Αρχική » Σχολείο » Τύποι σχολικής τσάντας (πλάτης, ώμου). Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα
Μαθητές και μαθήτριες με διάφορους τύπους σχολικής τσάντας πλάτης, ώμου. Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου;

Τύποι σχολικής τσάντας (πλάτης, ώμου). Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα

Τύποι σχολικής τσάντας (πλάτης, με ροδάκια, ώμου). Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το παιδί, μαθητή. Τσάντα για το σχολείο, κατάλληλο μέγεθος και κόστος. Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού και τη χρήση που πρόκειται να της κάνει.

Σχολική τσάντα. Τύποι τσάντας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πριν αγοράσετε σχολική τσάντα να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού και τη χρήση που πρόκειται να της κάνει (π.χ αν τη χρησιμοποιεί αποκλειστικά στο σχολείο ή και σε άλλες δραστηριότητες).

Το κατάλληλο μέγεθος της σχολικής τσάντας

Το κατάλληλο μέγεθος της σχολικής τσάντας. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι είναι σημαντικό να αγοράσει μια τσάντα που να ταιριάζει στο σώμα του, να είναι άνετη και να μην σφίγγει το παιδί.

Στα καταστήματα θα βρείτε μια ποικιλία μεγεθών σε σχολικές τσάντες. Κυκλοφορούν διάφορα μεγέθη ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται η κάθε μια.

Το μέγεθος και το σχήμα της μπορεί να διαφέρει ανάλογα αν π.χ. μια τσάντα προορίζεται αποκλειστικά για τη μεταφορά σχολικών βιβλίων ή προορίζεται και για άλλες χρήσεις, όπως κάμπινγκ.

Ακόμη το μέγεθος της σχολικής τσάντας είναι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει καθώς η κάθε τσάντα προορίζεται για διαφορετική ηλικιακή ομάδα.

Πολλές εταιρείες π.χ. σχεδιάζουν τσάντες που ταιριάζουν καλύτερα στα σώματα των μικρότερων παιδιών και άλλες που προσαρμόζονται καλύτερα στα σώματα μεγαλύτερων παιδιών.

Καλό είναι λοιπόν να τη δοκιμάσει προτού την αγοράσετε και να ενημερωθείτε από τον υπάλληλο αν είναι η κατάλληλη για την ηλικία του.

Η ιδανική σχολική τσάντα για τα παιδιά

Αν το παιδί μεταφέρει πολλά βιβλία καθημερινά, προτιμήστε μια τσάντα με πολλά «χωρίσματα» και τσέπες. Αυτές οι τσάντες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διασφαλίζουν την καλύτερη κατανομή του φορτίου.

Κατά την αγορά της τσάντας προσέξτε τα λουράκια (ιμάντες) που ακουμπούν στους ώμους του παιδιού να είναι φαρδιά και από μαλακό υλικό. Σακίδιο πλάτης με ενισχυμένα, πλατιά και μαλακά λουριά ώμου και πολλαπλές θήκες για ομοιόμορφη κατανομή βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, η σχολική σάκα θα πρέπει να έχει ενισχυμένα, πλατιά και μαλακά λουριά ώμου, που να είναι γεμισμένα με κάποιο μαλακό υλικό.

Θα πρέπει να διαθέτει επένδυση στο πίσω μέρος της (πλάτη), η οποία θα προστατεύει την πλάτη του παιδιού από τα βιβλία που μπορεί να χτυπούν πάνω του καθώς περπατάει και θα λειτουργεί ως ένα επιπλέον στρώμα απορροφά τους κραδασμούς.

Ακόμη καλό είναι η ιδανική σχολική τσάντα να «δένει» και στη μέση για καλύτερη προσαρμογή.

Επίσης, οι τσάντες με ροδάκια είναι μία καλή λύση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η απόσταση που έχει να καλύψει το παιδί σας είναι μεγάλη.

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι είναι κατασκευασμένες για χρήση σε λείες επιφάνειες, όπως το πεζοδρόμιο και δεν βολεύουν σε ανώμαλες επιφάνειες, π.χ. σε ένα χωματόδρομο.

Αποφύγετε τσάντες με πολλά αξεσουάρ που αυξάνουν το βάρος (ομπρέλες, παγούρια κτλ.).

Τέλος σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, για να είναι κατάλληλη μια τσάντα για το παιδί, το κάτω μέρος της πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς, έπειτα από προσαρμογή των ιμάντων.

Τύποι τσάντας. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τύποι τσάντας. Ας δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σχολικής τσάντας:

1

Σχολική τσάντα πλάτης με δύο ιμάντες

Πλεονέκτημα
 • Κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος στο σώμα του παιδιού.
Μειονέκτημα
 • Συνήθως οι τσάντες αυτού του τύπου δεν έχουν πολλά χωρίσματα και τα βιβλία μπορεί να μετακινούνται ανομοιόμορφα κατά το παράτημα.

