Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2024 - Easter » Πασχαλινές συνταγές » Κοκορέτσι Πάσχα. 30+ Video οδηγός: Έντερα, συκωταριά, τύλιγμα, ψήσιμο

Κοκορέτσι Πάσχα. 30+ Video οδηγός: Έντερα, συκωταριά, τύλιγμα, ψήσιμο

Κοκορέτσι το Πάσχα. 30+ Video Kokoretsi. Οδηγός για προετοιμασία, συνταγές και υλικά. Πως πλένουμε έντερα, τα κομμάτια κρέατος (συκώτι, γλυκάδι, πνευμόνι), η μπόλια, τα μπαχαρικά, το τύλιγμα στη σούβλα, ψήσιμο – περιστροφή κ.ά

Κοκορέτσι. Το παραδοσιακό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων

Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, κομμένο σε φέτες. Παρασκευάζεται όλο το χρόνο, σε καλές ταβέρνες και ψητοπωλεία, αλλά συνηθίζεται και στα σπίτια μας, ιδιαίτερα στο τραπέζι του Πάσχα.

Γνωστό στους βυζαντινούς σαν χορδαί, ή χορδιά, ή πλεκτή όπου παρασκευαζόταν με τον ίδιο τρόπο και υλικά.

Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η λέξη κοκορέτσι προέρχεται από τη ρουμάνικη κουκουρέτσου (το αδράχτι). Το κουκουρέτσου οι Σλάβοι το μετέτρεψαν σε κουκουρούζα, και ονόμασαν έτσι το καλαμπόκι.

Έτσι ο οβελίας, πάνω στον οποίο είναι περασμένα τα κομμάτια από εντόσθια τυλιγμένα με έντερα, πήρε το όνομα κοκορέτσι.

Είδη κοκορετσιού – Γαρδούμπα, κοκορετσάκια, χοιρινό, στο φούρνο

Υπάρχουν πολλές συνταγές – παραλλαγές για το κοκορέτσι. Οι πιο γνωστές παρασκευές τους είναι:

  • Μικρά κοκορετσάκια (σε καλαμάκια από σουβλάκι ή μεταλλικά)
  • Χοιρινό κοκορέτσι (σε μέγεθος κοντοσούβλι)
  • Κοκορετσάκι στο φούρνο με γλυκές πατάτες
  • Μια παραλλαγή είναι σε φύλλο κρούστας και στη λαδόκολλα
  • Κοκορέτσι «ερασιτεχνικό»
  • Το κρητικό κοκορέτσι (η μενούζα)
  • Κοκορετσάκι στο φούρνο
  • Κοκορέτσι χωρίς έντερα (μόνο η συκωταριά)
  • Οι γαρδούμπές (ή γαρδουμπίτσες φούρνου)

Οι γαρδούμπες είναι η παραλλαγή στην οικογένεια των κοκορετσιών. Είναι ο καλύτερος μεζές για εκείνους που προτιμούν εντεράκι και όχι συκωταριά.

30+ Video με συνταγές, οδηγίες, tips για Πασχαλινό Κοκορέτσι

Στην playlist θα βρείτε 30+ Video με συνταγές, οδηγίες, tips για το Κοκορέτσι και όλα τα στάδια από την προετοιμασία έως το ψήσιμο του στα κάρβουνα. Εναλλακτικές προτάσεις – συνταγές κ.ά. Αναλυτικά η λίστα των βίντεο:

