Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Κλιματισμός - Κλιματιστικά » Συμβουλές για σωστή χρήση κλιματιστικών – air condition το καλοκαίρι
Μοντέρνο κλιματιστικό τοίχου μάρκας Samsung σε άσπρο - γκρι χρώμα ρυθμισμένο σε θερμοκρασία είκοσι τριών βαθμών Κελσίου

Συμβουλές για σωστή χρήση κλιματιστικών – air condition το καλοκαίρι

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών το καλοκαίρι. Αγορά, εγκατάσταση, συντήρηση και χρήση του κλιματιστικού – air condition (A/C). Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή αλλά και την σωστή χρήση των κλιματιστικών.

Πριν την αγορά κλιματιστικού | Ανεμιστήρες οροφής για δροσισμό

Το καλοκαίρι καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει η χρήση του κλιματιστικού γίνεται επιτακτική.

Πριν αγοράσετε ένα κλιματιστικό

Πριν αγοράσετε ένα κλιματιστικό για ψύξη – δροσισμό. Πριν φτάσει κάποιος στην αγορά ενός κλιματιστικού (a/c) θα πρέπει να εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση των αναγκών του χώρου για ψύξη όπως:

 • Ο φυσικός αερισμός και φωτισμός
 • Η θερμική μόνωση του κτηρίου
 • Η φύτευση των ταρατσών, αλλά και των κατακόρυφων επιφανειών (αναρριχητικά φυτά)
 • Η βαφή των εξωτερικών επιφανειών, ιδιαίτερα εκείνων με νότιο προσανατολισμό, με ανοικτά χρώματα
 • Η ηλιοπροστασία (σκίαση) των ανοιγμάτων του κτηρίου
Συμβουλή: Αποφεύγετε το φυσικό αερισμό τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες άπνοιας. Αυτές τις ημέρες προτιμάτε να αερίζετε τους χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ανεμιστήρες οροφής

Για τη συμπλήρωση των παραπάνω ενεργειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμιστήρες οροφής οι οποίοι ενισχύουν το φυσικό αερισμό.

Οι ανεμιστήρες οροφής δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος.

Γνωρίζετε ότι ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το χειμώνα, αφού σε χαμηλές ταχύτητες περιστροφής βοηθάει στην κατανομή της θερμότητας (από καλοριφέρ κλπ) σε γειτονικούς χώρους;

Με αφορμή την αναφορά μας στους ανεμιστήρες οροφής, διαβάστε στο σχετικό μας άρθρο, Συμβουλές για ένα δροσερό σπίτι οικονομικά, χωρίς κλιματιστικό (a/c), 15 τρόπους για να δροσιστείτε οικονομικά το καλοκαίρι χωρίς aircondition (ανεμιστήρας, τέντες, φυτά).

Κλιματιστικά | Μέγεθος, ενεργειακή κλάση, ποιότητα αέρα, φίλτρα

Πως θα επιλέξετε ένα κλιματιστικό – air condition για το καλοκαίρι; Επιλέξτε το κλιματιστικό που καλύπτει επακριβώς τις ανάγκες του χώρου σας.

Μέγεθος κλιματιστικού

Για να κάνουμε σωστή επιλογή του κλιματιστικού το οποίο θα αγοράσουμε πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις ανάγκες του χώρου που πρέπει να καλύψουμε.

Όσον αφορά τα μεγέθη του air condition, δεν έχει να κάνει με το φυσικό μέγεθος, αλλά με την απόδοσή του σχετικά με τον χώρο σας.

Αν πρόκειται να το εγκαταστήσετε μόνο σε ένα δωμάτιο, μετρήστε το μέγεθος του δωματίου και επιλέξτε το αντίστοιχο μέγεθος – το οποίο θα είναι ενδεχομένως πιο μικρό απ’ ότι αν επιθυμείτε να τοποθετήσετε το air condition σε ένα μεγάλο σαλόνι, για παράδειγμα.

Ενεργειακή κλάση

Επιλέξτε υψηλή ενεργειακή κλάση και λειτουργίες ψύξης – θέρμανσης.