Τύποι σχολικής τσάντας - Σχολική τσάντα πλάτης με δύο ιμάντες

2

 Σχολικές τσάντες τρόλεϊ ή με ροδάκια

Πλεονέκτημα
 • Επιβαρύνει ελάχιστα τον μαθητή με το βάρος της καθώς έχει ρόδες.
Μειονεκτήματα
 • Πρέπει να τη σηκώσει για να ανέβει τα σκαλιά.
 • Δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε ανώμαλο έδαφος.

Σχολικές τσάντες τρόλεϊ ή με ροδάκια

3

Σχολικές τσάντες ώμου με ένα ιμάντα

Πλεονέκτημα
 • Συνήθως έχουν χωρίσματα και τα βιβλία μπορούν να τακτοποιηθούν καλύτερα στο εσωτερικό.
Μειονέκτημα
 • Δεν κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος στο σώμα του παιδιού και επιβαρύνει τη μια πλευρά του σώματος.
Σχολικές τσάντες ώμου με ένα ιμάντα
Σημεία – Κλειδιά

Γεμίστε την τσάντα έξυπνα, σηκώστε τη σωστά

Για την ασφάλεια του παιδιού χρειάζεστε οργάνωση και στρατηγική.

Τοποθετήστε τα βιβλία και τον υπόλοιπο σχολικό εξοπλισμό μέσα στην τσάντα με τέτοιο τρόπο ώστε τα βαρύτερα αντικείμενα να βρίσκονται προς το κέντρο και όσο το δυνατό πιο κοντά στην πλάτη της τσάντας.

Το παιδί θα πρέπει επίσης να σηκώνει με ιδιαίτερη τεχνική τη σχολική τσάντα ώστε να αποφύγει προβλήματα με τη μέση.

 • Θα πρέπει να πιάσει την τσάντα με τα γόνατα λυγισμένα και στη συνέχεια να τη σηκώσει από τους ιμάντες ώμου.
 • Έπειτα, αφού σταθεί όρθιο να τοποθετήσει τους ιμάντες στους ώμους του και να τους προσαρμόσει σωστά, έναν – έναν, έτσι ώστε ούτε να το σφίγγουν, ούτε να είναι ιδιαίτερα χαλαροί.

Δώστε έμφαση στη σωστή προσαρμογή στο σώμα του

Οι σχολικές τσάντες που διαθέτουν δύο ιμάντες για τους ώμους έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να το βάρος τους να κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα του παιδιού.

Για τον λόγο αυτό ακόμη και αν η τσάντα είναι ελαφριά, πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο ιμάντες (λουριά) της.

Η συνήθεια να φοράει το παιδί την τσάντα έχοντας την περασμένη στον ένα ώμο επιβαρύνει το σκελετό του και πρέπει να αποφεύγεται. Το παιδί λοιπόν θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί και τα δύο λουριά τοποθετώντας ένα στον κάθε ώμο.

Εάν μεταφέρει την τσάντα με λάθος τρόπο λ.χ. κρεμώντας την μόνο στον έναν ώμο, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρύνει τους μυς και το σκελετό του ή να πάθει σκολίωση. Επίσης, αν η τσάντα διαθέτει και ζώνη για τη μέση, καλό είναι να τη χρησιμοποιεί.

Η χρήση της ζώνης στη μέση, μπορεί να αποτρέψει την «αναπήδηση» της τσάντας κατά το περπάτημα και να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του βάρους της.

Φροντίστε το παιδί σας, πριν ξεκινήσει το δρόμο για το σχολείο, να έχει δέσει καλά τα λουριά της τσάντας, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στο σώμα του και να μην αιωρείται.

Συχνές ερωτήσεις

Τι γίνεται αν το παιδί αντιμετωπίζει ήδη ορθοπεδικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας του βάρους της σχολικής τσάντας, να παρουσιαστεί επιδείνωση των συμπτωμάτων κάποιου ορθοπεδικού προβλήματος, όπως λ.χ. σκολίωση ή κύφωση.

Στην περίπτωση αυτή, αν η απόσταση για το σχολείο είναι μεγάλη, θα πρέπει να κάνει συχνές στάσεις, ώστε να ξεκουράζεται.

Η τσάντα του είναι πολύ βαριά. Πότε πρέπει να ανησυχώ

Μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σε περίπτωση που το παιδί σας παραπονεθεί για πόνο στην πλάτη ή τη μέση, αν αναφέρει ενοχλήσεις, κούραση ή δυσκολεύεται να κάνει κάποιες κινήσεις.

Στην περίπτωση που το παιδί σας νιώσει ότι μουδιάζουν τα χέρια του, θα πρέπει να λασκάρει λίγο τα λουράκια της τσάντας, αφού ενδέχεται να εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό βάρος στο παιδί

Αν το παιδί σηκώνει υπερβολικό βάρος καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εκδηλώσει το λεγόμενο «σύνδρομο υπέρχρησης». Δηλαδή να υποστεί μικρο-κακώσεις στους μύες και να επιβαρύνει τους τένοντες, αλλά και τις αρθρώσεις του.

