρόπο μπορεί να σχετιστούν με το επάγγελμα.

Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα – κλάδους που έχουν προστάτη άγιο τον Άγιο Γεώργιο, έχουν αργία (ή και ειδική ημέρα εορτασμού) την ημέρα της γιορτής του.

Οπότε Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 είναι γιορτή για Στρατό Ξηράς, Πεζικό, Προσκοπισμός (Πρόσκοποι), Γεωργία και οι απασχολούμενοι και το έμμισθο προσωπικό έχουν αργία.

Να σημειώσουμε ότι ο Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, εκτός από στρατιωτικός, συνδέεται, λόγω ονόματος, με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό.

Ο Άγιος θεωρείται προστάτης των γεωργών και σε πολλά μέρη τον ονομάζουν και αυτόν «σποριάρη», γιατί και αυτήν την περίοδο οι αγρότες σπέρνουν.

Αλλά ο Άγιος είναι προστάτης και των κτηνοτρόφων γιατί η εορτή του συμπίπτει με την εποχή που θα έπρεπε να αφήσουν τα χειμαδιά και να ανέβουν στα βουνά.

Στο helppost.gr θα βρείτε το Ορθόδοξο αλφαβητικό εορτολόγιο. Πότε γιορτάζει το κάθε όνομα Α-Ω για 3.000+ ονόματα.

Μετά τη σύγκριση με τις εγγύτερες γιορτές και αργίες, ας δούμε τη συσχέτιση της γιορτής με τα τριήμερα και τις επίσημες αργίες του 2022.

Άγιος Γεώργιος επίσημες αργίες, τριήμερα, ημερολόγιο Απριλίου

Κάθε γιορτή (πχ Άγιος Γεώργιος) του Ορθόδοξου Εορτολογίου και επίσημη αργία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην αρχή κάθε νέου έτους, θέτει ένα ημερολογιακό ερώτημα σε πολλούς από εμάς.

Ποια ημερομηνία και κυρίως ποια εργάσιμη ή μη ημέρα πέφτει (βλέπε τριήμερο);

Η κάθε γιορτή (εορταστική άδεια) και αργία, πάντα θα αποτελεί για πολλούς από εμάς, μία αφορμή και ευκαιρία, να πάμε μία εκδρομή, να θυμηθούμε κάποιο χόμπι ή να προγραμματίσουμε κάποια άδεια κλπ

Εορτασμός: Δευτέρα | Εργάσιμη Εβδομάδα που πέφτει

O εορτασμός του Αγίου Γεωργίου πέφτει φέτος Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 και μάλιστα την 18η εβδομάδα από την έναρξη του έτους (34 εβδομάδες έως το τέλος της χρονιάς).

Η εργάσιμη εβδομάδα που πέφτει του Αγίου Γεωργίου, ξεκινά από τη Δευτέρα 25.04.2022 και τελειώνει την Κυριακή 01.05.2022.

Επίσημες αργίες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάϊος

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου το 2022 όπως είδαμε πέφτει τον μήνα Απρίλιο.

Τίθεται το ερώτημα: Ποιες είναι οι πλησιέστερες επίσημες αργίες; (μήπως μπορούμε να πάρουμε μία κανονική άδεια – τριήμερο)

Οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος), τρέχοντος (Άγιος Γεώργιος – Απρίλιος) και του επόμενου μήνα (Μάϊος) είναι:

 • Καθαρά Δευτέρα ● Δευτέρα στις 07.03.2022
 • 25η Μαρτίου ● Παρασκευή στις 25.03.2022
 • Μεγάλη Παρασκευή ● Παρασκευή στις 22.04.2022
 • Πάσχα ● Κυριακή στις 24.04.2022
 • Δευτέρα του Πάσχα ● Δευτέρα στις 25.04.2022
 • Πρωτομαγιά ● Κυριακή στις 01.05.2022

Υπολογίστε online ποιες είναι οι επίσημες αργίες και τριήμερα του 2022 και ανά έτος.

Είδαμε τις πλησιέστερες επίσημες αργίες, με ένα συνοπτικό ημερολόγιο τοίχου του Απριλίου θα ολοκληρώσουμε την ημερολογιακή πληροφόρηση μας.

Συνοπτικό Ημερολογίου Απριλίου 2022

Απρίλιος 2022

ΔΕΥΤ ΤΡΙΤ ΤΕΤΑ ΠΕΜΠ ΠΑΡΑ ΣΑΒΒ ΚΥΡΙ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Στο ypologismos.gr δείτε το ετήσιο ημερολόγιο τοίχου του 2022 του έτους που θέλετε.

Είδαμε φέτος πότε γιορτάζει ο Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης, πάμε να δούμε πότε θα πέφτει η γιορτή την επόμενη δεκαετία!

