Αγροτικές εργασίες Απριλίου (κλάδεμα, λίπανση, σπορά). Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τι τρώμε. Γενικές εργασίες και χρήσιμες συμβουλές. Καλλιεργητικές εργασίες το μήνα Απρίλιο στον κήπο και το αγρόκτημα, σε δέντρα και φυτά.
Αγροτικές εργασίες Απριλίου. Συμβουλές για κλάδεμα, λίπανση, σπορά
Αγροτικές εργασίες Απριλίου. Συμβουλές για κλάδεμα, λίπανση, σπορά. Δείτε παρακάτω ποιες καλλιεργητικές εργασίες πρέπει να γίνουν το μήνα Απρίλιο στον κήπο σε λουλούδια – άνθη και το αγρόκτημα σε δέντρα και φυτά.
Γεωργία (Κήπος και Αγρόκτημα) | Σπορά – Μεταφύτευση – Συγκομιδή
Γεωργία (Κήπος και Αγρόκτημα). Σπορά – Μεταφύτευση – Συγκομιδή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κύκλο των καλλιεργούμενων λαχανικών για να μπορούμε να προγραμματίζουμε τις φυτεύσεις στον κήπο μας ως καλλιεργητές.
Καθώς και ως καταναλωτές, προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά εποχής που παράγονται στην περιοχή μας και οφείλουμε να γνωρίζουμε ποια περίοδο του χρόνου βρίσκουμε φρέσκο κάθε λαχανικό.
Τι σπέρνουμε Απρίλιο | Καλαμπόκια, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, άνηθο
Τον Απρίλιο σπέρνουμε καλαμπόκια, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.
Τι μεταφυτεύουμε Απρίλη | Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια
Τον Απρίλη μεταφυτεύουμε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια και πράσα κ.ά.
Συγκομιδή για τον Απρίλιο | Μαζεύουμε λεμόνια, σκόρδα, μαϊντανό
Τον μήνα Απρίλιο μαζεύουμε από τα δέντρα λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα και από τον κήπο μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά κρεμμύδια και σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό κ.ά.
Δέντρα – Δεντροκομία. Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Απρίλιο
Δέντρα – Δεντροκομία. Οι δεντροκομικές εργασίες τον μήνα Απρίλιο είναι πολλές και σημαντικές.
Στους οπωροκήπους καταβάλλεται η δέουσα προσοχή για την καλή ισορροπία των βραχιόνων και λοιπών κλάδων, ιδίως των συμμετρικών σχημάτων, με την εφαρμογή κυρτώσεων, ανοιγμάτων, εγκοπών κ.λ.π λόγο της μεγάλης ευλυγισίας αυτών την συγκεκριμένη εποχή.
Επίσης εκτελούνται τα πρώτα βλαστολογήματα, δια της αφαιρέσεως των περιττών και πλεοναζόντων βλαστών και γενικεύονται οι εγκεντρισμοί σε όλα σχεδόν τα δέντρα.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι σπορές των προβλαστημένων σπόρων, αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών, κάστανων, καθώς και των λεπτών σπόρων όπως μήλων, αχλαδιών κ.λ.π.
Ποιες είναι οι κυριότερες αγροτικές εργασίες Απριλίου;
Ποιες είναι οι κυριότερες αγροτικές εργασίες Απριλίου; Σκάλισμα, πότισμα, ψέκασμα.
Την εποχή αυτή ξεκινάνε πλέον τα βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα τα οποία από δω και εμπρός πρέπει να εκτελούνται τακτικά και ανελλιπώς, με σκοπό να κερδίζεται η πρώτη βλάστησης πρώιμα.
Το ίδιο πρέπει να καταπολεμόνται εγκαίρως και αποτελεσματικός οι πολλές εμφανιζόμενες ασθένειες, ιδίως τα διάφορα επιβλαβή έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες.
Μέγιστη φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται κυρίως για την πρόληψη ή καταπολέμηση των αφείδων (μελίγκρας) και του εξώασκου (κατσαρώματος) της ροδακινιάς, με τους γνωστούς τρόπους.
Κατά τον Απρίλιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται μούσμουλα και στα θερμά μέρη τα πρώτα κεράσια.
Βότανα του Απριλίου | Ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο
Τα βότανα του Απριλίου. Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο και να το αποξεράνουμε.
Γενικές αγροτικές εργασίες και φροντίδες τον μήνα Απρίλιο
Γενικές αγροτικές εργασίες και φροντίδες τον μήνα Απρίλιο. Υποστυλώνουμε τις ντοματιές και τα αγγουράκια μας. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας. Είναι εποχή να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπανση και προστασία των καλοκαιρινών λαχανικών μας.
Σπόροι – Σπορά για λαχανικά (μπρόκολα, αρακά, μαρούλια, κουκιά)
Σπόροι – σπορά για λαχανικά. Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο. Το ίδιο για τα κουκιά και τον αρακά μας.