Αρχική » Αφιερώματα - Ένθετα » Εγκυκλοπαίδεια » Ισημερία. Η εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία. Άνοιξη και φθινόπωρο

Ισημερία. Η εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία. Άνοιξη και φθινόπωρο

Ισημερία. Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία. Εποχές, Ισημερίες και Ηλιοστάσια. Οι ισημερίες (equinox) καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Ισημερία – Equinox. Τι είναι και κάθε πότε έχουμε κάθε χρόνο;

Ισημερία – Equinox. Τι είναι και κάθε πότε έχουμε κάθε χρόνο; Η ισημερία (equinox) συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου.

Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα:

H νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας

Όποτε έχουμε ισημερία η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο.

Η ισημερία συμβαίνει κάθε χρόνο δύο φορές. Γύρω στις 20 Μαρτίου και στις 22/23 Σεπτεμβρίου.

Equinox και οι ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα | aequus & nox

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Εαρινή Ισημερία. Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο

Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο. Με την εαρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα η άνοιξη στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Μετά την εαρινή ισημερία η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ναδίρ της κατά το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο περί τις 21 Ιουνίου.

Φθινοπωρινή Ισημερία στην Ελλάδα. Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες

Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες. Με την φθινοπωρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Μετά την φθινοπωρινή ισημερία η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο περί στις 21 Δεκεμβρίου.

Πότε έχουμε εαρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2020

Για το 2020 η εαρινή ισημερία θα συμβεί στην Ελλάδα την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και ώρα Ελλάδος 5:49 πμ (EET – Eastern European Time)

Πότε έχουμε φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2020

Για το 2020 η φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί στην Ελλάδα  την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 4:30 μμ (EET – Eastern European Time)

Εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία πέρυσι το έτος 2019

Η εαρινή ισημερία το 2019 είχε συμβεί – είχαμε πέρυσι το έτος 2019, στις 20 Μαρτίου 2019

Η φθινοπωρινή ισημερία το 2019 είχε συμβεί στις 23 Σεπτεμβρίου το 2019

Ισημερία - equinox
Εαρινή Ισημερία, Ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου, έτσι νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια

Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο – Πόλοι της γης

Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου.

Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές (πόλοι της γης) και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

  • Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά.
  • Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Νότιο Ημισφαίριο και εαρινή ισημερία| Άνοιξη και φθινόπωρο

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η φθινοπωρινή ισημερία ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή.

Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία – Ηλιοστάσια (θερινό & χειμερινό)

Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.

Εναλλαγή των εποχών | Equinoxes and Solstices | Βίντεο της NASA

Στο βίντεο της NASA, η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι εμφανή (Equinoxes and Solstices).


Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα.

Διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.

Στις ισημερίες η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του.

Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο.

Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η κάθε μια).

Ισημερία. Ανατολή και δύση του ήλιου λόγω περιφοράς της γης

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της.

Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.

Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, σε συνδυασμό με το μέγεθος του ηλιακού δίσκου και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται κάποιος, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Εαρινή #ισημερία 2020. Πότε η μέρα και νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια #equinox #αστρονομία