Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Κλιματισμός - Κλιματιστικά » Συμβουλές για σωστή χρήση κλιματιστικών – air condition το καλοκαίρι
Μοντέρνο κλιματιστικό τοίχου μάρκας Samsung σε άσπρο - γκρι χρώμα ρυθμισμένο σε θερμοκρασία είκοσι τριών βαθμών Κελσίου

Συμβουλές για σωστή χρήση κλιματιστικών – air condition το καλοκαίρι

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών το καλοκαίρι. Αγορά, εγκατάσταση, συντήρηση και χρήση του κλιματιστικού – air condition (A/C). Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή αλλά και την σωστή χρήση των κλιματιστικών.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει η χρήση του κλιματιστικού γίνεται επιτακτική.

Αγορά, εγκατάσταση, συντήρηση και χρήση του κλιματιστικού – air condition. Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή αλλά και την σωστή χρήση των κλιματιστικών.

Πριν αγοράσετε ένα κλιματιστικό για ψύξη – δροσισμό

Πριν αγοράσετε ένα κλιματιστικό για ψύξη – δροσισμό. Πριν φτάσει κάποιος στην αγορά ενός κλιματιστικού (a/c) θα πρέπει να εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση των αναγκών του χώρου για ψύξη όπως:

 • Ο φυσικός αερισμός και φωτισμός
 • Η θερμική μόνωση του κτηρίου
 • Η φύτευση των ταρατσών, αλλά και των κατακόρυφων επιφανειών (αναρριχητικά φυτά)
 • Η βαφή των εξωτερικών επιφανειών, ιδιαίτερα εκείνων με νότιο προσανατολισμό, με ανοικτά χρώματα
 • Η ηλιοπροστασία (σκίαση) των ανοιγμάτων του κτηρίου
Συμβουλή: Αποφεύγετε το φυσικό αερισμό τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες άπνοιας. Αυτές τις ημέρες προτιμάτε να αερίζετε τους χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για τη συμπλήρωση των παραπάνω ενεργειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμιστήρες οροφής οι οποίοι ενισχύουν το φυσικό αερισμό.

Οι ανεμιστήρες οροφής δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος.

Γνωρίζετε ότι ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το χειμώνα, αφού σε χαμηλές ταχύτητες περιστροφής βοηθάει στην κατανομή της θερμότητας (από καλοριφέρ κλπ) σε γειτονικούς χώρους;

Πως θα επιλέξετε ένα κλιματιστικό – air condition για το καλοκαίρι;

Πως θα επιλέξετε ένα κλιματιστικό – air condition για το καλοκαίρι; Επιλέξτε το κλιματιστικό που καλύπτει επακριβώς τις ανάγκες του χώρου σας. Όλα τα κλιματιστικά δεν κάνουν για όλους τους χώρους.

Για να κάνουμε σωστή επιλογή του κλιματιστικού το οποίο θα αγοράσουμε πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις ανάγκες του χώρου που πρέπει να καλύψουμε.

Επιλέξτε κλιματιστικό κατηγορίας Α/A, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εποχιακό βαθμό ενεργειακής απόδοσης (SEER) και εποχιακό βαθμό θερμικής απόδοσης (SCOP).

Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Κατηγορίας Α++/A++ θεωρούνται τα κλιματιστικά με SEER>6.1 και SCOP>4.6 (μέση εποχή).

Συμβουλές για την εγκατάσταση, χρήση & συντήρηση του κλιματιστικού

Συμβουλές για την εγκατάσταση, χρήση και συντήρηση του κλιματιστικού (κατά την εγκατάσταση, κατά τη χρήση και κατά τη συντήρηση του κλιματιστικού).

