Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;
Cranberries, ψάρια (τα λιπαρά), σπιρουλίνα, ιπποφαές και καφές - Τα superfoods που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας; Τροφές που περιέχουν μέσα σε μικρή ποσότητα πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ουσίες.

Ποια superfoods μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;

Ο όρος «υπερ-τροφές» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν:

Mεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία πιστοποιούνται από κλινικές μελέτες.

Ποια superfoods – «υπέρ τρόφιμα» μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας;

Οι υπερ-τροφές μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό πλάνο διατροφής είτε σε μορφή συμπληρώματος (χάπι ή κάψουλα με το έλαιο ή τη σκόνη της τροφής), είτε ως φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο.

Με τη μορφή συμπληρώματος η ποσότητα είναι συμπυκνωμένη, κάτι που σημαίνει ότι τα ευεργετικά συστατικά βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από το αντίστοιχο φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο.

Τα συστατικά των υπερτροφών είναι δυνατόν να είναι ευεργετικά. Αυτό δε σημαίνει πως κάθε υπερτροφή είναι κατάλληλη για κάθε καταναλωτή.

Οι υπερτροφές θα πρέπει να λαμβάνονται έχοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειές τους.

Σε κάποιες χρόνιες παθήσεις, για παράδειγμα, οι υπερτροφές μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με τη λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή, επηρεάζοντας τη δραστικότητά της.

Τα cranberries, τα ψάρια (τα λιπαρά ψάρια), η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και ο καφές θεωρούνται superfoods

Ας  ξεκινήσουμε να τα αναλύουμε ένα ένα.

Cranberries | Πλούσια σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά

Το κράνμπερι (cranberry) μοιάζει, αλλά δεν είναι το ίδιο, με το κράνο, που είναι ο καρπός του δέντρου Κρανιά.

Η Ελληνική ονομασία του κράνμπερι να είναι «φίγγι».

Τα cranberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C καθώς και σε πληθώρα αντιοξειδωτικών.

Έχουν, επίσης, μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, ένα συστατικό που σχετίζεται με την πήξη του αίματος.

Οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις.

Τα Cranberries αποτελούν την υπερτροφή τους καλοκαιριού που βοηθούν στη τόνωση του οργανισμού

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στη τόνωση του οργανισμού, στην πρόληψη και θεραπεία ουρολοιμώξεων καθώς και στην καρδιαγγειακή προστασία.

Οι ίδιες ιδιότητες των βιοενεργών συστατικών (αντιοξειδωτικά) των κράνμπερι, μπορούν, επίσης, να σου προσφέρουν προστασία έναντι της δημιουργίας πλάκας και της ανάπτυξης τερηδόνας.

Αποτρέπουν την παραγωγή και δέσμευση οξέων και τον σχηματισμό βιοφιλμ (μια μεμβράνη) από το βακτήριο Streptococcus mutants.

Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερι (συγκεκριμένα οι προανθοκυανιδίνες, τα φλαβονοειδή που περιέχουν και η κεκρετίνη) είναι υπό μελέτη για την πιθανή βοηθητική τους δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερι έχουν μελετηθεί εκτενώς σε εργαστηριακά περιβάλλοντα με θετικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες, αλλά προβλήματα στο ουροποιητικό μετά από κατανάλωση χυμού cranberry θα μπορούσε να καταστήσει ορισμένα αντιβιοτικά πιο αποτελεσματικά.

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού των cranberries και εκχυλίσματα cranberries ως απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος.

Τα κράνμπερι μπορείς να τα συναντήσεις στην αγορά με διάφορους τρόπους.

Πιο δύσκολα θα τα συναντήσεις φρέσκα ή σε κονσέρβα (κομπόστα), αλλά μπορείς να τα βρεις ευκολότερα αποξηραμένα, μαρμελάδα, σε μορφή χυμού ή κατεψυγμένα.

Ψάρια | Πλούσια  σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σε πολλές μελέτες, συμπληρώματα ωμέγα -3 λιπαρών οξέων (2 έως 4 gr/ημέρα) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Τα ωμέγα 3 αφθονούν σε λιπαρά ψάρια όπως είναι:

  • ο γαύρος
  • η σαρδέλα και
  • ο λιγότερο Ελληνικός σολομός

Όλα τα ψάρια είναι πηγές πολυακόρεστων λιπαρών.

Εάν κανένα από τα προαναφερθέντα ψάρια δεν σας φαίνεται ελκυστικό, υπάρχουν πολλά περισσότερα «λιπαρά» ψάρια, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, όπως για παράδειγμα, το σκουμπρί και η πέστροφα.

Επιπλέον, άλλα ψάρια με πιο ήπια γεύση μπορούν μερικές φορές να παρέχουν σχετικά καλή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η γλώσσα, που παρέχει 0,5 γρ. των πολυακόρεστων λιπών που είναι υγιή για την καρδιά.

Μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών σε τακτική βάση εδώ και χρόνια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας .

