Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Κλιματισμός - Κλιματιστικά » Νόσος των Λεγεωνάριων (ή Κλιματιστικών). Λεγεωνέλλωση (οξεία λοίμωξη)
Βακτήρια Legionella σε μπλέ φόντο που αφορούν την νόσο των Λεγεωνάριων ή νόσο των κλιματιστικών (μορφή πνευμονίας)

Νόσος των Λεγεωνάριων (ή Κλιματιστικών). Λεγεωνέλλωση (οξεία λοίμωξη)

Η νόσος των Λεγεωνάριων ή η νόσος των Κλιματιστικών – air condition. Η λεγεωνέλλωση είναι μια μορφή πνευμονίας. Πώς μεταδίδεται και πως εκδηλώνεται. (Legionnaires′ disease).

Η νόσος των Λεγεωνάριων ή νόσος των Κλιματιστικών

Η νόσος των Λεγεωνάριων ήλθε στο φως της δημοσιότητας το 1976 όταν ξέσπασε επιδημία (οξύ εμπύρετο νόσημα του αναπνευστικού) σε Αμερικανική λεγεώνα στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νόσος των Λεγεωνάριων δεν πρέπει να θεωρείται ως ασθένεια των κλιματιστικών

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ασθένεια αυτή δεν πρέπει να θεωρείται ως ασθένεια των κλιματιστικών γιατί ιδιαίτερα στα κλειστού κυκλώματος συστήματα κλιματισμού (αμέσου εκτόνωσης ή αερόψυκτα εμμέσου εκτόνωσης αέρος-νερού) δεν υπάρχουν στάσιμα νερά, ούτε οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη και την μεταφορά των βακτηρίων.

Λεγεωνέλλωση – Legionnaires′ disease

Η περίπτωση δημιουργίας και ανάπτυξης του βακτηριδίου είναι αυτή κατά την οποία ο πύργος ψύξης μιας εγκατάστασης κλιματισμού, η οποία βρίσκεται στο δώμα του κτιρίου, δεν έχει λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και πλημμελούς συντήρησης των κλιματιστικών.

Κλιματιστικό ψύξη - θέρμανση ● Air Condition - Klimatistiko BTUΓια να προκύψει η μεταφορά του βακτηριδίου στον κλιματιζόμενο χώρο, θα πρέπει δίπλα στον μη σωστά συντηρημένο πύργο ψύξης που προαναφέραμε, να τυγχάνει να βρίσκεται τοποθετημένη μονάδα λήψης νωπού αέρα όπου μέσω δικτύου αεραγωγών θα διανεμηθεί στο χώρο.

Ο σωστός σχεδιασμός μιας κεντρικής εγκατάστασης αποτελεί βασική προϋπόθεση άριστης λειτουργίας κλιματιστικού συστήματος αλλά και ιδανικών συνθηκών υγιεινής και καλής ποιότητας αέρα (πχ έλεγχος και καθαρισμός της λεκάνης συλλογής υδάτων).

Νόσος των Λεγεωνάριων – Που οφείλεται

Ερευνώντας για τον αιτιολογικό παράγοντα αυτής της επιδημίας, απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε ο υπεύθυνος μικροοργανισμός, ένα Gram αρνητικό βακτηρίδιο το οποίο ονομάσθηκε Λεγιονέλλα.

Υπάρχουν περίπου 40 είδη λεγιονέλλας και περισσότερα από τα μισά μπορούν να προκαλέσουν νόσο στον άνθρωπο. Το είδος legionella pneumofila ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Ποιο το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του

Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή του είναι το υδάτινο (λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές, πισίνες, συστήματα ύδρευσης μεγάλων κτιριακών μονάδων, θερμές & ιαματικές πηγές).

Είναι αρκετά ανθεκτικό, μπορεί να επιβιώσει σε ποικίλες συνθήκες του περιβάλλοντος (σε θερμοκρασίες από 0 μέχρι 63 β.Κελσίου, επίσης τόσο σε όξινο όσο και σε αλκαλικό περιβάλλον: pH από 5 μέχρι 8,5).

Η θερμοκρασία όμως που ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη αλλά και τον πολλαπλασιασμό του είναι μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου.

Τα συστήματα κλιματισμού (air condition), δεν θεωρούνται πλέον πηγές μετάδοσης του βακτηριδίου, όπως πιστευόταν παλαιότερα.

Νόσος των Κλιματιστικών – Τρόπος μετάδοσης

Ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό.

Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Επίσης περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.

Σε πόσο διάστημα εκδηλώνεται η πάθηση και ποια τα συμπτώματα

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες. Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα από ένα συστήματα του οργανισμού.

Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μία περίοδος με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής.

Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων.

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό ( περισσότερο από>39β.), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο) από το καρδιαγγειακό (βραδυκαρδία) κλπ.

Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και την συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Λεγεωνέλλωση. Εργαστηριακά Ευρήματα

  • Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να έχει ευρήματα
  • Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και η εξέταση των κοπράνων είναι στείρα.
  • Στην εξέταση αίματος μπορεί να έχουμε μικρή αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλό νάτριο και φώσφορο καθώς και διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.
  • Η εξέταση ούρων αποδεικνύει μικροσκοπική αιματουρία.

Διάγνωση της νόσου των Κλιματιστικών – air condition

Η απομόνωση του βακτηριδίου σε διάφορα υλικά (όπως πτύελα, βρογχικές εκκρίσεις, αίμα, πλευριτικό υγρό, πνευμονικός ιστός κλπ.) είναι διαγνωστική.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγιονέλλα δεν ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα του στοματοφάρυγγα και η απομόνωσή της από τα πτύελα ή τις βρογχικές εκκρίσεις θεωρείται διαγνωστική.

Επιβαρυντικοί παράγοντες της νόσου των Λεγεωνάριων

  • Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
  • Καρκινοπαθείς
  • Νεφροπαθείς
  • Διαβητικοί
  • Κάπνισμα
  • Κατάχρηση οινοπνεύματος

Η νόσος των Λεγεωναρίων. Πρόγνωση και θεραπεία

Η νόσος των λεγεωναρίων αποτελεί το 1-8% των πνευμονιών της κοινότητας. Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης από γιατρό, η πρόγνωση είναι άριστη.

Η καθυστέρηση στην διάγνωση, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, επιβαρυντικών παραγόντων (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή η έκπτωση της άμυνας του οργανισμού (πχ. χρόνια λήψη κορτιζόνης, κλπ), καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου.

Είναι δυνατόν να επιμηκύνουν την νοσηλεία αλλά και τις επιπλοκές της νόσου και να αυξήσουν την θνησιμότητα η οποία μπορεί να φθάσει περίπου το 15%.

Βασίλειος Τσούτσος | Πηγή: Iator.gr

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Η νόσος των #Λεγεωνάριων ή νόσος από τα #Κλιματιστικά. #Συμπτώματα, πρόγνωση, & θεραπεία