  1. Κοκορέτσι στη σούβλα από τον Άκη Πετρετζίκη
    Kokoretsi sti soyvla | Kitchen Lab by Akis Petretzikis
    Ο Άκης Πετρετζίκης (Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 1984) είναι Έλληνας μάγειρας και διασημότητα.
  2. Πως καθαρίζουμε τα έντερα για το κοκορέτσι με 3 τρόπους εύκολα
    Πως καθαρίζουμε τα έντερα για το κοκορέτσι την γαρδούμπα και την μαγειρίτσα με 3 εύκολους τρόπους
  3. Εύκολο καθάρισμα εντέρων για κοκορέτσι για «τεμπέληδες»
    Εάν δεν σας αρέσει και εσάς το καθάρισμα των εντέρων, επειδή τα εντεράκια μυρίζουν πολύ και άσχημα. Ορίστε όμως μία μέθοδος καθαρισμού για τεμπέληδες καταναλωτές κοκορετσίου!
  4. Πως καθαρίζουμε εύκολα τα εντεράκια για το κοκορέτσι
    Πασχαλινό Τραπέζι – Iroukos Rocker
  5. Πως θα καθαρίσετε τις αντεριές (έντερα) για κοκορέτσι ή μαγειρίτσα
    Πεντακάθαρες αντεριές (έντερα) από αρνάκι ή κατσικάκι για νόστιμο κοκορέτσι ή μαγειρίτσα χωρίς να πικρίζουν ή να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.
    Εύκολος τρόπος καθαρίσματος των εντέρων με τρεχούμενο νερό, χωρίς να τυλίγονται και να μπερδεύονται μεταξύ τους.
    Τα έντερα γίνονται διάφανα χωρίς ίχνος βρομιάς. Τα ξεχωρίζεται σε θηλιές και είναι έτοιμα για Πασχαλινές νοστιμιές ! – MagiaCookTv
  6. Πώς καθαρίζουμε εντεράκια με γύρισμα – Cretan Gastronomy
    Δείτε την τεχνική για το καθάρισμα των εντέρων με γύρισμα – cretangastronomy.gr
  7. Πως καθαρίζουμε τα έντερα για το Πασχαλινό κοκορέτσι
  8. Πώς θα περάσεις τη συκωταριά στη σούβλα για το κοκορέτσι
    Ο Γιάννης από την ταβέρνα «Τα Βλάχικα» μας δείχνει πως να προετοιμάσουμε μια συκωταριά για να περαστεί στη σούβλα για το κοκορέτσι.
  9. Πώς να τυλίξεις το κοκορέτσι στην σούβλα
    Ο Γιάννης από την ταβέρνα «Τα Βλάχικα» μας δείχνει πως θα τυλίξουμε το κοκορέτσι.
  10. Πως σουβλίζουμε – ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα – φωτιά
  11. Πώς δένουμε το αρνί & φτιάχνουμε κοκορέτσι. Επιτέλους Σαββατοκύριακο
  12. Πως ετοιμάζουμε τα υλικά και φτιάχνουμε το Κοκορέτσι σε 5 λεπτά
    Ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο για το πως να φτιάξετε κοκορέτσι, από την προετοιμασία των υλικών έως το ψήσιμο.
  13. Πως φτιάχνουμε το κοκορέτσι – How to make Greek Kokoretsi
    Όλη η διαδικασία βήμα βήμα με οδηγίες για το πως φτιάχνεται το κοκορέτσι. .
    Kokoretsi is a traditional dish of Greece, consisting of lamb or goat intestines wrapped around, including sweetbreads, hearts, lungs, or kidneys, and typically grilled. Step by step instructions, how to make kokoretsi
  14. Kokoretsi on charcoal grill – 6 Basic Steps | Grill philosophy
    (EN subs) – The kokoretsi (lamb offal wrapped in lamb intestines) is a roast that traditionally in Greece always accompanies the whole lamb roast on Easter as an appetizer until the lamb is ready.
    «Plekti» is how our ancestors used to call it, according to Omiros writings.
    After numerous grillings, different taste results, and a lot of researching, we have concluded in six basic factors that will give the best, classic Greek kokoretsi.
  15. Κοκορέτσι παραδοσιακό – Επαγγελματική συνταγή. Καθάρισμα, ψήσιμο κλπ
    Κοκορέτσι γρήγορα και εύκολα – με έξυπνο κολπάκι για γρήγορο και εύκολο καθάρισμα του εντέρου – με τα μυστικά του στο δέσιμο του (πως να μην σας καίγεται) από τον chef κ.Θεόδωρο 35 χρόνια παρασκευάστης κοκορετσιού και πρώην ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου – ταβέρνας «ο Μπίλης» στον Λευκώνα – Σερρών για κοκορέτσι πολλών αστέρων
  16. Παραδοσιακό Κοκορέτσι – Πως να φτιάξετε το τέλειο κοκορέτσι
  17. Κοκορέτσι σπέσιαλ – Kokoretsi Special
  18. Παραδοσιακό κοκορέτσι. Τι προτείνουν οι ειδικοί για σωστή παρασκευή
    Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί για τη σωστή παρασκευή του κοκορετσιού
  19. Το κοκορέτσι της Κατίνας από αρνίσια (ή κατσικίσια) συκωταριά
  20. Παραδοσιακό Κοκορέτσι
  21. Κοκορέτσι από τον παππού Τάσο! Ψήσουμε δεν ψήσουμε…
    Φτιάχνουμε το δικό μας κοκορέτσι με τον παραδοσιακό τρόπο στη σούβλα ή σε σουβλάκια γιατί μας αρέσει να γευόμαστε αυτή τη νοστιμιά ακόμη και όταν δεν έχουμε κάρβουνα και μεγάλες σούβλες.
    Ατομικές μερίδες κοκορέτσι στο φούρνο με συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι τυλιγμένο με έντερα χωρίς κόπο και χωρίς μπερδέματα.
    Βήμα βήμα όλη η διαδικασία . Πως κόβουμε τη συκωταριά. Πως την περνάμε στη σούβλα ή σε μικρά σουβλάκια.
    Πως προετοιμάζουμε τα έντερα για να βρίσκουμε εύκολα την άκρη και να μην μπερδεύονται μεταξύ τους
    Πως τυλίγουμε τα έντερα, εύκολα – χωρίς οδοντογλυφίδες
    Καλή σας απόλαυση – MagiaCookTv
  22. Αρνί κοκορέτσι
  23. Κοκορέτσι Παραδοσιακό των «Παππούδων» - Kokoretsi Traditional

