Αρχική » Διατροφή » Διατροφικές Συμβουλές » Drunkorexia. Η επικίνδυνη νέα μόδα (στέρηση τροφής και αλκοόλ)
Γυναίκα μετά από μέθη με μπύρες ακολουθώντας την επικίνδυνη μόδα Drunkorexia (στέρηση τροφής και υποκατάσταση της με αλκοόλ)

Drunkorexia. Η επικίνδυνη νέα μόδα (στέρηση τροφής και αλκοόλ)

Drunkorexia. Η επικίνδυνη νέα μόδα (στέρηση τροφής και αλκοόλ). Η νέα τάση που συνδυάζει στέρηση τροφής και αλκοόλ. Πόσο επικίνδυνη είναι ποιους απειλεί.

Η νέα τάση που έρχεται από το εξωτερικό συνδυάζει στέρηση τροφής και αλκοόλ. Η λέξη drunkorexia προέρχεται από δύο λέξεις: μέθη + όρεξη = Όρεξη για αλκοόλ (μέθη).

Δεν αποτελεί επιστημονικό όρο αυτή τη στιγμή αλλά είναι ένα φαινόμενο που κατά κύριο λόγο συναντάται σε άτομα νεαρής ηλικίας (συνήθως φοιτητές) στο εξωτερικό και επεκτείνεται σιγά σιγά και στη χώρα μας.

Drunkorexia. Η επικίνδυνη νέα μόδα (στέρηση τροφής και αλκοόλ)

Μία νέα ολοένα αυξανόμενη τάση των νέων και δη των κοριτσιών να περιορίζουν την κατανάλωση φαγητού εάν πρόκειται να βγουν για να εξισορροπήσουν το ποσό των καταναλισκομένων θερμίδων με την κατανάλωση ποτού.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται από το συγκεκριμένο νέο νόσημα, ελέγχουν ενδελεχώς την περιεκτικότητα των τροφίμων στα θρεπτικά συστατικά τους και ζουν υπό τη σκιά της συνεχής μέτρησης του σωματικού τους βάρους.

Εάν πρόκειται να βγουν ή αν βγουν τυχαίως, θα καταναλώσουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες διότι είτε το αγαπάνε ως ρόφημα είτε το προστάζει η παρέα είτε έχουν υπολογίσει ότι αντί να πιουν κάποιο αναψυκτικό το οποίο περιέχει ίδιες θερμίδες με το αλκοόλ και δεν θα θεωρούνται «in», το αποτέλεσμα είναι ότι στην πρώτη περίπτωση όπου γνωρίζουν ότι θα βγουν, θα περιορίσουν την κατανάλωση σε τρόφιμα αφού προηγουμένως θα έχουν αναζητήσει το πόσο πρέπει να πιουν και το πόσες θερμίδες θα λάβουν, στη δεύτερη περίπτωση όπου βγήκαν τυχαία και θα αρχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ, στην αρχή νιώθουν ενοχές αλλά όταν σκεφτούν ότι θα περιορίσουν δραστικά την λήψη των θερμίδων την επόμενη ημέρα, τότε ηρεμούν και ξεκινάνε να πίνουνε.

Το παράδοξο γεγονός, είναι ότι θυμούνται σε γενικές γραμμές το πόσο αλκοόλ κατανάλωσαν. Επίσης, να σημειωθεί ότι η πλειονότης των νέων αυτών, τρέφεται υποθερμιδικώς στη καθημερινότητα του.

Drunkorexia – Συνέπειες

Οι συνέπειες δυστυχώς, είναι μόνο αρνητικές ουδεμίαν θετική έκβαση δεν έχει η συγκεκριμένη ακολουθία ως τρόπο ζωής. Η κατανάλωση θερμίδων, σαφώς σε μικρότερο ποσό εν συγκρίσει του απαραίτητου ποσού, μελλοντικά θα επιφέρει αρκετά προβλήματα. Τέτοιου είδους προβλήματα, είναι η συνεχής κούραση, η αδυναμία συγκέντρωσης και όρασης, οδοντικά και οστικά προβλήματα και για τις κοπέλες αρνητικές ορμονολογικές μεταβολές.

