Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Κλιματισμός - Κλιματιστικά » Τύποι κλιματιστικών. Τι σας ταιριάζει – Types of Air Conditioners
Διάφοροι τύποι κλιματιστικών - A/C (τοίχου, καναλάτα, δαπέδου & οροφής, κασέτες, ντουλάπες, φορητά. Inverter & συμβατικά)

Τύποι κλιματιστικών. Τι σας ταιριάζει – Types of Air Conditioners

Τύποι κλιματιστικών. Τι σας ταιριάζει. Air Conditioners. Κλιματιστικά τοίχου, καναλάτα, δαπέδου & οροφής, κασέτες, ντουλάπες, φορητά. Inverter και συμβατικά

Τύποι – Κατηγορίες κλιματιστικών | Types of Air Conditioners

Στην έρευνα αγοράς στο χώρο των κλιματιστικών μηχανημάτων, μπορούμε να παρατηρήσουμε μία μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλιματιστικών.

Κλιματιστικά τοίχου – Air Conditions

Ο πλέον αναγνωρίσιμος και δημοφιλής τύπος είναι το κλιματιστικό τοίχου.

Η εσωτερική μονάδα εγκαθίσταται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, επιλύοντας το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμου χώρου, με το μικρότερο δυνατό κόστος εγκατάστασης από ψυκτικό.

Κλιματιστικά τοίχουΛόγω του ύψους τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να κλιματίζουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό και κατ’ επέκταση συναντάται σε μεγαλύτερα ύψη εντός του χώρου.

Ως εκ τούτου ο ψυχρός αέρας εάν εξάγεται από χαμηλά είναι δυσκολότερο να φθάσει τα υψηλότερα στρώματα του χώρου έτσι ώστε να ψύξει το θερμό αέρα.

Multi Ολοκληρωμένα συστήματα

Τα multi συστήματα κλιματισμού είναι παρόμοια με τα κλιματιστικά τοίχου.

Η διαφορά τους έγκειται στη δυνατότητα σύνδεσης περισσοτέρων του ενός εσωτερικών μονάδων σε μία εξωτερική.Multi Ολοκληρωμένα συστήματα

Θα πρέπει να προσέξουμε η εξωτερική μονάδα να είναι επαρκής από πλευράς ισχύος, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες των συνδεδεμένων εσωτερικών μονάδων για ταυτόχρονη λειτουργία τους.

Επιπλέον, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε το μήκος των σωληνώσεων σύνδεσης με τις εσωτερικές μονάδες να μην ξεπερνά το μήκος που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή.

Καναλάτα κλιματιστικά

Στα κλιματιστικά τύπου καναλάτο, η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη εξ’ ολοκλήρου εντός του ταβανιού του δωματίου.

Ως εκ τούτου είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Ο ψυχρός αέρας εκχέεται στο χώρο με τη βοήθεια κατάλληλων καναλιών (εύκαμπτων σωληνώσεων).Καναλάτα κλιματιστικά

Η λύση του συγκεκριμένου κλιματιστικού ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και είναι προτιμότερη η εξαγωγή αέρα από περισσότερα του ενός διαφορετικά σημεία.

Όμως εφόσον επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο κόστος, η αγορά των προαναφερόμενων σωληνώσεων και περσίδων.

Κλιματιστικά κασέτες, ντουλάπες, δαπέδου & οροφής

Συνεχίζοντας με τους τύπους των κλιματιστικών, συναντάμε τα κλιματιστικά κασέτες και τα κλιματιστικά ντουλάπες.

Κλιματιστικά Δαπέδου – Οροφής

Τα κλιματιστικά δαπέδου – οροφής μας δίνουν την ευχέρεια να αποφασίσουμε για το σημείο εγκατάστασής τους, αφού όπως είναι προφανές από την ονομασία τους, μπορούν να εγκατασταθούν είτε στο δάπεδο είτε στην οροφή του δωματίου.

Κλιματιστικά Δαπέδου - ΟροφήςΣτην πρώτη περίπτωση (δάπεδο) θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα έχουν ήδη αναφερθεί περί θερμού και ψυχρού αέρα στα κλιματιστικά τοίχου.

Στη δεύτερη περίπτωση (οροφή) θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η μονάδα δεν «χωνεύεται» εντός της οροφής, όπως στα κλιματιστικά τύπου «καναλάτο» και «κασέτα», αλλά είναι εξ’ ολοκλήρου εμφανής.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της στην οροφή του δωματίου δεν απαιτεί ύπαρξη ψευδοροφής.

Προς αποφυγή παρερμηνειών θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν εσωτερικές μονάδες οι οποίες οπτικά μοιάζουν με τα κλιματιστικά δαπέδου οροφής αλλά είναι είτε μόνο δαπέδου είτε μόνο οροφής.Κλιματιστικά Κασέτες

Κλιματιστικά Κασέτες

Στα κλιματιστικά τύπου κασέτας, η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου.

Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής.

Όμως σε αντίθεση με το κλιματιστικό τύπου καναλάτο, το κάτω μέρος της είναι εμφανές.

Επιπρόσθετα, η εξαγωγή του αέρα γίνεται μόνο από το σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εσωτερική μονάδα.

Κλιματιστικά Ντουλάπες

Ο τύπος κλιματιστικών ντουλάπες, αναφέρεται σε ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο και συνηθέστερα χρησιμοποιούνται για κλιματισμό μεγάλων επαγγελματικών χώρων όπως καφετέριες και εστιατόρια.