Κατά την εγκατάσταση του air condition (εσωτερική – εξωτερική μονάδα)

 • Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ο οποίος να αερίζεται επαρκώς και να είναι προστατευμένος από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία
 • Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη
 • Ο θερμοστάτης δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε λαμπτήρες φωτισμού ή σε απευθείας έκθεση στον ήλιο

Κατά τη χρήση του κλιματιστικού (ρύθμιση θερμοκρασίας – θερμοστάτη)

 • Η θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι μεταξύ 24 και 26°C
 • Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ρυθμίζεται ποτέ κάτω από τους 22°C
 • Η συσκευή πρέπει να απενεργοποιείται όταν δε βρίσκεται κανείς στο χώρο, και λίγα λεπτά πριν τον ύπνο
 • Μη βάζετε το θερμοστάτη σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από την επιθυμητή όταν ανάβετε τη συσκευή. Το δωμάτιο δε ψύχεται γρηγορότερα, απλά σπαταλάτε ενέργεια

Κατά τη συντήρηση του A/C (φίλτρα, ψυκτικό υγρό, σωληνώσεις)

 • Τα φίλτρα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά (καθαρισμός 1-2 φορές το μήνα).
 • Η κατάσταση για το ψυκτικό υγρό και των σωληνώσεων πρέπει να ελέγχονται συχνά, για να αποφεύγονται τυχόν διαρροές.

Γνωρίζετε ότι η κακή συντήρηση των κλιματιστικών δεν έχει μόνο συνέπειες στην ενεργειακή τους κατανάλωση, αλλά και στην υγεία μας (νόσος των λεγεωνάριων και άλλες πνευμονικές παθήσεις).

COVID – 19 | Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Τι πρέπει να προσέξετε

COVID – 19. Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Τι πρέπει να προσέξετε

Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα οι: Βασιλική Μπενέτου (Ιατρική Σχολή), Δημήτριος Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαϊδης (Τμήμα Χημείας), Μιχάλης Βραχόπουλος (Γενικό Τμήμα) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα (παρακάτω παραθέτουμε μέρος των δεδομένων των καθηγητών).

Ο επαρκής αερισμός και η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων με φρέσκο αέρα αποτελεί βασικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης των νοσημάτων αυτών και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο εσωτερικό των κτιρίων.

Σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των κλιματιστικών (μέσω ψύξης ή θέρμανσης) και των συστημάτων εξαερισμού των κτιρίων, πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να συμβεί με τους εξής μηχανισμούς:

 1. Με την μηχανική μεταφορά των μολυσμένων σταγονιδίων σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το αναμενόμενο (δηλαδή πιο μακριά από τα 1,5-2 μέτρα) λόγω των ροών του αέρα που μπορεί να προκαλέσει το κλιματιστικό μέσα στα δωμάτια.
 2. Με την ανακυκλοφορία του μολυσμένου αέρα του εσωτερικού χώρου μέσα από το κλιματιστικό, εφόσον αυτός ο αέρας δεν ανανεώνεται
 3. Με τη μεταφορά των σταγονιδίων μέσω των αεραγωγών των συστημάτων εξαερισμού και
 4. Με την επανείσοδο του αέρα από τους αεραγωγούς απαγωγής του εσωτερικού αέρα, στους αεραγωγούς προσαγωγής του φρέσκου αέρα, σε συστήματα εξαερισμού (εφόσον οι έξοδοί τους βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο ή μέσω ενδιάμεσων μεταξύ τους διαρροών).

Αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού μέσω εξαερισμού – κλιματιστικών

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι βασικές συστάσεις που αφορούν τον αερισμό και τη χρήση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού των δημοσίων κτηρίων (οι παρούσες συστάσεις δεν αφορούν τις δομές υπηρεσιών υγείας) για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, συνοψίζονται στις παρακάτω:

1 Εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται.

2 Όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα, θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%).

Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον, οι μονάδες αυτές συνιστάται να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ώρες/24ωρο όλες τις μέρες της εβδομάδας (24/7) ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δεν λειτουργεί.

Προσοχή πρέπει να δίνεται ώστε οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.

3 Αύξηση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού σε κτήρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό. Συνιστάται συνεχής λειτουργία τις νύχτες, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα (σε χαμηλότερες ωστόσο ταχύτητες).

Η ταχύτητα εξαερισμού θα πρέπει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 2 ώρες πριν την προσέλευση του προσωπικού και να μειώνεται 2 ώρες μετά την αποχώρησή του.

Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού αποσκοπεί στην απομάκρυνση των πιθανών λοιμογόνων σταγονιδίων τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες.

4 Δεν συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Με βάση ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός στις αποδεκτές από τον άνθρωπο τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας σε χώρους διαβίωσης.