Είναι πολύ πιθανόν, να εμφανισθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ζαλάδες και τα λιποθυμικά επεισόδια, μιας και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ θα προκαλέσει πτώση του σακχάρου και λόγω του γεγονότος της σοβαρού βαθμού μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και υδατανθράκων, δεν θα μπορέσει ο οργανισμός να ισορροπήσει τις διάφορες μεταβολές.

Να σημειωθεί, ότι μία μονάδα αλκοόλ, θα δράσει βραδέως και κατ’επέκταση αρνητικώς προς τον οργανισμό, εάν το στομάχι περιέχει τροφή, διότι θα καθυστερήσει η μεταφορά της αλκοόλης στους ιστούς και στον εγκέφαλο λόγω της διαδικασίας της πέψης.

Μία μονάδα αλκοόλ,υπολογίζεται με βάση τον αλκοολικό βαθμό του ποτού επί τον όγκο διά 1000. Αναλυτικώς, ένα κουτάκι μπύρα 330ml me 5% αλκοολικό βαθμό, θα δώσει (330*5)/1000=1,65. Αποδεκτή ποσότητα για την κατανάλωση αλκοόλ στα ιδεώδη πρότυπα υγείας, είναι οι 2 μονάδες.

Η ταυτοχρόνως κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων αλκοόλ με την τήρηση υποθερμιδικού διαιτολογίου, θα εντείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως επίσης θα εμφανίσει αδυναμία συγκέντρωσης και θα κάνει τον οργανισμό επιρρεπή σε διάφορες φλεγμονές και ιώσεις.
Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ θα επιφέρει σοβαρού βαθμού νοσήματα τα οποία με την αποφυγή ορισμένων τροφίμων, θα επιβαρύνουν το ήπαρ και θα προκαλέσουν διαταραχές με σοβαρού βαθμού επιπλοκές.

Επίσης, αξίζει να τονισθεί ότι πέραν του ήπατος και των φλεγμονών, οι οποίες θα εμφανισθούν, θα επηρεασθεί αρνητικώς το στομάχι εμφανίζοντας βαριά μορφή έλκους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με την ταυτόχρονη εμφάνιση των οδοντικών προβλημάτων, η εντερική σίτιση για επανένταξη στη φυσιολογική προηγούμενη ζωή θα είναι δύσκολο βήμα και ενδεχομένως θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή.
Μειωμένη συγκέντρωση για επιτέλεση διαφόρων εργασιών καθώς επίσης και μειωμένη διάθεση για τέλεση ερωτικής πράξης (μειωμένη Libido).

Τέλος να διευκρινισθεί, ότι η ακολουθία ενός τέτοιου τρόπου ζωής θα φθίνει την ποιότητα του μυικού ιστού, θα εντείνει την χαλάρωση του δέρματος και θα αυξήσει την διαθεσιμότητα των λιποαποθηκών, μειώνοντας τις καύσεις του μεταβολισμού.

Drunkorexia – Αντιμετώπιση

Όλα είναι θέμα παιδείας, εάν έχουμε ξεκινήσει από λάθος βάση ως προς την υγιεινή διατροφή, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εμφανισθούν διαταραχές ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων υπερφαγικών επεισοδίων αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους τηρώντας το υγιές μέτρο και πρότυπο της σωστής διατροφής.

Τα άτομα, τα οποία εμφανίζουν την συγκεκριμένη μεταστροφή, θα πρέπει να δεχθούν τη θεραπεία το ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου σε συνεργασία με τον ειδικό ψυχολόγο.

Η συμβολή του διαιτολόγου θα έγκειται στο γεγονός να εντάξει τρόφιμα, τα οποία θα προασπίσουν τη υγεία του ταλαιπωρημένου οργανισμού, θα τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα εντάξει τρόφιμα, τα οποία θα προστατεύσουν την υγεία του ήπατος και θα μειώσουν τις διάφορες φλεγμονές και ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Επίσης, η συμβολή του ειδικού ψυχολόγου θα είναι καταλυτική, στο να μπορέσει να αποδείξει στο παιδί ότι το αλκοόλ δεν του προσφέρει κάτι το ουσιώδες αλλά παροδικά συμπτώματα χαράς με τελικώς την φθορά του οργανισμού.

#Drunkorexia. Η #μόδα για στέρηση σε #τροφή & κατανάλωση #αλκοόλ. Πόσο επικίνδυνη, ποιους απειλεί