Αρχική » Αφιερώματα - Ένθετα » Εγκυκλοπαίδεια » Equinox. Η εαρινή (Άνοιξη) και φθινοπωρινή ισημερία (φθινόπωρο)
Πλανητής ΓΗ - δορυφορική αποτύπωση σε εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία. Άνοιξη ή φθινόπωρο

Equinox. Η εαρινή (Άνοιξη) και φθινοπωρινή ισημερία (φθινόπωρο)

Ισημερία. Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία 2024. Εποχές, Ισημερίες και Ηλιοστάσια. Οι ισημερίες (equinox) καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Ισημερία – Equinox. Τι είναι και κάθε πότε έχουμε κάθε χρόνο;

Ισημερία – Equinox. Τι είναι και κάθε πότε έχουμε κάθε χρόνο;. Η ισημερία (equinox) συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου.

Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα:

H νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας

Όποτε έχουμε ισημερία η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο.

Η ισημερία συμβαίνει κάθε χρόνο δύο φορές. Γύρω στις 20 Μαρτίου και στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου.

Equinox και οι ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα | aequus & nox

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Tο διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Εαρινή Ισημερία. Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο

Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο. Με την εαρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα η άνοιξη στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Μετά την εαρινή ισημερία η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ναδίρ της κατά το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο περί τις 21 Ιουνίου.

Φθινοπωρινή Ισημερία στην Ελλάδα. Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες

Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες. Με την φθινοπωρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Μετά την φθινοπωρινή ισημερία η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο περί στις 21 Δεκεμβρίου.

Πότε έχουμε εαρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2024

Για το 2024, εαρινή ισημερία στην Ελλάδα θα έχουμε τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2023 και ώρα Ελλάδος 05:06 π.μ (EET – Eastern European Time).

Η Ώρα Ανατολικής Ευρώπης, στα Αγγλικά Eastern European Time ή EET, είναι ζώνη ώρας που βρίσκεται δύο ώρες μπροστά από τη UTC και χρησιμοποιείται σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Εαρινή ισημερία στην Ελλάδα από το έτος 2016 μέχρι και το 2026

Έτος Εαρινή ισημερία τον Μάρτιο Ώρα ΕΕΤ
2016 20 Μαρτίου 6:30 πμ
2017 20 Μαρτίου 12:28 μμ
2018 20 Μαρτίου 06:15 μμ
2019 20 Μαρτίου 11:58 μμ
2020 20 Μαρτίου 05:49 πμ
2021 20 Μαρτίου 11:37 πμ
2022 20 Μαρτίου 05:33 μμ
2024 20 Μαρτίου 05:06 πμ
2025 20 Μαρτίου 11:01 πμ
2026 20 Μαρτίου 04:45 μμ

Πότε έχουμε φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2024

Για το 2024 η φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί στην Ελλάδα  την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα Ελλάδος 03:43 μμ EET – Eastern European Time).

Φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα από το έτος 2016 μέχρι και το 2026

Έτος Φθινοπωρινή ισημερία τον Σεπτέμβριο Ώρα ΕΕSΤ
2016 22 Σεπτεμβρίου 05:21 μμ
2017 22 Σεπτεμβρίου 11:01 μμ
2018 23 Σεπτεμβρίου 04:54 πμ
2019 23 Σεπτεμβρίου 10:50 πμ
2020 22 Σεπτεμβρίου 04:30 μμ
2021 22 Σεπτεμβρίου 10:21 μμ
2022 23 Σεπτεμβρίου 04:03 πμ
2024 22 Σεπτεμβρίου 03:43 μμ
2025 22 Σεπτεμβρίου 09:19 μμ
2026 23 Σεπτεμβρίου 03:05 πμ

Η Θερινή Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EEST) είναι ένα από τα ονόματα της ζώνης ώρας UTC+3, 3 ώρες μπροστά από τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα.

Χρησιμοποιείται ως καλοκαιρινή θερινή ώρα σε ορισμένες Ευρωπαϊκές και μεσανατολικές χώρες, και είναι ολόιδια με τη Χειμερινή Ώρα Αραβίας, την Ώρα Ανατολικής Αφρικής και την Ώρα Μόσχας.

Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο – Πόλοι της γης

Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου.

Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές (πόλοι της γης) και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

  • Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά.
  • Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Ισημερία - equinox

Νότιο Ημισφαίριο και εαρινή ισημερία| Άνοιξη και φθινόπωρο

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η φθινοπωρινή ισημερία, ή ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή.

Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Ηλιοστάσιο (θερινό & χειμερινό) – Εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Ηλιοστάσιο Ιουνίου (θερινό) | Ηλιοστάσιο Δεκεμβρίου (χειμερινό)

Τα δύο ηλιοστάσια κάθε χρονιάς φέρουν διάφορα ονόματα ανάλογα με το ποιο χαρακτηριστικό τους θέλουμε να τονίσουμε.

Τα πλέον συνηθισμένα ονόματα είναι θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού, όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.

  • Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη.

Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς.

  • Οι όροι ηλιοστάσιο του Ιουνίου και ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι εναλλακτικοί των όρων «θερινό»/«χειμερινό», αλλά χωρίς την αμφιβολία για το ποιο ημισφαίριο υπονοούν.

Δεν χρησιμοποιούνται πολύ πάντως, καθώς δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης ηλιακό ημερολόγιο, όπου τα ηλιοστάσια συμβαίνουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα. Εξάλλου, αχρηστεύονται όταν μιλάμε για ηλιοστάσια σε άλλους πλανήτες.

Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.

Εναλλαγή των εποχών | Equinoxes and Solstices | Βίντεο της NASA

Στο βίντεο της NASA, η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι εμφανή (Equinoxes and Solstices).

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα.

Διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.

Στις ισημερίες η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του.

Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο.

Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η κάθε μια).

Ισημερία. Ανατολή και δύση του ήλιου λόγω περιφοράς της γης

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της.

Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.

Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, σε συνδυασμό με το μέγεθος του ηλιακού δίσκου και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται κάποιος, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Εαρινή #ισημερία 2023. Πότε η μέρα και νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια #equinox #αστρονομία