    Stella Love Cook
    Preparation time: 2:00 – 4:00 ώρες
    Cooking time: 4:00 hour baking
    Total time : 6:00 – 8:00 hours
    Serves: several servings
    Author: Stella Markou
    Components :
    Materials = 5 entrails – [Lamb or Goat ] 2 handfuls (salt – pepper – oregano) and – 2 cloves of garlic – grated {garlic is optional – I in my RecipeI use it }
    The intestines go proportional for every 1 entrails – we need 2-3 bowel
    The spit will pass = Pulmonary – Liver – Glikadi [we pass the intestines alternately] Watch the video to understand what to do [Press to integrate] It’s time for the intestines = Watch the video to understand what to do [The intestines will always have them – in a bowl of water – If you do not – the intestines will get confused – and you will not be able to – use them] Inside a bowl we put plenty of olive oil – salt – pepper and oregano . When do we put the olive oil in the kokoretsi ?
    When getting intense color = We pass it with olive oil – several times – Why do we want – always be wet – the kokorets – Why we do not want to burn us in our intestines (the intestines are sensitive – and burned) – But of course – the olive oil gives a perfect taste [We take our brush and pass our kokoretsi and lamb with olive oil and spices ] Inside the olive oil we have added the juice from 3-4 lemons [At the end you will put 2 times oil and lemon make it delicious] Grandma’s secrets =
    You will wash the intestines three times ( No more) wants another washing – You will not turn the intestines (intestines will be burned and – will be bitter – will not be nice)
    Do not make – your kokoretsi – the evening – why will it dry (disappears humidity) – it will dry – it will not have moisture to cook
    When baking = Do make the mistake – and put a lot of fire – kokoretsi will burn – and inside will not cook kokoretsi does not have a specific baking time(depending on how Kokoretsi tall or Thickis) If your kokoretsi is too quite thick, in the middle of baking you will remove itfrom the fire and wrap it with a baking sheetand aluminum foil and around it you will tie it baking scene – to stabilize – aluminium foil – works pan with lid .
    To be able to cook – very well . Bake with foil – kokoretsi about 1 hour -Aluminum foilit acts as a hat and is baked in too muchwell then remove it and let it cook alone .[Whether it be kokoretsi – ( tall or coarse )] In addition, we take the fork and gradually begin to hole – the kokoretsi will extricate any moisture – {While wrapped with the baking sheet and the aluminium foil – not – – hole – with a fork} – When we see
    outside our kokoretsi [ there are foams ] understand it’s cooked
    Then it’s ready.
    Enjoy it – Bon appetite !!!
  24. Ελληνική Ομάδα Γαστρονομίας – Πως κάνουμε το κοκορέτσι
    Ο κύριος Ιωάννης Καμήτσιος δείχνει στους μαθητές της Ελληνικής Ομάδας Γαστρονομίας πως να παρασκευάσουν κοκορέτσι.
  25. Traditional Greek Kokoretsi by Jack The Greek
    A traditional Greek delicacy usually cooked either at Easter or Christmas – but of course for the hardcore, it can be eaten all year round. A delicacy made of lamb offal (sikotaria), hearts, spleen all wrapped in lamb intestines.
  26. Πως ψήνουμε το Κοκορέτσι. Κάρβουνα, φωτιά, σκάλες ψησίματος, χρώμα
  27. Οδηγός Ψησίματος για το Κοκορέτσι – Melis MeatMarket
  28. Το τέλειο κοκορέτσι διαίτης στη σούβλα (εναλλακτικά)
    Από το πέρασμα της συκωταριάς και τα γλυκάδια στην σούβλα έως το γύρισμα – ψήσιμο στα κάρβουνα
  29. Φρυγαδέλια στη σούβλα (αναλυτικά η συνταγή)(εναλλακτικά)

