Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2020 - Easter » Βάψιμο αυγών με φυσικά – οικολογικά χρώματα τη Μεγάλη Πέμπτη
Βάψιμο αυγών με φυσικά - οικολογικά χρώματα τη Μ.Πέμπτη

Βάψιμο αυγών με φυσικά – οικολογικά χρώματα τη Μεγάλη Πέμπτη

Βάψιμο αυγών με φυσικά – οικολογικά χρώματα τη Μεγάλη Πέμπτη. Βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας μέσα σε ζουμί από βρασμένο νερό με διάφορα λαχανικά ή μπαχαρικά.

Βάψιμο αυγών με φυσικά – οικολογικά χρώματα τη Μεγάλη Πέμπτη

Πως να βάψετε οικολογικά πασχαλινά αυγά με υλικά που έχετε στο σπίτι. Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο. Σύμβολα γονιμότητας και νέας ζωής στην αρχαιότητα, τα αυγά βάφονται κυρίως κόκκινα.

Κόκκινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά

  • Χρησιμοποιούμε το κάτω μέρος των παντζαριών. Αρκεί να τα βάλουμε να βράσουν μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι. Νερό βάζουμε ίσα να καλυφθούν. Επίσης μπορείτε να βράσετε παντζάρια σε μεγάλη θερμοκρασία, να τα στραγγίσετε και να χρησιμοποιείστε το ζωμό τους για χρώμα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αυγά πρέπει να είναι ζεστά και βρασμένα.
  • Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέτσαπ και για ένα κοκκινωπό χρώμα μπορούμε να βάλουμε ξερό φλοιό μηλιάς.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τα ξερά φλούδια από τα κόκκινα κρεμμύδια.

Κόκκινο – Γκρι με Μαύρα φραγκοστάφυλλα

Με φραγκοστάφυλλα μπορείτε να δώσετε μια κόκκινη – γκρι απόχρωση στα πασχαλινά αυγά.

Γαλάζιο με κόκκινο λάχανο

Αν θέλουμε ανοιχτό μπλε, τα βράζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας στην κατσαρόλα όχι παντζάρια, αλλά κόκκινο λάχανο.

Γκρι – Μπλε – Μαύρο με φρούτα ζαμπούκου (ή αφροξυλιάς)

Ο Ζαμπούκος ή Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία, Βούζια, Φροξυλιά, Φροξινάνθη είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο. Τα άνθη του βγαίνουν σε ταξιανθίες όπως και οι καρποί, είναι ερμαφρόδιτα και έχουν ευχάριστη μυρωδιά που οφείλεται στο πλούσιο αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ράγες και τα μικρά του φρούτα είναι σκούρα, σχεδόν μαύρα όταν είναι ώριμα.

Πράσινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά

  • Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό. θα τα βάλουμε με το ανάλογο ξίδι σε νερό όπου έχουμε πρώτα βράσει ένα κιλό περίπου σπανάκι.
  • Επίσης μπορείτε να βράσετε φλούδα χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα καρυδιάς σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και με το ζωμό που θα προκύψει να βάψετε τα βρασμένα και ζεστά αυγά.

Μοβ με Βιολέτες

Βράστε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10 – 12 λεπτά περίπου.

Πορτοκαλί με σκόνη τσίλι ή πάπρικας

Με σκόνη τσίλι ή σκόνη πάπρικας μπορείτε να δώσετε μια πορτοκαλί απόχρωση στα αυγά του Πάσχα.

Κίτρινο

Φλούδες ξερών κρεμμυδιών ή φύλλα μηλιάς ή χαμομήλι αποξηραμένο. Τυλίγουμε ένα ένα τα αβγά με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και τα βάζουμε το καθένα σε ένα κομμάτι καλτσόν δένοντάς το κόμπο, για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους.

Μπορούμε να προσθέσουμε ένα φυλλαράκι σέλινο, μαϊντανό ή κάποιο άλλο ανάλογου μεγέθους, που στο τέλος θα διακοσμήσει τα αυγά μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του. Συμπληρώνουμε το ξίδι και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

Καφετί – Χρυσό

Μαύρο τσάι ή καφέ (προσοχή όμως στην κατανάλωση από παιδιά, γιατί αν περάσει στο ασπράδι περιέχει καφεΐνη και τεΐνη)

Πρασινοκίτρινο με φύλλα τσουκνίδας

Με φύλλα τσουκνίδας μπορείτε να δώσετε μια πρασινοκίτρινη απόχρωση στα πασχαλινά αυγά.

Μπέζ με Βελανίδια

Παίρνουμε τα ξερά βελανίδια και τα βράζουμε σε μεγάλο βαθμό. Κατόπιν βράζουμε τα αυγά στο ζωμό που θα προκύψει. Για καλύτερα αποτελέσματα βάφουμε και με πινέλο τα ήδη βαμμένα αυγά.Βάψιμο αυγών

Βάψιμο Αυγών – Αναλογίες

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό υγρό – βαφή είναι: 2 – 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και 3 – 4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή  3 – 4 κουταλιές μπαχαρικού.

Τα αυγά στο χρωματισμένο νερό, ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση  ανάλογα με το είδος του λαχανικού  ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει.

Ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν «αόρατο».

Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε τα αυγά σας μέσα στη «βαφή» για 20 ώρες περίπου. Όσο περνάει η ώρα, το χρώμα θα γίνεται και πιο έντονο. Στα άσπρα αυγά το χρώμα βγαίνει καθαρό, ενώ στα σκούρα μπορεί η απόχρωση να διαφέρει από αυτό που περιμένατε.

Βάψιμο αυγών. Γενικές συμβουλές για την βαφή αυγών

Διαλέγουμε γερά αυγά και δεν τα πλένουμε. Αν τα αυγά είναι λερωμένα σε σημεία της επιφάνειάς τους, τα σκουπίζουμε ελαφρά. Όλα αυτά γίνονται για να μην αφαιρεθεί το προστατευτικό περίβλημα που υπάρχει στα αυγά, για να τα προστατεύει από την είσοδο μικροοργανισμών στο εσωτερικό τους.

(Για τον ίδιο λόγο δεν πλένουμε ποτέ τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.)

  • Σε κατσαρόλα ρίχνουμε νερό από τη βρύση και τακτοποιούμε αυγά, τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε μία στρώση, χωρίς πολλά κενά μεταξύ τους. Φροντίζουμε τα αυγά να σκεπάζονται από νερό.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και αφού αρχίσει το νερό να κοχλάζει έντονα, μετράμε 2 λεπτά και διακόπτουμε τη θερμοκρασία, αφήνοντας όμως την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μέχρι το νερό να κρυώσει τελείως.
  • Διαλέγουμε βαφή αυγών που λειτουργεί σε κρύο νερό και βάφουμε τα αυγά ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και προσέχουμε να μην αφήσουμε τα αυγά περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο μέσα στο μείγμα της βαφής.
  • Στραγγίζουμε τα αυγά, κατά προτίμηση σε χάρτινη αυγοθήκη.
  • Όταν στεγνώσουν, αλείφουμε την επιφάνειά τους απαλά, με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν. Σε αυτό το στάδιο τα αυγά είναι έτοιμα.
  • Το ξίδι χρησιμοποιείται με τη βαφή, για να σταθεροποιείται το χρώμα.
  • Με τη διαδικασία αυτή δεν εισέρχεται βαφή μέσα από το κέλυφος του αυγού
#Βάψιμο #αυγών με φυσικά χρώματα, μέσα σε ζουμί από βρασμένο νερό με διάφορα λαχανικά ή μπαχαρικά