Saint George ● Name Days Timeline ● Greek Orthodox
George the Great Martyr and Triumphant | Agios Georgios ● Name Days Calendar – Timeline

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου. Saint George Timeline Years

George the Great Martyr and Triumphant | Agios Georgios ● Name Days Calendar – Timeline

Τα επόμενα χρόνια, πότε πέφτει ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου;

Timeline Calendar – Άγιος Γεώργιος δεκαετίας. Πότε γιόρταζε πέρυσι.

Για τα επόμενα 10 χρόνια (δεκαετία 2022-2032), ποια ημερομηνία θα πέφτει – είναι και ποια ημέρα της εβδομάδας.

Saint George ● Name Days Timeline ● Greek Orthodox

Πέρυσι ήταν την 19η εβδομάδα του 2021 και την 122η ημέρα

Φέτος ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πέφτει την 114η ημέρα και 250 ημέρες πριν τελειώσει το 2022.

Του χρόνου του Αγίου Γεωργίου θα είναι 112 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά και 253 ημέρες πριν το τέλος του 2023.

Το 2024 θα είναι την 19η εβδομάδα, 126 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά (239 ημέρες έως τέλος έτους).

Έτος 2025 θα γιορταστεί 112 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά (week 17η).

Το 2026 πέφτει την 17η εβδομάδα, 112 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά (252 ημέρες έως τέλος έτους).

Το 2027 πέφτει την 19η εβδομάδα και 122 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Το 2028 του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα είναι την 17η εβδομάδα και την 113η ημέρα του 2028.

Το 2029 του Αγίου Γεωργίου θα είναι την 17η εβδομάδα και την 112η ημέρα του 2029.

Το 2030 του Αγίου Γεωργίου θα είναι την 18η εβδομάδα και την 118η ημέρα του 2030.

Το 2031 θα είναι την 17η εβδομάδα και την 112η ημέρα.

Το 2032 ο Αη Γιώργης ή Αϊ-Γιώργης γιορτάζει την 19η εβδομάδα και την 123η ημέρα.

Ο Άγιος Γεώργιος (Saint George) σε άλλες γλώσσες – μετάφραση

Τελειώνουμε το αφιέρωμα – ανάλυση στον Άγιο Γεώργιο με τη μετάφραση (πως τον λένε) σε διάφορες άλλες γλώσσες – κράτη.

Άγιος Γεώργιος στα Ελληνικά (el)Ελληνικά (el)
Αγιος Γεώργιος
Άγιος Γεώργιος στα Αγγλικά (en)Αγγλικά (en)
Saint George
Εναλλακτικά:Georgios · Georgius · St. George · St George · Saint Georgios · George of Lydda · George · Red Cross Knight
Άγιος Γεώργιος στα Γαλλικά (fr)Γαλλικά (fr)
Georges de Lydda
Εναλλακτικά:saint Georges ·
Άγιος Γεώργιος στα Ιταλικά (it)Ιταλικά (it)
San Giorgio
Εναλλακτικά:San Giorgio martire · San Giorgio Cavaliere · S. Giorgio
Άγιος Γεώργιος στα Γερμανικά (de)Γερμανικά (de)
Georg
Εναλλακτικά:Sankt Jørgens · Heiliger Georg · Sankt Georg
Άγιος Γεώργιος στα Ισπανικά (es)Ισπανικά (es)
San Jorge
Εναλλακτικά:Jorge de Capadocia ·
Άγιος Γεώργιος στα Κινεζικά (zh)Κινεζικά (zh)
圣乔治
Άγιος Γεώργιος στα Ρωσικά (ru)Ρωσικά (ru)
Георгий Победоносец
Εναλλακτικά:Георгий Святой · Георгий-победоносец · Святой Георгий Победоносец · Святой Георгий · Св. Георгий · Егорий Храбрый · Георгий, святой · Георгий Каппадокийский · Георгий Лиддский
Άγιος Γεώργιος στα Σουηδικά (sv)Σουηδικά (sv)
Sankt Göran
Άγιος Γεώργιος στα Σερβικά (sr)Σερβικά (sr)
Свети Георгије

Σας άρεσε το αφιέρωμα – ανάλυση; Κοινοποιήστε το σε Facebook, Twitter κλπ για να ενημερώσετε κάθε φίλο και γνωστό σας που τον λένε Γιώργο ή Γεωργία κλπ

Τέλος, δείτε τη σχετική θεματική κατηγορία μας Αφιέρωμα στο Πάσχα. Πασχαλινά έθιμα, συνταγές, ταινίες, βάψιμο αυγών, Μεγάλη Εβδομάδα, ψαλμωδίες κλπ

---

Πότε είναι η #γιορτή του Αγίου Γεωργίου. #ΆγιοςΓεώργιος ανάλυση. #SaintGeorge Timeline 2023 - 2032