Αρχική » Σχολείο » Το «επιτρεπτό – ιδανικό» βάρος για την σχολική τσάντα του μαθητή
Παιδί σηκώνει την κόκκινη βαριά σχολική του τσάντα - Τι λένε όμως οι παιδίατροι; Πόσα κιλά μπορεί να σηκώνει το παιδί ;

Το «επιτρεπτό – ιδανικό» βάρος για την σχολική τσάντα του μαθητή

Βάρος σχολικής τσάντας. Πόσα κιλά μπορεί να σηκώνει το παιδί. Το «επιτρεπτό – ιδανικό» βάρος για την σχολική τσάντα. Τι λένε παιδίατροι, έρευνες, δάσκαλοι, γονείς. Προβλήματα όπως οσφυαλγία, κύφωση κτλ λόγω τους βάρους.

Το «επιτρεπτό – ιδανικό» βάρος για την σχολική τσάντα

Μερικές φορές ο δρόμος για το σχολείο μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα «ανηφορικός» για το παιδί σας, εξαιτίας του βάρους που μεταφέρει καθημερινά, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτει την κατάλληλη σχολική τσάντα ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Μια σχολική τσάντα μπορεί να ζυγίζει πολλά κιλά και για το λόγο αυτό το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει, προβλήματα όπως οσφυαλγία, κύφωση κτλ.

Βάρος σχολικής τσάντας. Πόσα κιλά μπορεί να σηκώνει το παιδί;

Κατά πολλούς παιδίατρους το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού (ή κατά άλλους το 1/6 του βάρους).

Μια βαριά τσάντα είναι ένας συνεχής τραυματισμός για το σώμα του παιδιού. Ανάλογα λοιπόν με το βάρος της, την ηλικία του παιδιού και τα σωματομετρικά του μεγέθη η τσάντα ενδέχεται να δημιουργήσει κακώσεις -ιδιαίτερα μυικές- και να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, στη μέση, μούδιασμα στο χέρι και δευτερογενώς πονοκεφάλους.

Παιδιά με ανεξήγητες κεφαλαλγίες καλό είναι να ελέγξουν αν ελέγξουν αν το πρόβλημα έχει προκληθεί από υπερβολικό βάρος.

Το βάρος της σχολικής τσάντας ίσως και να βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών αρκεί να μην ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους τους, δηλώνει Αυστραλός ερευνητής.

Σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλού καθηγητή Λέον Στράκερ, από το πανεπιστήμιο Κέρτιν, που δημοσιεύεται στο περιοδικό φυσικοθεραπείας Australian Journal of Psychotherapy:

Oι μαθητές που περπατούν ή πάνε με το ποδήλατο στο σχολείο τους, έχουν λιγότερους πόνους στη μέση και τον αυχένα σε σχέση με όσους μετακινούνται με το αυτοκίνητο των γονιών τους ή με το λεωφορείο.

Ο Στράκερ συνιστά στους γονείς να φορτώνουν τα παιδιά τους με τη σχολική τσάντα και να τα στέλνουν περπατώντας σχολείο, αρκεί το βάρος της τσάντας να μην ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους των παιδιών.

Αν π.χ. ένα παιδί ζυγίζει 40 κιλά, η τσάντα του δεν πρέπει να ξεπερνά τα έξι κιλά.

Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει η τσάντα των παιδιών

Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή, το περπάτημα ή το ποδήλατο με τη σχολική τσάντα βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη, πράγμα που μειώνει τους πόνους στη μέση.

Η έρευνά του (σε 1.200 παιδιά ηλικίας 14 ετών) έδειξε ότι τα τρία τέταρτα μετακινούνταν με λεωφορείο ή αυτοκίνητο και ότι περίπου τα μισά παιδιά είχαν πόνους στη μέση ή και τον αυχένα (ελαφρώς μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά για τα κορίτσια).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10 με 20% του σωματικού βάρους του παιδιού.

Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 50 κιλά, θα πρέπει να μεταφέρει για να πάει στο σχολείο μια τσάντα που δεν ζυγίζει περισσότερο από 5 με 10 κιλά το πολύ.

Ωστόσο για τα μικρότερα παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι ασφαλή η τσάντα που μεταφέρουν καθημερινά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους τους.

Βάρος σχολικής τσάντας. Τι λένε δάσκαλοι και γονείς των μαθητών

Οι γονείς των μαθητών, δείχνουν να ανησυχούν βλέποντας τα παιδιά τους να μεταφέρουν καθημερινά ένα τόσο μεγάλο βάρος.