Η αγορά ενός air condition συμπεριλαμβάνει και την ενέργεια που καταναλώνει (και φυσικά, τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον) χρειάζεται να επιλέξετε σωστά.

Ποιότητα αέρα

Ελέγξτε την ποιότητα του αέρα. Η ανακύκλωση του αέρα από το air condition είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του, καθώς χρειάζεται να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ατμόσφαιρας – και ειδικά στο σπίτι μας.

Φίλτρα

Τα φίλτρα του air condition συμβάλλουν εξίσου στην προστασία του αέρα από σωματίδια σκόνης ή από βακτήρια, γι’ αυτό θα ήταν καλό να τα ελέγξετε και αυτά πριν την αγορά.

Συμβουλές για την εγκατάσταση και χρήση των κλιματιστικών

Συμβουλές για την εγκατάσταση, χρήση και συντήρηση των κλιματιστικών (κατά την εγκατάσταση, κατά τη χρήση και κατά τη συντήρηση του κλιματιστικού).

Εγκατάσταση air condition

Κατά την εγκατάσταση του air condition. Εσωτερική – εξωτερική μονάδα:

 • Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ο οποίος να αερίζεται επαρκώς και να είναι προστατευμένος από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία
 • Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη
 • Ο θερμοστάτης δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε λαμπτήρες φωτισμού ή σε απευθείας έκθεση στον ήλιο
Χρήση κλιματιστικού

Κατά τη χρήση του κλιματιστικού (ρύθμιση θερμοκρασίας – θερμοστάτη):

 • Η θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι μεταξύ 24 και 26°C
 • Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ρυθμίζεται ποτέ κάτω από τους 22°C
 • Η συσκευή πρέπει να απενεργοποιείται όταν δε βρίσκεται κανείς στο χώρο, και λίγα λεπτά πριν τον ύπνο
 • Μη βάζετε το θερμοστάτη σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από την επιθυμητή όταν ανάβετε τη συσκευή. Το δωμάτιο δε ψύχεται γρηγορότερα, απλά σπαταλάτε ενέργεια

Συντήρηση του A/C | Φίλτρα, ψυκτικό υγρό, σωληνώσεις air – condition

Κατά τη συντήρηση του A/C (φίλτρα, ψυκτικό υγρό, σωληνώσεις):

 • Τα φίλτρα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά (καθαρισμός 1-2 φορές το μήνα).
 • Η κατάσταση για το ψυκτικό υγρό και των σωληνώσεων πρέπει να ελέγχονται συχνά, για να αποφεύγονται τυχόν διαρροές.

Γνωρίζετε ότι η κακή συντήρηση των κλιματιστικών δεν έχει μόνο συνέπειες στην ενεργειακή τους κατανάλωση, αλλά και στην υγεία μας (νόσος των λεγεωνάριων και άλλες πνευμονικές παθήσεις).

Εάν νομίζετε ότι δε θα τα καταφέρετε ή φοβάστε μήπως και κάνετε κάποια ζημιά στο κλιματιστικό μπορείτε να καλέσετε ψυκτικό για τον καθαρισμό air condition.

Διαβάστε και δείτε το σχετικό βίντεο: Πώς καθαρίζονται τα φίλτρα του κλιματιστικού (aircondition) στο σπίτι, σχετικά με το πως θα καθαρίσετε τα φίλτρα του κλιματιστικού (air condition) στο σπίτι μόνοι σας εύκολα και οικονομικά.

Εάν νομίζετε ότι δε θα τα καταφέρετε ή φοβάστε μήπως και κάνετε κάποια ζημιά στο κλιματιστικό μπορείτε να καλέσετε ψυκτικό για τον καθαρισμό air condition.

Βρες τον ψυκτικό που χρειάζεσαι για εγκατάσταση κλιματιστικού – καθαρισμός air condition. Εύκολα, γρήγορα με την εγγύηση και αξιοπιστία του 11888 giaola στο σχετικό μας άρθρο: Ψυκτικός. Εργασίες για κλιματιστικά, ψυγεία, καθαρισμό φίλτρων.

Συμβουλές τη σωστή χρήση στο #κλιματιστικό το #καλοκαίρι #summer #aircondition