Ακόμη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από Ισπανούς ερευνητές, πολλά παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών, βρίσκονται αντιμέτωπα με επαναλαμβανόμενες κρίσεις οσφυαλγίας, εξαιτίας του υπερβολικού βάρους των σχολικών τσαντών που μεταφέρουν καθημερινά.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς πολλοί μαθητές συνηθίζουν να κρεμούν την σχολική τσάντα στον ένα ώμο. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα όπως κύφωση, σκολίωση κτλ.

Η ζημιά που θα γίνει πάντως στην πλάτη του παιδιού, όπως τονίζουν οι ειδικοί εξαρτάται από το σωματικό βάρος του, όσο πιο ελαφρύ είναι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή.

Ακόμη μια βαριά τσάντα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να μεταβάλλει τον τρόπο που περπατάει το παιδί αυξάνοντας τον κίνδυνο να χάσει την ισορροπία του και να πέσει.

Πως μπορώ να ελαφρύνω την τσάντα του παιδιού

Για να μην επιβαρύνεται το βάρος της σχολικής τσάντας, καλό είναι ο μαθητής να μην παίρνει τα σύνεργα των καλλιτεχνικών τις ημέρες της εβδομάδας που δεν είναι απαραίτητα.

Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά πολλά παιδιά ξεχνούν πολλά από αυτά τα σύνεργα μέσα στην τσάντα με αποτέλεσμα να τα κουβαλούν χωρίς λόγο.

Ακόμη αν το σχολείο διαθέτει ατομικά ερμάρια ή ράφια, τότε μπορεί το παιδί σας να αφήνει εκεί κάποια πράγματα που δεν χρειάζεται καθημερινά.

Όπως για παράδειγμα τα σύνεργα των καλλιτεχνικών, μαρκαδόρους, χάρακες κτλ ή θα μπορούσε να έχει διπλά κάποια βιβλία, ώστε να μην τα μεταφέρει καθημερινά.

Ακόμη μπορεί να αγοράζει το κολατσιό από το κυλικείο του σχολείο για να μην αναγκάζεται να μεταφέρει και αυτό, αν και αυτό ίσως δεν συμφέρει τόσο οικονομικά.

Ποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο βάρος

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται αν το παιδί έχει κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, αλλά και για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά. Για αυτό το λόγο για να είναι ασφαλή πρέπει η τσάντα που μεταφέρουν καθημερινά να μην ξεπερνά το 10-15% του βάρους τους.

Αν έχει τσάντα ώμου με έναν ιμάντα, τι είναι καλύτερο;

Οι τσάντες αυτές δεν κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος στο σώμα, οπότε δεν ενδείκνυνται τόσο για το σχολείο, ακόμη και αν εναλλάσσει πλευρά, στην περίπτωση που το βάρος της ξεπερνάει το 10- 15% του σωματικού του βάρους.

Ποιο είναι το κόστος μιας σχολικής τσάντας

Οι τιμές για μια σχολική τσάντα, ξεκινούν από 4 και ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Σχολική τσάντα. Με μια ματιά, Τι πρέπει να κάνετε

 • Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα του παιδιού περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Video games, παγούρια, ταπεράκια κτλ αυξάνουν το βάρος της.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί τα ερμάρια ή τα ράφια του σχολείο αν υπάρχουν
 • Δείξτε του το σωστό τρόπο να σηκώνει την τσάντα και ζητήστε του να τη σηκώσει και να την τοποθετήσει στην πλάτη του μπροστά σας, για να σιγουρευτείτε ότι το κάνει σωστά
 • Σιγουρευτείτε ότι η τσάντα δεν ξεπερνάει το 10-15% του σωματικού βάρους του παιδιού
 • Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, έχει το σωστό μέγεθος και ταιριάζει στο σώμα του.
 • Κάντε σωστό προγραμματισμό στο σπίτι. Αν το παιδί δεν μελετάει επαρκώς σπίτι μπορεί να παίρνει περισσότερα βιβλία για να διαβάσει στα διαλείμματα.

Σχολική τσάντα. Τι είναι προτιμότερο να αποφύγετε

 • Μην αφήνετε το παιδί να τοποθετεί την τσάντα στον ένα μόνο ώμο του. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι σαν να πηγαίνει κάποιος γυμναστήριο και να γυμνάζει μόνο τη μια πλευρά του σώματος. Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
 • Μην το αφήνετε να παίρνει τα βιβλία στο χέρι
 • Μην αδιαφορήσετε στην περίπτωση που το παιδί παραπονιέται για ενοχλήσεις στη μέση ή τον αυχένα
 • Κατά την αγορά της τσάντας δώστε μικρότερη έμφαση στην εμφάνιση και μεγαλύτερη στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που περιγράψαμε
 • Μην δένετε πολύ σφικτά τους ιμάντες της τσάντας. | via
Τύποι για #σχολική #τσάντα (πλάτης, τρόλεϊ, ώμου). Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο #παιδί