Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Ντομάτες καλλιέργεια στο σπίτι (βεράντα, μπαλκόνι και κήπος)

Ντομάτες καλλιέργεια στο σπίτι (βεράντα, μπαλκόνι και κήπος)

Ντομάτες καλλιέργεια στο σπίτι. Δείτε πως θα φυτέψτε, καλλιεργήσετε, βιολογικά ντοματιά σε βεράντα, μπαλκόνι, κήπο. Τομάτες με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Ντομάτες καλλιέργεια στο σπίτι (βεράντα, μπαλκόνι & κήπος)

Η ντοματιά είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα ύψος, αρκεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες από τις οποίες οι περισσότερες δεν υπάρχουν σήμερα και τη θέση τους έχουν πάρει τα υβρίδια.

Για την καλλιέργεια της ντομάτας, υπάρχουν δύο (2) τρόποι.

1

Ο πρώτος τρόπος είναι να αγοράσουμε σπόρους ντομάτας σε φακελάκι και να τους σπείρουμε σε ποτηράκια μιας χρήσεως ή ειδικά κυπελάκια. Η σπορά γίνεται στις αρχές του Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο. Κατά τον Μάιο, δηλαδή μετά από 1 – 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση στην γλάστρα, ή στο έδαφος.

2

Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσουμε έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση.

Πως να καλλιεργήσω βιολογική ντομάτα στον κήπο ή τη γλάστρα

Εάν η μεταφύτευση γίνει στον κήπο μας, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους.

Για την παραγωγή του καρπού μπορούμε να αφήσουμε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια.

Με τον δεύτερο τρόπο όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα.

Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση. Όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.

Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές ντομάτες. Μπορούμε να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.

Ντομάτες καλλιέργεια στο σπίτι (βεράντα, μπαλκόνι και κήπος)

Η διατροφική αξία της ντομάτας

Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Επίσης περιέχει Λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς & των αγγείων. Παράλληλα μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση.

Πώς να κρατήσουμε σπόρο από ντομάτες για νέα φυτά

Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις ντομάτες ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς για να ωριμάσουν πολύ.

Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν για 2 μέρες.

Πως να καλλιεργήσω μόνος μου #ντομάτα στον #κήπο ή τη #γλάστρα #video howto