Superfoods - Ψάρια Σολωμός στο πιάτο με λεμόνι, σκόρδο, μακαρόνια - Salmon | Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες ψάρι τακτικά για δέκα ή περισσότερα χρόνια είχαν 29 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματισμούς από εκείνους που δεν το κατανάλωναν.

Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι το ίδιο πλούσια σε λιπαρά οξέα, αλλά προσοχή, από ορισμένες μάρκες τόνου έχουν αφαιρεθεί τα ω-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, γι’ αυτό ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες.

Επίσης η διατροφική αξία των ψαριών επηρεάζεται και από την εποχή (τα φρέσκα ψάρια για κάθε μήνα), την διατροφή του ψαριού, την ηλικία και το μέγεθός του.

Έρευνες φέρουν τα τηγανιτά ψάρια να έχουν χάσει την καρδιοπροστατευτική τους δράση, οπότε προτιμότερο είναι να τα καταναλώνουμε ψητά, βραστά ή στο φούρνο.

Σπιρουλίνα | Βιταμίνες Β1& Β6 και άλλα μεταλλικά στοιχεία

Η σπιρουλίνα είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Είναι ένα μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος.

Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη.

Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες, που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Για μεγαλύτερη παραγωγή η σπιρουλίνα καλλιεργείται σε εργαστήρια.

Ο λόγος που καλλιεργείται σε εργαστήρια είναι επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να επιμολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια ή και από άλλα ανταγωνιστηκά κυανοβακτήρια.

Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών και είναι πηγή βιταμίνης Ε

Η σπιρουλίνα έχει υπολιπιδαιμικές επιδράσεις στον οργανισμό. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης Ε.

Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) σε τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές σε ένα φυσικά σχηματισμένο χημικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι απορροφήσιμο και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β6 καθώς και άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας στο σώμα, και ο σίδηρος στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές – αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία. Mειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνει τα επίπεδα τριλυκεριδίων (TG) και αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα.

Η σπιρουλίνα μειώνει το κίνδυνο για καταρράκτη της εκφυλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένου.

Ενδείκνυται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νήστειας και τα επίπεδα γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (υποδηλώνει βελτίωση της μακροχρόνιας ρύθμισης της γλυκόζης).

Ιπποφαές | Περιέχει βιταμίνη C και Ε καθώς και β-καροτίνη

Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με πορτοκαλοκίτρινους καρπούς και διαδεδομένη χρήση από την αρχαιότητα.

Περιέχει περισσότερα από 190 ενεργά συστατικά όπως: βιταμίνες (Α, D, E, K), ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ωμέγα 3, 6, 9, 7), φυτοστερόλες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή).

Η πλούσια σύνθεσή του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι ένα στοιχείο που καθιστά το ιπποφαές έναν ξεχωριστό καρπό, καθώς αποτελεί μια αξιόλογη πηγή ωμέγα 3,6 και 7 λιπαρών οξέων (λινολεϊκό οξύ, άλφα-λινολεϊκό οξύ, παλμιτολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ).

Λόγω της ευρείας σύνθεσής του σε θρεπτικά συστατικά θεωρήθηκε ως ένα καρπός με ισχυρές αντιοξειδωτικες, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η λήψη ιπποφαούς μπορεί να έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, γεγονός που αποδίδεται στα φλαβονοειδή που περιέχει.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στους ιούς.

Το ιπποφαές είναι πλούσια πηγή ωμέγα 6 και 7 λιπαρών οξέων, τα οποία αποτελούν στοιχεία την επιδερμίδας και πιστεύεται ότι βοηθούν στην επούλωση πληγών και στην ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα

Τέλος, φαίνεται ότι επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Η συστηματική λήψη ιπποφαούς μπορεί να προκαλέσει ένα ήπιο χρωματισμό των ούρων (έντονο κίτρινο έως κόκκινο χρώμα) ή και αλλαγή στην οσμή τους, ωστόσο δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό για την υγεία.

Καφές | Προκαλεί μείωση της όρεξης άρα μείωση σωματικού βάρους

Ο καφές περιέχει καφεΐνη δηλαδή ουσία που προκαλεί μείωση της όρεξης  με αποτέλεσμα την ελάττωση του σωματικού βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας (όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι >25).

Ο σκέτος καφές φίλτρου (χωρίς ζάχαρη ή γάλα), περιέχει συνήθως μόνο δύο θερμίδες ανά κούπα.

Τα πιθανά ευεργετικά οφέλη του καφέ είναι τα εξής: προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Πάρκινσον, ασθένειες του ήπατος, όπως και καρκίνο του ήπατος.

Σε  υγιή άτομα μελέτες φανερώνουν μετά από έρευνες ότι αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία της καρδιάς.

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του καφέ.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες πχ να προκαλέσει συμπτώματα άγχους

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, ειδικά σε όσους έχουν αυξημένη προδιάθεση για αγχώδεις διαταραχές.

Επιπλέον, η καφεΐνη συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω της διαδεδομένης αντίληψης ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

#Superfoods με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στο #σώμα του ανθρώπου