Αρχική » Διατροφή » Διατροφικές Συμβουλές » Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία, νηστίσιμες επιλογές, συνταγές
Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία, νηστίσιμες επιλογές, συνταγές

Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία, νηστίσιμες επιλογές, συνταγές

Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία. Ως νηστεία θεωρείται ο περιορισμός οποιασδήποτε απόλαυσης, είτε αυτή είναι σωματική είτε είναι ψυχική. Μια από αυτές είναι και το φαγητό, με ιδιαίτερη προσέγγιση στον περιορισμό των ζωικών προϊόντων.

Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ακολουθούν μια τέτοια διατροφή, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να αυξάνεται το σωματικό τους βάρος, ενώ αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στην απώλεια ελέγχου, δεδομένου ότι τα ζωικά τρόφιμα όπου αποκλείονται (κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, τυρί, γάλα, γιαούρτι, ψάρια) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες προκαλούν εντονότερα την αίσθηση κορεσμού σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες.

Με λίγα λόγια, προκειμένου να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες, καθώς και το αυξημένο αίσθημα πείνας, καταναλώνουμε περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, παξιμάδια), αλλά και ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους.

Στην ουσία για να ακολουθήσει κανείς ένα τέτοιο τρόπο σίτισης, χωρίς να παρατηρήσει αύξηση του σωματικού του βάρους, απαιτείται οργάνωση γευμάτων με εγκράτεια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η κατανάλωση σαλάτας σε κάθε γεύμα καθώς και προϊόντων ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσει να αποφεύγονται υπερφαγικά επεισόδια, λόγω της έλλειψης αισθήματος πληρότητας.

Το διαιτολόγιο της νηστείας πρέπει να είναι δομημένο με κατάλληλους συνδυασμούς και να έχει μεγάλο εύρος διατροφικών επιλογών, αφενός για την αύξηση της βιολογικής αξίας της φυτικής πρωτεΐνης που είναι παρούσα στα νηστήσιμα και αφετέρου για την πρόληψη ανεπαρκειών σε θρεπτικά συστατικά.

Η φαντασία και το μεράκι για μαγειρική αποτελούν τον τέλειο υπερασπιστή των παραπάνω.

Διατροφική συμπεριφορά στη νηστεία

Παραδείγματα θρεπτικών νηστίσιμων επιλογών

  • Όσπρια με ρύζι (φακόρυζο) ή ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, σουσάμι)
  • Σαλάτα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες) & ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Ριζότο με μανιτάρια ή θαλασσινά & οστρακοειδή, σουπιές με σπανάκι, καλαμάρι γεμιστό με ρύζι, πράσο με χταπόδι
  • Λαχανοντολμάδες, σπανακόρυζο, γεμιστά, λαδερά, ψητά λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (βρόμη) με ξηρούς καρπούς & γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
  • Πίτες με αλεύρι ολικής άλεσης και πολτοποιημένα ρεβίθια με σκόρδο
  • Μαύρο ψωμί με μέλι ή ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
  • Όσον αφορά τα γλυκά, επιτρέπονται πάντα με μέτρο, το παστέλι με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, τα γλυκά του κουταλιού, ο χαλβάς & η σοκολάτα υγείας
  • Μην ξεχνάμε το διαχρονικό μυστικό των παλαιών, ζυμωτό ψωμί με ελαιόλαδο & ελιές!

Συνεπώς δεν είναι η νηστεία που οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά η εσφαλμένη διατροφική πρόσληψη και το παρατεταμένο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Μια ισορροπημένη διατροφή νηστείας όχι μόνο δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους αλλά βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και την διατροφική κατάσταση του ατόμου.

Άτομα με ανεπάρκειες όπως σιδηροπενική αναιμία και οστεοπόρωση ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, θηλάζουσες & παιδιά θα πρέπει να συμβουλευτούν διαιτολόγο – διατροφολόγο με εξειδίκευση στα συγκεκριμένα περιστατικά.

Βιβλιογραφία

Bayham, Greenway, Johnson, Dhurandhar, «A randomized trial to manipulate the quality instead of quantity of dietary proteins to influence the markers of satiety»,2014 Jul-Aug;28(4):547-52
Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, 2014

Πηγή: Iator.gr