Αρχική » Υγεία - Health » Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες (γύρη, σκόνη, μύκητες) την Άνοιξη
Κορίτσι - παιδί με αλλεργία φταρνίζεται στην εξοχή γεμάτο με λουλούδια - Πώς θα γλιτώσει από τις αλλεργίες την Άνοιξη;

Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες (γύρη, σκόνη, μύκητες) την Άνοιξη

Αλλεργίες. Τα φταρνίσματα, το συνάχι, ο ξερός βήχας και εξανθήματα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς την άνοιξη μεγιστοποιείται η παρουσία των φυτικών αλλεργιογόνων. Περδικάκι, αγρωστώδη και ελιά ταλαιπωρούν εκατομμύρια Έλληνες, καθώς ένας στους πέντε είναι αλλεργικός.

Αλλεργία – Πρόληψη. Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες την Άνοιξη

Αλλεργίες – Πρόληψη. Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες την Άνοιξη. Αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες (αλλεργιογόνα), οι οποίες – υπό φυσιολογικές συνθήκες – είναι αβλαβείς.

Τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα | Γύρη φυτών, οικιακή σκόνη, μύκητες

 • Η γύρη των φυτών είναι το κλασικό εποχικό αλλεργιογόνο. Αγρωστώδη, αγριόχορτα και δένδρα αποτελούν σημαντικές πηγές αερομεταφερόμενων γύρεων.
  Τα φυτά που συνδέονται με έντονες αλλεργικές αντιδράσεις παράγουν γύρη σε πολύ μεγάλες ποσότητες, είναι ανεμόφιλα και εντομόφιλα.
 • Η οικιακή σκόνη, η οποία προέρχεται από τα ακάρεα dermatophagoides pteronyssinus και dermatophagoides farinae.
  Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς, με οκτώ πόδια, μήκους περίπου στο ένα τρίτο του χιλιοστού και τρέφονται με την πιτυρίδα των ανθρώπων.
  Η ανάπτυξη των ακάρεων ευνοείται με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος.
 • Οι μύκητες εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους.
  Τα σπόρια των μυκήτων υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις έως και χίλιες φορές μεγαλύτερες από εκείνες των γύρεων.
 • Τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα από τα ζώα προέρχονται από το δέρμα ή το σάλιο του σκύλου και της γάτας, «ευθύνονται» για αρκετές μορφές αλλεργίας. Η παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να συνεχίζεται εβδομάδες ή και μήνες μετά την απομάκρυνση του ζώου.

Η είσοδος του αλλεργιογόνου στον οργανισμό ενεργοποιεί τα «λευκοκύτταρα», τα οποία, στη συνέχεια, παράγουν αλλεργικά αντισώματα, που αντιδρούν σε συγκεκριμένα όργανα (μάτια, δέρμα, πνεύμονες), έπειτα από τη συνεχή έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες αλλεργικές παθήσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα στο αναπνευστικό, η αλλεργική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, η κνίδωση ή το αγγειοοίδημα.

Χαρακτηριστικά αλλεργικής ρινίτιδας. Μπούκωμα, φαγούρα, φτάρνισμα

Η αλλεργική ρινίτιδα αποδίδεται κυρίως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της αλλεργικής ρινίτιδας είναι μπούκωμα και φαγούρα στη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή και σε πολλές περιπτώσεις επιπεφυκίτιδα.

Η ενόχληση είναι συνήθως εποχική, καθώς παρατηρείται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Ενδέχεται, όμως, να διαρκεί ολόκληρο τον χρόνο σε άτομα με ευαισθησία στην σκόνη, σε τρόφιμα ή ζώα.

Άσθμα | Παράγοντες που επιβαρύνουν (ιγμορίτιδα, καπνός, στρες)

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από ξερό βήχα, σφύριγμα («γατάκια») και δυσκολία στην αναπνοή. Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να εξελιχθεί σε χρόνιο, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα αλλεργίας, καθώς τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν ασθματικά επεισόδια.

Παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν είναι η ιγμορίτιδα, η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και το στρες.

Η αλλεργική δερματίτιδα ή έκζεμα έχει ως χαρακτηριστικό ένα κνησμώδες εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στον αυχένα, στα χέρια ή στα πόδια, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί σε ολόκληρο το σώμα, κυρίως σε περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας.

Η αλλεργική δερματίτιδα | Εξάνθημα από επαφή του δέρματος

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής χαρακτηρίζεται από εξάνθημα, το οποίο εκδηλώνεται έπειτα από επαφή του δέρματος με χημικές ουσίες, ζώα ή φυτά. Πολύ συχνά εμφανιζόμενη είναι η δερματίτιδα που προκαλείται από φο μπιζού, εξαιτίας του χρωμίου και του νικελίου που περιέχουν.

Κνίδωση – Αλλεργικές παθήσεις | Τρόφιμα, φάρμακα, λοιμώξεις, παράσιτα

Η κνίδωση εκδηλώνεται με «πλάκες» στο πρόσωπο, στα βλέφαρα, στα χείλη ή στη γλώσσα και συνοδεύεται από φαγούρα.

Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στον λάρυγγα και στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Προκαλείται κυρίως από τρόφιμα, φάρμακα (πενικιλίνη, ασπιρίνη), λοιμώξεις ή εντερικά παράσιτα.

Πρόληψη αλλεργιών. Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες την άνοιξη;

Πώς θα γλιτώσετε από τις αλλεργίες την άνοιξη; Πρόληψη των αλλεργιών μπορεί να επιτευχθεί με αποφυγή έκθεσης στα γνωστά αλλεργιογόνα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, όταν αφορά εποχικά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη.

Ο προσεκτικός καθαρισμός του σπιτιού βοηθάει στην πρόληψη των αλλεργιών από τα ακάρεα, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και τα ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο αέρας περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες γύρεων και μυκήτων μεταξύ των πρώτων πρωινών και απογευματινών ωρών.

Προσοχή απαιτείται και τον χειμώνα, καθώς η ξηρότητα του περιβάλλοντος επιβαρύνει το αναπνευστικό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει η χρησιμοποίηση υγραντήρα.

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Συμβουλές - Πρόληψη. Πώς θα γλιτώσετε από τις #αλλεργίες την #Άνοιξη #υγεία #γύρη