Αρχική » GovGr - Δημόσιες Υπηρεσίες » Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Ηλεκτρονική έκδοση στο Gov.gr
Λογότυπο της Δημόσιας Υπηρεσίας | Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Έκδοση ηλεκτρονικά μέσω Gov.gr

Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Ηλεκτρονική έκδοση στο Gov.gr

Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Ηλεκτρονική έκδοση στο gov.gr με κωδικούς taxisnet. Εκδίδετε αν την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής (την πρώτη φορά εκδίδετε το μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών – ΚΕΠ, ενώ στη συνέχεια μπορείτε ηλεκτρονικά).

Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών | Ηλεκτρονική έκδοση στο gov.gr

Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θανόντος, αν κατά την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής.

Την πρώτη φορά εκδίδετε το πιστοποιητικό μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εκδίδετε αντίγραφα ηλεκτρονικά.

Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών θανόντος

Για την έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών θανόντος, θα χρειαστείτε:

  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Τα στοιχεία του θανόντος.

Έκδοση για πρώτη φορά πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών

  • Επιλέξτε «Αίτηση προς ΚΕΠ».
  • Στη συνέχεια, το πιστοποιητικό θα σταλεί στη θυρίδα σας και θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και sms.
  • Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών που θα εκδοθεί μέσω ΚΕΠ φέρει μοναδικό κωδικό και έχει υπογραφή και σφραγίδα του Δήμου.

Αίτηση Πιστοποιητικού Εγγύτερων Συγγενών προς ΚΕΠ

Αίτηση Πιστοποιητικού Εγγύτερων Συγγενών προς Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών – ΚΕΠ.

Αντίγραφα πιστοποιητικού πλησιέστερων (εγγυτέρων) συγγενών

Για αντίγραφο πιστοποιητικού πλησιέστερων (εγγυτέρων συγγενών) που εκδόθηκε μέσω ΚΕΠ, επιλέξτε «Είσοδος στην υπηρεσία» παρακάτω.

Το αντίγραφο που θα εκδώσετε ηλεκτρονικά έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

  • Είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά.
  • Είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Έλεγχος εγκυρότητας ηλεκτρονικών πράξεων

Όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα έγγραφα που εκδίδονται μέσω της υπηρεσίας φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης με τον οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση του εγγράφου και επαλήθευση των περιεχομένων του.

Ο κωδικός επαλήθευσης εμφανίζεται και σε μορφή κώδικα QR για αυτόματη σάρωση.

Έλεγχος εγκυρότητας υπεύθυνης δήλωσης – εξουσιοδότησης στο gov.gr

Ελέγξτε την εγκυρότητα μιας υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης που έχει εκδοθεί από το gov.gr  στο σχετικό μάς άρθρο στο HelpPost.gr.
Έλεγχος εγκυρότητας υπεύθυνης δήλωσης – εξουσιοδότησης στο gov.gr

Κληρονομική διαδοχή του αποβιώσαντος και κληρονομούμενου

Το πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών συνδέεται με την εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή του αποβιώσαντος και κληρονομούμενου και θεωρείται πιστοποιητικό προσωπικής και οικογενειακής καταστάσεως του δημότη.

Απαραίτητο δε στοιχείο για την έκδοση του είναι η ύπαρξη κανονικής εγγραφής στα δημοτολόγια των δήμων της Χώρας.

Έκδοση εξουσιοδότησης – Υπεύθυνης δήλωσης στο gov.gr

Δείτε επίσης πώς θα εκδώσετε βήμα – βήμα ψηφιακά – online, την υπεύθυνη δήλωση ή την εξουσιοδότηση που χρειάζεστε ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, στα σχετικά μάς άρθρα στο HelpPost.gr.
Έκδοση υπεύθυνης δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr βήμα – βήμα
Έκδοση εξουσιοδότησης ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr βήμα – βήμα

Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών – Ερωτήσεις για την έκδοση του

1. Ποιες ληξιαρχικές πράξεις μπορώ να αναζητήσω ηλεκτρονικά;

Διαθέσιμες ηλεκτρονικά είναι οι ληξιαρχικές πράξεις που εκδόθηκαν από το 2013 και μετά, ή παλαιότερες, οι οποίες μεταβλήθηκαν ή/και για τις οποίες εκδόθηκε απόσπασμα από το 2018 και μετά.

2. Τα στοιχεία μου που εμφανίζονται στο gov.gr είναι λανθασμένα.

Τα στοιχεία μου που εμφανίζονται στο gov.gr είναι λανθασμένα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη.