    Φτιάχνουμε φρυγαδέλια και τα ψήνουμε στη σούβλα! Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη, αλλά δεν τα φτιάχνουμε συχνά, περίπου 1-2 φορές τον χρόνο. Μια εναλλακτική λύση για το ψήσιμο, είναι να τα ψήσουμε στο φούρνο
    Το φρυγαδέλι είναι ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες, που φτιάχνεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ειδικά το Πάσχα.
    Με καταγωγή από τη Δυτική Ελλάδα το φρυγαδέλι είναι ο απόλυτος μεζές του Πάσχα και η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα απλή, με τέσσερα μόνο υλικά και συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα!
    Θα βγει νωρίτερα από το αρνί αλλά και από το κοκορέτσι, καθώς ο χρόνος ψησίματος είναι πολύ πιο λίγος, περίπου ένα μισάωρο, ενώ η γεύση του δεν συγκρίνεται και φαίνεται από το γεγονός ότι δεν μένει τίποτα στο πιάτο!
    Το φρυγαδέλι φτιάχνεται ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, και στην Ήπειρο και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση όσους κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένες ταβέρνες, οι ιδιοκτήτες των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από τις συγκεκριμένες περιοχές.
    Είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση να φτιάξει κανείς φρυγαδέλι. Χρειάζεται συκώτι αρνίσιο, κατσικίσιο ή από τράγο ή γίδα. Επειδή δεν είναι και εύκολο να βρεθούν συκώτια από αμνοερίφια, μπορεί στην ανάγκη να χρησιμοποιηθεί και μοσχαρίσιο, το οποίο, βέβαια, υστερεί στη γεύση.
  30. Κοκορέτσι Vegan - Με μακαρόνια, μανιτάρια κλπ (εναλλακτικά)

