Αρχική » Μετατροπή μονάδων μέτρησης » Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή & υπολογισμός Online
Παλαιές μονάδες μέτρησης βάρους - Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός Online

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή & υπολογισμός Online

Οκάδες και δράμια, μετατροπή σε γραμμάρια και κιλά (και αντίστροφα). Υπολογισμός και μετατροπή online !!.  Αναλυτικά οι παλαιές μονάδες βάρους στερεών και υγρών του μετρικού μας συστήματος. Τι ήταν η οκά, τα καντάρια, το εικοσιπενταράκι και το πενηνταράκι. Δες το calculator – convert μόνο στο HelpPost.gr

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός Online

Πολλές αφηγήσεις έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει για την Οκά και τα δράμια. Πόσο οκάδες ζύγιζε το «τάδε» ή πόσα δράμια αγοράστηκαν από το «δείνα».

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός OnlineΟκά και δράμια ήταν οι παλαιές μονάδες βάρους στερεών και υγρών. Με το μοναδικό  (το 1ο στην Ελλάδα) Calculator – Υπολογισμό μας μπορείτε να υπολογίστε, μετατρέψετε μεταξύ τους, οκά, δράμια, γραμμάρια και κιλά.

Μετατροπή από οκάδες σε δράμια, γραμμάρια και κιλά

Τα αποτελέσματα είναι με 4 δεκαδικά ψηφία

Από Οκάδες
Δράμια
Γραμμάρια
Κιλά

Μετατροπή από δράμια σε οκάδες, γραμμάρια και κιλά

Από Δράμια
Οκάδες
Γραμμάρια
Κιλά

Μετατροπή από γραμμάρια σε δράμια, οκάδες και κιλά

Από Γραμμάρια
Δράμια
Οκάδες
Κιλά

Μετατροπή από κιλά σε δράμια, οκάδες και γραμμάρια

Από Κιλά (kgr)
Δράμια
Οκάδες
Γραμμάρια

Η οκά, το καντάρι και τα δράμια μονάδες μέτρησης βάρους

Η οκά (Οθωμανικά اوقه, Τουρκικά okka), ήταν Οθωμανική μονάδα μέτρησης μάζας. Ύστερα από την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνέχισε να χρησιμοποιείται στα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυσή της, συνήθως παράλληλα με τις μονάδες του μετρικού συστήματος. Η οκά υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια.

Η μάζα η οποία αντιστοιχούσε σε μία οκά ποίκιλε, στους ύστερους χρόνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ορίστηκε στα 1,2829 χιλιόγραμμα. Η οκά υποδιαιρούνταν σε 400 dirhem (δράμια) (Οθωμανικά درهم, Τουρκικά dram), μάζας 3,20725 γραμμαρίων.

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια και κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός Online

Τα πολλαπλάσιά της ήταν το kantar (καντάρι) ίσο με 44 okades (=56,4476 χιλιόγραμμα) και το çeki (τσεκί) ίσο με 4 καντάρια (=225,7904 χιλιόγραμμα). Η οκά έπαψε να χρησιμοποιείται στην Τουρκία την 1η Απριλίου του 1931.

Στην Τουρκία ονομάζεται eski okka (=παλαιά οκά) ή kara okka (=μαύρη ή μεγάλη οκά) σε αντιδιαστολή με το χιλιόγραμμο το οποίο ονομάζεται yeni okka (=νέα οκά).

Στην Ελλάδα η οκά αντιστοιχούσε σε 1.282 γραμμάρια και το δράμι σε 3,205 γραμμάρια και παρέμεινε σε παράλληλη χρήση με τις μονάδες του μετρικού συστήματος οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το 1876.

Ειδικά για τη μέτρηση υγρών οι αντιστοιχίες ήταν 1 οκά = 1.280 γρ. και 1 δράμι = 3,2 γρ.

Η επίσημη κατάργηση όλων των παλαιών μέτρων και σταθμών έγινε στις  31 Μαρτίου του 1959.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση της επέζησε έως τη δεκαετία του 1990 στις συσκευασίες εμφιάλωσης του ούζου, του τσίπουρου και των συναφών ποτών: 80 γρ. (“εικοσιπενταράκι”), 160 γρ. (“πενηνταράκι”), 320 γρ. (“εκατοσταράκι”), 640 γρ. (“μισοκάρικο”).

Στην Κύπρο η οκά παρέμεινε σε χρήση έως τη δεκαετία του 1980.  Στην Αίγυπτο αντιστοιχούσε σε 1,23536 κιλά, στην Τρίπολη της Λιβύης σε 1,2208 κιλά, ενώ στη Βλαχία σε 1,283 λίτρα για τα υγρά και 1,537 λίτρα για τα στερεά.

Online #υπολογισμός για #οκάδες και #δράμια, μετατροπή σε γραμμάρια & #κιλά