Κλιματιστικά Ντουλάπες

Φορητά κλιματιστικά, ψυχρού αέρα, φορητά air coolers

Τα φορητά κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε μεμονωμένους χώρους και έχουν ροδάκια για να μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ένας σωλήνας εξάτμισης με τον οποίο μεταφέρεται η θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον και ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από κάποια ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο.

Τα φορητά κλιματιστικά μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερα από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα.

Όμως λόγω της μικρής τους ισχύς δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις.

Μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους, τα ψυχρού αέρα και τα air coolers.

Φορητά ψυχρού αέρα

Φορητά κλιματιστικάΣτην κατηγορία περιλαμβάνονται τα φορητά κλιματιστικά ψυχρού αέρα που χρησιμοποιούν τον αέρα για την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Συνεπώς η αρχή λειτουργίας τους είναι παρεμφερής με τα κλιματιστικά σταθερής εγκατάστασης.

Διαχωρίζονται περαιτέρω με βάση την ύπαρξη ή την απουσία εξωτερικής μονάδας.

Όμως, και οι δύο περιπτώσεις κλιματιστικών αυτής της κατηγορίας, έχουν ως προαπαιτούμενο για την λειτουργία τους, την επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον.

Φορητά air coolers

Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα κλιματιστικά που εξατμίζοντας νερό στο χώρο, απορροφούν ένα ποσοστό θερμότητας, δημιουργώντας μια αίσθηση δροσιάς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δροσισμού είναι παρεμφερής με αυτή που χρησιμοποιεί το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης.

Το βασικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων κλιματιστικών πηγάζει από το γεγονός ότι δεν αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον (μέσω σωλήνας), με αποτέλεσμα να είναι πλήρως φορητά και ανεξάρτητα.

Όμως, τα κλιματιστικά air coolers αυξάνουν την υγρασία στο χώρο, γεγονός που μπορεί να είναι δυσάρεστο σε υγρά κλίματα.

Inverter ή Συμβατικό (on/off) | Inverter Air Conditioner

Από πλευράς τεχνολογίας μπορούμε να διακρίνουμε τα κλιματιστικά σε inverter και συμβατικά (on/off).

Κλιματιστικά Inverter

Τα κλιματιστικά inverter λειτουργούν με μεταβλητό ρυθμό ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.

Κατά την αρχική ενεργοποίησή τους λειτουργούν στο μέγιστο ρυθμό, έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει τις συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας) που έχουμε θέσει.

Όταν επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες, συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό με σκοπό τη διατήρησή τους.

Συμβατικά κλιματιστικά (on/off)

Σε αντίθεση με τα inverter, τα συμβατικά κλιματιστικά είτε λειτουργούν με σταθερό ρυθμό είτε παύουν τη λειτουργία τους. Για το λόγο αυτό ονομάζονται και on/off.

Κατά το στάδιο αρχικής λειτουργίας, δηλαδή έως ότου επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες, τα συμβατικά λειτουργούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος είναι μικρότερος σε σχέση με τον ρυθμό των inverter κλιματιστικών αντίστοιχης ισχύος.

Ως εκ τούτου, ένα συμβατικό κλιματιστικό θα δημιουργήσει τις επιθυμητές συνθήκες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του, σε σχέση με ένα inverter αντίστοιχης ισχύος.

Όταν επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες τότε παύουν να λειτουργούν, έως ότου οι συνθήκες αποκλίνουν αρκετά από αυτές. Όταν η απόκλιση γίνει αισθητή, τότε επαναλειτουργούν στον αρχικό σταθερό ρυθμό.

Inverter ή Συμβατικό (on/off)

Διαφορές μεταξύ inverter και συμβατικών κλιματιστικών

Inverter είναι γενικά οι διατάξεις που αλλάζουν τη συχνότητα λειτουργίας μιας συσκευής και χρησιμοποιούνται σε πολλές οικιακές συσκευές.

Στα κλιματιστικά inverter αλλάζουν την ταχύτητα λειτουργίας του συμπιεστή και ελέγχουν τη ροή του ψυκτικού υγρού.

Έτσι το κλιματιστικό δουλεύει ταχύτερα ή πιο αργά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα κλιματιστικά που δεν είναι inverter δουλεύουν σταθερά μέχρι να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια σταματούν.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας (μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία).

Ωστόσο, για να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα κλιματιστικό inverter θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη ψυκτική ικανότητα, διαφορετικά θα δουλεύει συνεχώς στο μέγιστο καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.

Επίσης αν έχει μεγαλύτερη ψυκτική ικανότητα θα λειτουργεί για μικρούς κύκλους και θα ψύχει περισσότερο από το επιθυμητό.

Επομένως η επιλογή των Btu έχει πολύ μεγάλη σημασία στα κλιματιστικά inverter.

Υπολογίστε online πόσα BTU πρέπει να είναι το κλιματιστικό – air condition που θέλετε να τοποθετήσετε σε ένα δωμάτιο, οικία, επαγγελματικό χώρο στο σχετικό μας άρθρο : Υπολογισμός κλιματιστικού. Πόσα BTU πρέπει να είναι το air condition.

Πλεονεκτήματα κλιματιστικών inverter

Λόγω της προαναφερόμενης διαφοροποίησης τα inverter κλιματιστικά επιτυγχάνουν:

  • Μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ισχύ συμβατικά.
  • Μικρότερα επίπεδα θορύβου, λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές.
  • Συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας σε επίπεδα πιο κοντά στα επιθυμητά.
Κλιματισμός. #Κλιματιστικό δαπέδου, τοίχου, συμβατικά και #inverter #aircondition ac #clima