Αρχική » Υγεία - Health » Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων (μέλισσας και σφήκας)
Μέλισσα με το κεντρί της - Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων μέλισσας και σφήκας

Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων (μέλισσας και σφήκας)

Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων (μέλισσας και σφήκας). Αλλεργία, αλλεργική αντίδραση, αλλεργικό σοκ. Διάγνωση, συμπτώματα και αντιμετώπιση τσιμπήματος.

Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων (μέλισσας και σφήκας) – Συμβουλές

Για τους περισσότερους ανθρώπους το τσίμπημα μίας μέλισσας ή μίας σφήκας αποτελεί έναν παροδικό ερεθισμό.

Η περιοχή μπορεί να πρηστεί και να δημιουργήσει αίσθημα κνησμού ή τσιμπήματος για πολλές ώρες, αλλά έπειτα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Η καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση είναι η ενέσιμη ανοσοθεραπεία.

Η αλλεργία στα δηλητήρια των υμενοπτέρων, της μέλισσας ή της σφήκας δηλαδή, αποτελεί τυπική και πολύ επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι θεραπεύεται και ότι μέχρι να θεραπευθεί ο ασθενής πρέπει να έχει πάντα μαζί του set αντιμετώπισης.

Τα συμπτώματα από τσίμπημα μέλισσας και σφήκας

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων λίγα λεπτά μετά το νυγμό (το τσίμπημα δηλαδή).

Η εικόνα μπορεί να είναι μια απλή κνίδωση, μπορεί όμως να είναι και συστηματική αναφυλαξία έως αλλεργικό σοκ.

Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι ότι είναι πολύ πιθανό σε νέο νυγμό η αντίδραση να είναι πιο σοβαρή. Η μέλισσα δεν έχει διασταυρούμενη ευαισθησία με τις σφήκες.

Αλλεργία σε τσιμπήματα – Διάγνωση. Τα δηλητήρια & τα είδη σφήκας

Η διάγνωση γίνεται με δια νυγμού και ενδοδερμικές δοκιμασίες και υποστηρίζεται με εξετάσεις αίματος (ειδική IgE ορού έναντι των δηλητηρίων).

Τα δηλητήρια που ελέγχονται είναι της μέλισσας και των διαφόρων ειδών της σφήκας (common, paper, white-faced και yellow faced hornets, της vespa-crabo).

  • Η common (vespula) είναι μικρή σε μέγεθος και φτιάχνει τη φωλιά της από λάσπη, είναι συχνό ο ασθενής να την πατήσει και έτσι είναι η πιο συχνή.
  • H paper (pollistes) φτιάχνει τη φωλιά της από χαρτί, τη συναντάμε στις μεσογειακές χώρες.
  • Τα hornets (ο κόσμος τα λέει «σερσέγκια», «σκούρκους») είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και έχουν σε υψηλό ποσοστό διασταυρούμενη υπερευαισθησία με την common, σε αντίθεση με την paper.

Η μέλισσα δεν έχει διασταυρούμενη ευαισθησία με τις σφήκες. Υπενθυμίζω ότι διασταυρούμενη ευαισθησία σημαίνει να υπάρχουν κοινά στοιχεία στη σύσταση των δηλητηρίων.

Εν προκειμένω, σημαίνει ότι αν ένας ασθενής εμφανίσει αλλεργία μετά το νυγμό μιας μικρής σφήκας (και είναι common), ενδεχομένως θα εμφανίσει αλλεργία και μετά το νυγμό από ένα «σερσέγκι».

Το δηλητήριο της μέλισσας αποτελεί ισχυρότατο αλλεργιογόνο.

Αλλεργία σε τσιμπήματα – Αντιμετώπιση. Ενέσιμη ανοσοθεραπεία

Η αντιμετώπιση γίνεται με ενέσιμη ανοσοθεραπεία. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που μιλάμε για επικίνδυνη για τη ζωή αλλεργία αυτή η θεραπεία αποτελεί μονόδρομο.

Πλην του set αντιμετώπισης, ο ασθενής θα πρέπει επίσης να αποφεύγει τα πολύ έντονα χρώματα στα ρούχα του, τα φαρδιά ρούχα, τα έντονα αρώματα και τα αναψυκτικά στις παραλίες.

Επίσης προσοχή χρειάζεται στις έντονες κινήσεις όταν τον πλησιάζει μια μέλισσα ή μια σφήκα, το να περπατάει ξυπόλυτος, το να αφήνει ανοικτό το παράθυρο του αυτοκινήτου όταν οδηγεί.

Είναι πολύ χρήσιμο, εφόσον δεχτεί νυγμό (τσίμπημα), να προσέξει αν παρέμεινε κεντρί τοπικά ή αν το υμενόπτερο πέθανε, ώστε να πληροφορήσει τον αλλεργιολόγο.

Αν ένας ασθενής εμφανίσει ασυνήθιστα βαριά αντίδραση (για παράδειγμα λιποθυμικό επεισόδιο άμεσα χωρίς λοιπή συμπτωματολογία), τότε είναι απαραίτητο να διερευνηθεί για υποκείμενη μαστοκύττωση.

Κωνσταντίνος Πεταλάς | Πηγή: Iator.gr

Υμενόπτερα (η σφήκα, η μέλισσα και το μυρμήγκι)

Τα υμενόπτερα είναι η μεγαλύτερη τάξη εντόμων, στην οποία ανήκουν η σφήκα η μέλισσα και το μυρμήγκι. Η λέξη υμενόπτερο είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «υμένας – πτερό».

Στα «Υμενόπτερα» το σώμα χωρίζεται σε τρία μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Το κεφάλι συνδέεται με το θώρακα με τέτοιο τρόπο που να είναι πολύ ευκίνητο.

Στο κεφάλι φέρουν πέντε μάτια από τα οποία τα δυο είναι σύνθετα και τ’ άλλα απλά και μια μικρή προβοσκίδα.

Ο θώρακας χωρίζεται στον προθώρακα, το μεσοθώρακα και το μεταθώρακα. Κι η κοιλιά αποτελείται από ξεχωριστές αρθρώσεις, που φτάνουν καμιά φορά τον αριθμό 9.

Τα υμενόπτερα έχουν δυο ζευγάρια φτερών, που το δεύτερο είναι μικρότερο από το πρώτο. Είναι διαφανή με νευρώσεις. Έχουν τρία ζευγάρια πόδια με αρθρώσεις.

Η #Αλλεργία σε τσιμπήματα #μέλισσας και #σφήκας. Αλλεργική αντίδραση, #διάγνωση και αντιμετώπιση