Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Ακτινίδιο, τα οφέλη του στον οργανισμό και την υγεία
Ακτινίδια - Το φρούτο ακτινίδιο και τα οφέλη του στον οργανισμό και την υγεία

Ακτινίδιο, τα οφέλη του στον οργανισμό και την υγεία

Το λένε και «πολύτιμο πετράδι της φύσης» και δεν έχουν άδικο. Ελάχιστες τροφές είναι τόσο πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπου και τις βρίσκουμε σε τόση αφθονία στη φύση.

Ακτινίδιο, τα οφέλη του στον οργανισμό και την υγεία

Τώρα κιόλας που πλησιάζει το καλοκαίρι και είναι η περίοδος που ευδοκιμεί, μην παραλείψετε να το βάλετε στην διατροφή σας.Ο λόγος γίνεται για το ακτινίδιο. Την «μαγική» πηγή που έχει περισσότερη βιταμίνη C ανά γραμμάριο σχεδόν από κάθε άλλο φρούτο.

Τα οφέλη από το ακτινίδιο για τον οργανισμό σας είναι μοναδικά:

  • Ρίχνει την πίεση του αίματος: Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το ακτινίδιο βοηθάει τον οργανισμό να «ακυρώσει» την επίδραση του νατρίου. Η χαμηλή πίεση μειώνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Προστατεύει την καρδιά: Εκτός από κάλιο περιέχει και πολλές φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Έρευνα έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν 4.069 mg καλίου ημερησίως είχαν 49% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν 1.000 mg την ημέρα.
  • Πιο όμορφη επιδερμίδα: Το κολλαγόνο, η ουσία που υποστηρίζει κυρίως το δέρμα, βασίζεται στην βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μας προστατεύει από τις επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου, της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και του καπνίσματος.
  • Καλύτερος ύπνος: Έρευνες έδειξαν ότι το ακτινίδιο βοηθάει τον άνθρωπο να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα από όταν ξαπλώσει, να κοιμηθεί περισσότερη ώρα και να κάνει γενικώς πιο ήρεμο και βαθύ ύπνο.

Τα συστατικό που ένα ακτινίδιο περιέχει:

  • 42 θερμίδες
  • 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,4 γραμμάρια λίπαρών
  • 2,1 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 64 mg βιταμίνης C
  • 3 mg βιταμίνη Α
  • 0,2 mg σιδήρου
  • 252 mg καλίου
  • 17 μικρογραμμάρια φολικού οξέος

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: Iator.gr

Το ακτινίδιο – kiwi

Το ακτινίδιο (ή αλλιώς κίουι) είναι γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Ακτινιδιοειδών και προέρχεται από την Ασία. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση.

Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis).

Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα.

Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950, συγκεκριμένα το είδος Ακτινίδιο το νόστιμο (Actinidia deliciosa).Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.Σήμερα το ακτινίδιο καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία).

Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται στην Πιερία, όπου έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ) από το 2002, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα όπου έχει κατοχυρωθεί με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και στην Πέλλα, την Ημαθία, το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Άρτα, την Βενιζέλου Σερρών την Πρέβεζα και το Δέλτα Πηνειού(Ομόλιο, Πυργετός, Αιγάνη).

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.

Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.