Τα στοιχεία σας αντλούνται από το φορολογικό μητρώο. Τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου είναι αυτά που εμφανίζονται στη Δήλωση Φόρου Εισοδήματος Φυσικού Προσώπου (Ε1).

Αν κάποιο από τα στοιχεία σας είναι λάθος ή είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες θα πρέπει να το διορθώσετε στη ΔΟΥ σας.

3. Προσπαθώ να βγάλω απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης και μου βγάζει μήνυμα.

Προσπαθώ να βγάλω απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης και μου βγάζει μήνυμα «Δε βρέθηκε Λ.Π. στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών για τα δεδομένα στοιχεία πολίτη.»

Διαθέσιμες ηλεκτρονικά είναι οι ληξιαρχικες πράξεις που εκδόθηκαν από το 2013 και μετά, ή παλαιότερες, οι οποίες μεταβλήθηκαν ή/και για τις οποίες εκδόθηκε απόσπασμα από το 2018 και μετά.

Η ληξιαρχική πράξη που ζητήσατε μπορεί να εκδοθεί μόνο από το Δήμο. Είτε δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία σας στο Μητρώο πολιτών, είτε έχετε λανθασμένα στοιχεία στο φορολογικό μητρώο.

Αν μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το gov.gr τότε τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου είναι σωστά και το πρόβλημα εντοπίζεται στα στοιχεία σας στην ληξιαρχική πράξη.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας. Αν κάποιο από τα στοιχεία σας στο φορολογικό μητρώο είναι λάθος ή είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες θα πρέπει να το διορθώσετε στη ΔΟΥ σας.

4. Προσπαθώ να βγάλω απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης και μου βγάζει μήνυμα.

Προσπαθώ να βγάλω απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης και μου βγάζει μήνυμα «Η ληξιαρχική πράξη που εντοπίστηκε δεν είναι διαθέσιμη για ηλεκτρονική χορήγηση. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Ληξιαρχείο του Δήμου σας για λεπτομέρειες.»

Διαθέσιμες ηλεκτρονικά είναι οι ληξιαρχικες πράξεις που εκδόθηκαν από το 2013 και μετά, ή παλαιότερες, οι οποίες μεταβλήθηκαν ή/και για τις οποίες εκδόθηκε απόσπασμα από το 2018 και μετά.

Η ληξιαρχική πράξη που αναζητήσατε έχει εκδοθεί πριν το 2013 και δεν έχει μεταβληθεί ή δεν εκδοθεί απόσπασμα για αυτήν. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και να εκδοθεί μία φορά από το Δήμο σας. στη συνέχεια θα μπορείτε να το αναζητάτε και μέσω του gov.gr.

5. Μπορώ να εκδώσω πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα παιδιά μου;

Ναι εφόσον είναι ανήλικα. Τα ενήλικα τέκνα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις με τους δικούς τους κωδικούς.

6. Πώς μπορώ να επαληθεύσω την εγκυρότητα ενός πιστοποιητικού ή ληξιαρχικής πράξης;

Για να επαληθεύσετε την εγκυρότητα ενός πιστοποιητικού ή ληξιαρχικής πράξης θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή (τηλέφωνο ή tablet) με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μπορείτε είτε να σαρώσετε τον κώδικα QR Code που απεικονίζεται πάνω πιστοποιητικό ή την ληξιαρχική πράξη είτε να μεταβείτε στην υπηρεσία «Έλεγχος εγκυρότητας» του gov.gr και να εισάγετε το χαρακτηριστικό ασφαλείας.

7. Μπορώ να προσκομίσω το πιστοποιητικό ή την ληξιαρχική πράξη σε υπηρεσία;

Το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

8. Το πιστοποιητικό και η ληξιαρχική πράξη που εκδίδω έχει την ίδια ισχύ με την έντυπη;

Ναι. Το πιστοποιητικό ή την ληξιαρχική πράξη που εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης φέρει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης, ηλεκτρονική σφραγίδα και είναι νομικά ισοδύναμη με την έντυπη.

gov.gr | Η διαδικτυακή πύλη με ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου

Το gov.gr είναι η διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού κράτους. Φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου.

Μπορείτε να αναζητήσετε απευθείας την υπηρεσία που σας ενδιαφέρει ή να την βρείτε μέσα από τις κατηγορίες.

Ακόμη, μπορείτε να δείτε όλες τις υπηρεσίες ανά υπουργείο, φορέα, οργανισμό ή ανεξάρτητη αρχή.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του gov.gr με κλικ εδώ.

#Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών λόγω θανάτου μέσω #ΚΕΠ και στο #gov.gr #Δημόσιο