Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;
Cranberries, ψάρια (τα λιπαρά), σπιρουλίνα, ιπποφαές και καφές - Τα superfoods που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας; Τροφές που περιέχουν μέσα σε μικρή ποσότητα πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ουσίες.

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε τον ορισμό του superfoods  ή αλλιώς «υπέρ τρόφιμα».

Οι superfoods τροφές άτυπα αναφέρονται σε τροφές που εμπερικλείουν μέσα τους σε μικρή ποσότητα πολλά θρεπτικά συστατικά πλήθος ευεργετικών ουσιών που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας πλεονεκτήματα για τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.

Οι superfoods τροφές μπορούν να εμπερικλείουν μέσα τους πηγές αντιοξειδωτικών, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν τον οργανισμό μας από καταστροφή των κυττάρων και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών.

Τα cranberries, τα ψάρια (τα λιπαρά ψάρια), η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και ο καφές θεωρούνται superfoods. Ας  ξεκινήσουμε να τα αναλύουμε με πιο λεπτομέρεια.

Cranberries

Τα cranberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C καθώς και σε πληθώρα αντιοξειδωτικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τανίνες, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Δεν υπάρχουν γνωστέςπαρενέργειες, αλλά προβλήματα στο ουροποιητικό μετά από  κατανάλωση χυμού cranberry θα μπορούσε να καταστήσει ορισμένα αντιβιοτικά πιο αποτελεσματικά.

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού των cranberries και εκχυλίσματα cranberries ως απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι  500mg=0,5 gr.

Ψάρια

Tα ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλλα είναι πλούσια  σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία δρουν προστατευτικά στα λιπίδια του πλάσματος. Σε πολλές μελέτες, συμπληρώματα ωμέγα -3 λιπαρών οξέων (2 έως 4 gr/ημέρα) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
Μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών σε τακτική βάση εδώ και χρόνια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας .
Οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες ψάρι τακτικά για δέκα ή περισσότερα χρόνια είχαν 29 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματισμούς από εκείνους που δεν το κατανάλωναν.

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα έχει υπολιπιδαιμικές επιδράσεις στον οργανισμό. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης Ε.
Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) σε τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές σε ένα φυσικά σχηματισμένο χημικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι απορροφήσιμο και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β6 καθώς και άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Ιπποφαές

Το ιπποφαές περιέχει βιταμίνη C και Ε καθώς και β-καροτίνη και φλαβονοειδή δηλαδή ουσίες οι οποίες προστατεύουν την καρδιά και έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στους ιούς. Τέλος, φαίνεται ότι επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Καφές

Ο καφές  περιέχει καφεΐνη δηλαδή ουσία που προκαλεί μείωση της όρεξης  με αποτέλεσμα την ελάττωση του σωματικού βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας (όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι >25). Σε  υγιή άτομα μελέτες φανερώνουν μετά από έρευνες ότι αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία της καρδιάς.

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του καφέ.

Όλγα Τσαγκαράκη | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος | Πηγή: Iator.gr

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
#Superfoods με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στο #σώμα του ανθρώπου