    Μανιτάρια, μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2, βασικό συστατικό το αλεύρι γλουτένης, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά, ζωμό κύβου λαχανικών, πετιμέζι, ξύδι βαλσάμικο.
  31. Κοκορετσάκι γαρδουμπάκι – Kokoretsi gardoumpaki (εναλλακτικά)
    Κοκορέτσι .. μικρογραφία του κανονικού κοκορέτσι.
    «Το κοκορέτσι θέλει γλυκάδι και πνευμόνι πολύ και λιγότερο συκώτι»
  32. Κοκορέτσι στον φούρνο - Γεύση και Οικονομία (εναλλακτικά)

    Με ένα ψαλίδι ή ένα μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τοποθετούμε τα έντερα σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό.
    Προσθέτουμε μια κ. σ. Αλάτι και και τα αφήνουμε τουλάχιστον 12 ώρες ή και περισσότερο.
    Μετά από αυτές τις ώρες ξεπλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα έντερα και έτσι είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν
    Κόβουμε τα συκωτάκια και τα πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Ύστερα τα αφήνουμε για 1 ώρα σε κρύο νερό μετά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για χρήση
    Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου
  33. Κοκορέτσι με πατάτες στο φούρνο από τον Βασίλη Καλλίδη (εναλλακτικά)
  34. Πάσχα, οβελίας και κοκορέτσι (προετοιμασία, ψήσιμο, συμβουλές κλπ)

Η προετοιμασία των υλικών για ένα γευστικό & εύκολο κοκορέτσι

Πρέπει να γνωρίζουμε από πριν ότι το κοκορέτσι χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί.

Δεν είναι τόσο το πλύσιμο των άντερων και το πέρασμα της συκωταριάς στη σούβλα, όσο το γεγονός ότι χρειάζεται να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα για να στραγγίζει το βράδυ πριν το ψήσουμε.

Το παραδοσιακό κοκορέτσι που καταναλώνεται συνήθως ως «ορεκτικό» για το αρνί είναι μια μικρή θερμική «βόμβα», αφού η κάθε μερίδα του περιέχει 300 θερμίδες.

Πώς καθαρίζουμε – πλένουμε εύκολα τα έντερα για κοκορέτσι

Τα έντερα πρέπει να είναι αρκετά (τουλάχιστον 2 κιλά ή 2 πλεξούδες) ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του.

Τα έντερα δεν χρειάζεται να αναποδογυριστούν για να καθαριστούν. Το πιο πρακτικό σύστημα, είναι ένα πλαστικό χωνί με πολύ μικρή διάμετρο το οποίο εφαρμόζεται στην άκρη του εντέρου και μπαίνει κάτω από τη βρύση.

Αφήνουμε το νερό να τρέξει μέχρι να βγει καθαρό και προσέχουμε να διατηρήσουμε το έντερο όσο το δυνατόν άθικτο.

Τα έντερα συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα όταν πλένονται ενώ κολυμπούν σε νεροχύτη γεμάτο νερό.

Αφού καθαριστούν, τα έντερα μπορούν να βουτηχτούν στον χυμό 2 – 3 λεμονιών με λίγο νερό και να μείνουν στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον. Το λεμόνι τα ασπρίζει, τα απολυμαίνει και εξαφανίζει την έντονη μυρωδιά.

Τα κομμάτια κρέατος για το κοκορέτσι | Συκώτι, γλυκάδι, πνευμόνι

Τα εντόσθια είναι κυρίως έντερα, συκωταριές και γλυκάδια. Πλένουμε καλά τις συκωταριές και τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε χοντροκομμένα κομμάτια.

Τα κομμάτια κρέατος (συκώτι, γλυκάδι, πνευμόνι) κόβονται σε μέτρια κομμάτια και τους προστίθεται αλατοπίπερο και άλλα μπαχαρικά, όπως ρίγανη, κύμινο κ.α και τα αφήνουμε στο ψυγείο.

Το μυστικό για πετυχημένο κοκορέτσι είναι να βάζουμε περισσότερα μαλακά κομμάτια (από πνευμόνι, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) απ’ότι συκώτια, τα οποία πικρίζουν όταν ψηθούν.