Πολλοί αναγκάζονται να τα συνοδεύουν καθημερινά ως το σχολείο, για να μεταφέρουν τη σχολική τσάντα, ειδικά τις ημέρες που το πρόγραμμά τους είναι πολύ φορτωμένο.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα παιδιά που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε σχολείο. Αν μάλιστα, αμέσως μετά το σχολείο το παιδί πρέπει να πάει στο φροντιστήριο, τότε το βάρος που πρέπει να μεταφέρει, αλλά και η απόσταση που πρέπει να διανύσει αυξάνονται.

Πόσα κιλά τελικά σηκώνει το παιδί;

Σε γενικές γραμμές, το βάρος που έχουν να σηκώσουν οι ώμοι του αρχίζει από 5 κιλά και μπορεί να ξεπερνά τα 8 κιλά, σύμφωνα με τους γονείς.

Το βάρος της τσάντας εξαρτάται από την τάξη που πηγαίνει το παιδί και το ημερήσιο πρόγραμμα του.

Στην Πέμπτη και 6η δημοτικού, για παράδειγμα, όπου διδάσκεται και 2η ξένη γλώσσα, και προστίθενται και άλλα μαθήματα (π.χ. γεωγραφία) η τσάντα ζυγίζει περισσότερα κιλά.

Ακόμη το βάρος της τσάντας αυξάνεται από το κολατσιό που ενδεχομένως παίρνει το παιδί στο σχολείο, τα βιβλία για το φροντιστήριο που ίσως έχει μετά, την κασετίνα κτλ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία η σχολική τσάντα ζυγίζει από τέσσερα έως επτά κιλά.

Υπολογισμός ιδανικού βάρος σχολικής τσάντας παιδιού online !

Υπολογίστε το ιδανικό – επιτρεπτό βάρος σχολικής τσάντας παιδιού – μαθητή. Ακόμα ένας μοναδικός υπολογισμός για την Ελλάδα από το Helppost.gr.

Υπολογισμός online μέχρι πόσα κιλά μπορεί να ζυγίζει η σχολική τσάντα. Σύγκριση με το βάρος των γονέων και την …. καθημερινότητα τους….  !!

Ενδεικτικός υπολογισμός σχολικής τσάντας

Με βάση το ημερήσιο πρόγραμμα μιας τάξης 6ης δημοτικού (ενδεικτικά)

Πρόγραμμα Δημοτικού Σχολείου Δευτέρας

 • 1η ώρα: Γλώσσα
 • 2η ώρα: μαθηματικά
 • 3η ώρα: Φυσική
 • 4η ώρα: Γεωγραφία
 • 5η ώρα: Ευέλικτη ζώνη
 • 6η ώρα: Αγγλικά
 • 7η ώρα: Τεχνικά

Με βάση το παραπάνω ενδεικτικό πρόγραμμα το παιδί πρέπει να μεταφέρει:

 • Βιβλίο μαθητή φυσικής (289 gr)
 • Τετράδιο εργασιών φυσικής (460 gr)
 • Βιβλίο μαθητή μαθηματικών (376 gr)
 • Τετράδιο εργασιών μαθηματικών (109 gr)
 • Βιβλίο μαθητή αγγλικών (493 gr)
 • Τετράδιο εργασιών αγγλικών (258 gr)
 • Γλώσσα βιβλίο μαθητή (266 gr)
 • Γλώσσα τετράδιο εργασιών (182 gr)
 • Γραμματική βιβλίο (518 gr)
 • Γεωγραφία βιβλίο μαθητή (386 gr)
 • Τετράδιο εργασιών (197 gr)
 • Κολατσιό (τοστ, χυμός, 1 φρούτο, κουτί = 700 gr)
 • Σχολική τσάντα (από 600 έως 1200 gr)
 • Κασετίνα γεμάτη – πλήρης (700 γρ.)
 • 5 τετράδια 50 φύλλων (80 με 100 gr.)

Σύνολο κιλών που μεταφέρει καθημερινά ο μαθητής

Από 5 κιλά και 934 γραμμάρια δηλαδή κοντά 6 κιλά, έως 6 κιλά και 634 γραμμάρια μεταφέρει τη συγκεκριμένη μέρα ένας μαθητής 6ης δημοτικού.

Προϋπόθεση βέβαια ότι έχει αφήσει τα σύνεργα καλλιτεχνικών στο σχολείο και δεν έχει μαζί του βιβλία για το φροντιστήριο ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί (π.χ. μπάλα, θερμός, ομπρέλα, κάποιο ρούχο κτλ).

Βάρος σχολικής #τσάντας. Πόσα #κιλά μπορεί να σηκώνει το #παιδί. Τι λένε παιδίατροι #σχολείο