Αρχική » Σχολείο » Σχολική τσάντα & σκολίωση. Τι να προσέξετε. Χρήσιμες συμβουλές
Μητέρα αποχαιρετά τον γιό της με την σχολική του τσάντα που φεύγει με σχολικό για το σχολείο. Σκολίωση τι πρέπει να προσέξετε

Σχολική τσάντα & σκολίωση. Τι να προσέξετε. Χρήσιμες συμβουλές

Σχολική τσάντα και σκολίωση. Τι πρέπει να προσέξετε – συμβουλές. Οι τσάντες που κουβαλάνε οι μαθητές στην πλάτη αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, τον ώμο και τον λαιμό όταν είναι πολύ βαριές.

Σχολική τσάντα και σκολίωση. Τι πρέπει να προσέξετε

Ειδικοί απαντούν σχετικά με την επίδραση του σακιδίου στους μυς και τα οστά των μαθητών. Συμβουλεύουν για το σωστό είδος τσάντας που πρέπει να επιλέξετε. Πώς να τη γεμίσετε και να τη φορέσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να μεγιστοποιηθεί η άνεση.

Σχολική τσάντα. Τι πρέπει να προσέξετε

σχολικές τσάντες είναι είδος ευρείας κατανάλωσης, περιέχοντας όλα τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη μέρα στο σχολείο. Αλλά όταν αρχίζει να βαραίνει, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη;

Πολλοί γονείς απευθύνονται σε γιατρό νομίζοντας ότι το παιδί τους ενδεχομένως έχει σκολίωση λόγω βαριάς τσάντας. Αυτό δηλώνει η Lori Karol, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρούργων. Στην πραγματικότητα, εξηγεί η Karol, η σκολίωση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, τα σακίδια πλάτης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, τον ώμο και τον λαιμό όταν είναι πολύ βαριές και μεταφέρονται για πολλή ώρα.

«Ναι, δηλώνει η Karol, το παιδί σας θα μπορούσε να εμφανίσει πόνο που συνδέεται με βαριά τσάντα.

Ωστόσο, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι το παιδί τους θα καταλήξει να έχει παραμόρφωση στην πλάτη ούτε ότι οι τσάντες πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα που θα χρειαστεί εγχείρηση».

Αν και οι τσάντες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους μυς ή στα οστά ως αποτέλεσμα της συνεχούς μεταφοράς, αποτελούν πιο φανερό κίνδυνο.

Υπάρχουν περιστατικά που το παιδί πέφτει και τραυματίζεται επειδή η τσάντα στην πλάτη είναι πολύ βαριά. Αυτό δηλώνει ο William Hennrikus, της Aμερικανικής Aκαδημίας Παιδιάτρων.

Αν τα παιδιά κουβαλάνε τσάντα 18 κιλών και αυτά ζυγίζουν 36 κιλά μπορεί να πέσουν ή να μην έχουν αρκετή σταθερότητα να ισσοροπήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι ρισκάρουν τραυματισμό στον ώμο, το χέρι, το πόδι, ή κάτι χειρότερο. | via

H σχολική τσάντα δεν σχετίζεται με τη σκολίωση

H σχολική τσάντα ΔΕΝ προκαλεί σκολίωση. Επίσης δεν επιδεινώνει τη σκολίωση. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να στραβώσει τη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού.

Είναι απελπιστικό πως ο μύθος αυτός εξακολουθεί να συντηρείται σήμερα στην Ελλάδα, πράγμα που φαίνεται εύκολα κάνοντας google τις λέξεις: σχολική τσάντα και σκολίωση.

Το φαιδρό είναι ότι κάνοντας αντίστοιχα google τις λέξεις backpack andscoliosis, όλα τα άρθρα λένε ότι η σχολική τσάντα δεν κάνει σκολίωση.

Φυσικά η βαριά τσάντα είναι πηγή συνεχούς τραυματισμού που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο, αυχένα ή και μέση του παιδιού, ακόμα και μουδιάσματα στο χέρι.

Ειδικά αν τα παιδιά έχουν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για το σχολείο ή κρεμούν την τσάντα από τον ένα μόνο ώμο.

Υπολογισμός βάρους σχολικής τσάντας

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων

  • Προτιμήστε τσάντες με φαρδιά λουριά και βάτες για την πλάτη και όχι μόνο τον ένα ώμο. Υπάρχουν σε κάποιες τσάντες λουριά που εφαρμόζουν σαν ζώνη γύρω από τη μέση που βοηθά στην καλύτερη κατανομή του βάρους στο σώμα.
  • Οι τσάντες με τροχούς, ενώ μειώνουν τη φόρτιση του σώματος, ίσως να μην είναι βολικές για την ελληνική πραγματικότητα. Με την έλλειψη πεζοδρομίων και τους απρόσεκτους οδηγούς (σέρνοντας μια τσάντα, τόσο το ίχνος του παιδιού είναι μεγαλύτερο αλλά και η ευελιξία μικρότερη απαραίτητα, π.χ για την αποφυγή ενός αυτοκινήτου).
  • Προσοχή στον τρόπο που μπαίνουν τα βιβλία και τα υπόλοιπά σας πράγματα στην τσάντα. Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο και το υπόλοιπο βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα.
  • Η χρήση ατομικών ερμαρίων στο σχολείο, αν υπάρχουν, είναι μοναδικό πλεονέκτημα. Μπαίνουν μέσα τα πράγματα που δεν χρειάζονται στο σπίτι, και αποφεύγεται το περιττό κουβάλημα.
  • Αν το παιδί νιώθει πόνους στην πλάτη μην τους αγνοήσετε αλλά απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό γιατρό. Αυτός θα διερευνήσει την αιτία των ενοχλημάτων και θα μπορέσει να συμβουλεύσει για τη μελλοντική πρόληψη αυτών. | via
Σχολική #τσάντα και #σκολίωση. Τι να προσέξετε στις τσάντες για τους #μαθητές στο #σχολείο