Η μπόλια για το κοκορέτσι | Κρατάει ζουμερό το κρέας

Παράλληλα με τα έντερα, ετοιμάζουμε και τις μπόλιες. Οι μπόλιες θέλουν πέρασμα από χλιαρό νερό για να ζεσταθούν και να καθαρίσουν καλά.

Η μπόλια, γνωστή ως σκέπη, είναι η λεπτή δαντελωτή μεμβράνη που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα μερικών ζώων, όπως των αγελάδων, των προβάτων, των αρνιών και των γουρουνιών.

Χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα για το κοκορέτσι, τα λουκάνικα, ρολά κρεάτων και πατέ για να κρατάει ζουμερό το κρέας.

Η μπόλια αποτελεί άριστο μονωτικό υλικό, λιπαρό και νοστιμότατο, που προστατεύει το κοκορέτσι από το πολύωρο ψήσιμο, ιδιαίτερα αν φτιάξουμε ένα κοκορέτσι λεπτό.

Η μπόλια πρέπει να προέρχεται από αρνάκι γάλακτος (για να είναι λεπτή και με ήπια νοστιμιά) και να μην μυρίζει δυσάρεστα βαριά «αρνίλα». Αν δεν βρούμε ή δεν θέλουμε να βάλουμε μπόλια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη αντεριά.

Κοκορέτσι – συκωταριά | Τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε

Πρώτα απ’ όλα ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά που είναι το άλφα και το ωμέγα. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε μπόλικο αλάτι και φρέσκοτριμμένο πιπέρι, κόλιαντρο και λίγο κύμινο (ίσα για τη μυρωδιά).

Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε στα κομμάτια της συκωταριάς λίγο σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο και ελαιόλαδο.

Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

Πέρασμα, τύλιγμα – δέσιμο της συκωταριάς στη σούβλα

στη συνέχεια τα κομμάτια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με τη μπόλια (το έντερο). Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται με τις αρμαθιές (τα εντεράκια).

Η σειρά με την οποία περνούν τα κομμάτια της συκωταριάς στη σούβλα, το βασικό μυστικό της επιτυχίας.

Ο τρόπος με τον οποίο περνούν στη σούβλα είναι σχεδόν απαράβατος και πρέπει πάντα να ακολουθούν τη σειρά: πνευμόνι, καρδιά, κάτι λιπαρό (πάνα, νεφρό, γλυκάδι) και νεφρό.

Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί (Το κοκορέτσι εκτός από τη σούβλα, μπορεί να ψηθεί και στο φούρνο).

Tips | Μυστικά και συμβουλές για ένα άψογο κοκορέτσι!

  • Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη φρέσκια συκωταριά, από την κατεψυγμένη, που την έχουν ξεπαγώσει (αποψύξει); Ο τρόπος είναι ο εξής: στις φρέσκες συκωταριές υπάρχει πάντα, (πωλείται μαζί), ο καρύτζαφλος (ο λάρυγγας, η τραχεία του λαιμού) και τα γλυκάδια. Στις κατεψυγμένες, αυτά δεν υπάρχουν ποτέ. Όσο για τις αντεριές, τα κατεψυγμένα έντερα συνήθως πωλούνται καθαρισμένα, ενώ τα νωπά, τις περισσότερες φορές ακαθάριστα.
  • Το μέγεθος που θα κόψουμε τα συκωτάκια, πλεμόνια, καρδιές. Ούτε πολύ μεγάλα να μην ψήνονται ούτε πολύ μικρά να ώστε να σκίζονται κατά το πέρασμα στην σούβλα.
  • Όταν περνάμε τα συκωτάκια – πλεμονάκια στη σούβλα δεν θα πρέπει να τα σφίγγουμε αρκετά. Μην είναι όμως και χαλαρά γιατί μετά το κοκορέτσι δε θα γυρνάει.