5 Μονάδες κλιματιστικών, τύπου fan coil (FCU) ή διμερούς τύπου (split units), όταν είναι εφικτό, να μην λειτουργούν. Όταν δεν είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού.

Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της επαναιώρησης των ιών στην περίπτωση διακοπής και επανέναρξης της λειτουργίας των μονάδων καθώς και στην επαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο.

6 Είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης.

Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.

Οι τακτικές εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και αντικατάστασης φίλτρων θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του αναπνευστικού συστήματος με μάσκα.

Μέτρα που συνιστώνται για την ευρύτερη προστασία της υγείας

Μέτρα που συνιστώνται για την ευρύτερη προστασία της υγείας.

 • Να υπάρχει μέριμνα για τον επαρκή αερισμό στις τουαλέτες, στις οποίες όταν υπάρχει εξαερισμός συνιστάται να λειτουργεί συνέχεια, ενώ όταν δεν υπάρχει συνιστάται ο συνεχής φυσικός αερισμός με ανοιχτό παράθυρο.
 • Όποτε είναι εφικτό και το επιτρέπουν οι συνθήκες υγιεινής των χώρων, το καπάκι της τουαλέτας να είναι κλειστό όταν χρησιμοποιείται το καζανάκι.

Η πρακτική αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον περιορισμό της πιθανής μετάδοσης του ιού μέσω της δημιουργίας αερολύματος κατά την στιγμή της εκκένωσης της τουαλέτας (καθώς ο ιός έχει απομονωθεί και σε κόπρανα νοσούντων σε μεμονωμένες έρευνες).

Μετάδοση του κορωνοϊου από συστήματα εξαερισμού – κλιματιστικών;

Μετάδοση του κορωνοϊου από συστήματα εξαερισμού – κλιματιστικών;.

Α Οι παραπάνω συστάσεις δεν αφορούν δομές υπηρεσιών υγείας (όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας) αλλά δημόσια κτήρια στα οποία τα άτομα με COVID-19 θεωρείται ότι θα απαντώνται περιστασιακά (σε αντίθεση με τις δομές παροχής υγείας).

Β Οι παραπάνω συστάσεις επιδιώκουν να καλύψουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μετάδοσης του κορωνοϊού ακόμα και το ενδεχόμενο της αερογενούς μετάδοσής του (παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί).

Γ Οι παραπάνω συστάσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να συνδυάζονται με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των ατόμων στους εργασιακούς χώρους, το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό, όταν χρειάζεται (για την αποφυγή της μετάδοσης μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα) και την τήρηση όλων των οδηγιών ατομικής προφύλαξης του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Δ Κάποιες από τις συστάσεις αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ενεργειακό και οικονομικό κόστος καθώς και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μεταβολή της συνήθους λειτουργίας των μηχανημάτων.

Ε Οι υποδομές και ανάγκες κάθε χώρου, όσον αφορά τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, διαφοροποιούνται και θα πρέπει να αξιολογούνται από εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες και επαγγελματίες.

ΣΤ Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω των κλιματιστικών θεωρείται πολύ μικρότερος εντός του εσωτερικού των σπιτιών σε σχέση με τους δημόσιους χώρους καθώς σε αυτά δεν αναμένεται, κατά κανόνα, να υπάρχει συγχρωτισμός, ούτε συχνή επίσκεψη ατόμων εκτός της οικογένειας (με την εξαίρεση ύπαρξης αρρώστου με COVID-19).

Ζ Σε όλες τις χρονικές περιόδους είναι σημαντική:

 1. Η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο αέρα.
 2. Η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή αερισμό.
 3. Η σωστή και τακτική συντήρηση των κλιματιστικών μηχανημάτων προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή τους σε εστίες ανάπτυξης και ευόδωσης παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ βακτήρια, μύκητες).

Συστάσεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας

Συστάσεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων και περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες δίδονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 26635, 23-04-2020) και στο κείμενο της REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) (μεταφρασμένο και στα Ελληνικά).

Δείτε επίσης τα σχετικά μας άρθρα στο Helppost.gr

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Συμβουλές τη σωστή χρήση στο #κλιματιστικό το #καλοκαίρι #summer #aircondition