Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2020 - Easter » Πασχαλινές συνταγές » Παραδοσιακό κοκορέτσι. Συνταγή, υλικά και εκτέλεση (video)

Παραδοσιακό κοκορέτσι. Συνταγή, υλικά και εκτέλεση (video)

Παραδοσιακό Κοκορέτσι – Συνταγή, υλικά, εκτέλεση και χρόνος ψησίματος. Συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι (μεσαίου μεγέθους). Τεχνική και βίντεο.

Παραδοσιακό κοκορέτσι. Συνταγή, υλικά και εκτέλεση (video)

Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, κομμένο σε φέτες. Παρασκευάζεται όλο το χρόνο, αλλά συνηθίζεται ιδιαίτερα στο τραπέζι του Πάσχα.

Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η λέξη κοκορέτσι προέρχεται από τη ρουμάνικη κουκουρέτσου (ελλ. αδράχτι). Το κουκουρέτσου οι Σλάβοι το μετέτρεψαν σε κουκουρούζα, και ονόμασαν έτσι το καλαμπόκι.

Έτσι ο οβελίας, πάνω στον οποίο είναι περασμένα τα κομμάτια από εντόσθια τυλιγμένα με έντερα, πήρε το όνομα κοκορέτσι.

Παραδοσιακό κοκορέτσι. Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 2 συκωταριές μαζί με τα πλεμόνια και τα γλυκάδια
  • 2 πλεξούδες άντερα

Παραδοσιακό κοκορέτσι – Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε τη συκωταριά
  • Περνάμε στη σούβλα τη συκωταριά βάζοντας εναλλάξ ένα συκώτι, ένα πλεμόνι ένα γλυκάδι, μέχρι να γεμίσει η σούβλα.
  • Χαλαρώνουμε την μια από τις δυο πλεξούδες από τα άντερα, χωρίς να την ξετυλίξουμε (θα μας βοηθήσει στο τύλιγμα αυτό), βρίσκουμε την μια άκρη και τη δένουμε στο κάτω μέρος της σούβλας.
  • Αρχίζουμε να τυλίγουμε το κοκορέτσι με το άντερο, ανεβάζοντάς το παράλληλα με τη σούβλα. Δένουμε την άκρη του εντέρου επάνω στα έντερο.
  • Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τη δεύτερη αντεριά την οποίας την μια άκρη δένουμε στο επάνω μέρος της σούβλας. τυλίγουμε το κοκορέτσι με το άντερο, κινούμενοι αυτή τη φορά κάθετα με τη σούβλα (γύρω γύρω δηλαδή).
  • Δένουμε την άκρη όπως και προηγουμένως, επάνω σε κάποιο άντερο, αλατίζουμε και αφήνουμε το κοκορέτσι να στραγγίσει, ενώ ετοιμάζουμε τη φωτιά.
  • Ψήνουμε αρχικά σε χαμηλή φωτιά για να ψηθεί εσωτερικά η συκωταριά και στη συνέχεια τη δυναμώνουμε με περισσότερα κάρβουνα, μέχρι το κοκορέτσι να πάρει καφέ σκούρο (σχεδόν μαύρο) χρώμα

Παραδοσιακό κοκορέτσι. Χρόνος ψησίματος

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Συνήθως χρειάζεται γύρω στις 2 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί. Το κοκορέτσι εκτός από τη σούβλα, μπορεί να ψηθεί και στο φούρνο.

Παραδοσιακό #κοκορέτσι (μεσαίου μεγέθους). #Συνταγή, υλικά, εκτέλεση. Tεχνική και #βίντεο