Κοκορέτσι. Πότε είναι έτοιμο; Χρόνος ψησίματος, κάρβουνα, περιστροφή

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Συνήθως χρειάζεται γύρω στις 2 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί.

Την επόμενη ημέρα, ανάβουμε φωτιά και ετοιμάζουμε γερή θράκα από μπόλικα κάρβουνα. Βάζουμε πάνω το κοκορέτσι αλλά ξεκινάμε το ψήσιμο από ψηλά και με αργή περιστροφή.

Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς από το εσωτερικό, σημαίνει ότι βράζει μέσα. Τότε, μόλις ροδίσει και το εξωτερικό, κατεβάζουμε το κοκορέτσι μας πιο χαμηλά και συνεχίζουμε το γύρισμα πιο γρήγορα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι το κοκορέτσι είναι έτοιμο; Απλά, το τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι. Όταν πάψει να βγάζει ζουμί, το κοκορέτσι είναι έτοιμο για κόψιμο και σερβίρισμα.

Το μυστικό του ψησίματος στη σούβλα είναι το ασταμάτητο γύρισμα. Το κομμάτι που ψήνεται (κρέας ή κοκορέτσι) καθώς γυρίζει διαρκώς, εγκλωβίζει το λίπος σε ένα διαρκές «ανακάτεμα» στο εσωτερικό του κομματιού, ώστε να εµποτίζεται από αυτό, χωρίς να το αφήνει να χάνεται στάζοντας.

Συνοπτικά τα βήματα για ένα νόστιμο – πετυχημένο κοκορέτσι το Πάσχα

  • Αλατοπιπερώνουμε τη συκωταριά
  • Περνάμε στη σούβλα τη συκωταριά βάζοντας εναλλάξ ένα συκώτι, ένα πλεμόνι ένα γλυκάδι, μέχρι να γεμίσει η σούβλα.
  • Χαλαρώνουμε την μια από τις δυο πλεξούδες από τα άντερα, χωρίς να την ξετυλίξουμε (θα μας βοηθήσει στο τύλιγμα αυτό), βρίσκουμε την μια άκρη και τη δένουμε στο κάτω μέρος της σούβλας.
  • Αρχίζουμε να τυλίγουμε το κοκορέτσι με το άντερο, ανεβάζοντάς το παράλληλα με τη σούβλα. Δένουμε την άκρη του εντέρου επάνω στα έντερο.
  • Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τη δεύτερη αντεριά την οποίας την μια άκρη δένουμε στο επάνω μέρος της σούβλας. τυλίγουμε το κοκορέτσι με το άντερο, κινούμενοι αυτή τη φορά κάθετα με τη σούβλα (γύρω γύρω δηλαδή).
  • Δένουμε την άκρη όπως και προηγουμένως, επάνω σε κάποιο άντερο, αλατίζουμε και αφήνουμε το κοκορέτσι να στραγγίσει, ενώ ετοιμάζουμε τη φωτιά.
  • Ψήνουμε αρχικά σε χαμηλή φωτιά για να ψηθεί εσωτερικά η συκωταριά και στη συνέχεια τη δυναμώνουμε με περισσότερα κάρβουνα, μέχρι το κοκορέτσι να πάρει καφέ σκούρο (σχεδόν μαύρο) χρώμα.

Παραδοσιακό κοκορέτσι σούβλας | Συνταγή & Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 2 συκωταριές με γλυκάδια από αρνί γάλακτος
  • (μαζί με τα πλεμόνια και τα γλυκάδια)
  • 2 κιλά (πλεξούδες) έντερα από αρνί γάλακτος
  • 3 έως 4 λεμόνια
  • 2 μπόλιες από αρνί
  • Αλάτι
  • Κόλιαντρο τριμμένο
  • Κύμινο τριμμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

και φυσικά τη σούβλα με μπόλικα κάρβουνα.

Οδηγός για #Κοκορέτσι του #Πάσχα. Τα στάδια: έντερα, συκωταριά, τύλιγμα στη #σούβλα και ψήσιμο