Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Διατροφή & μαύρισμα. Ποιες τροφές βοηθούν να μαυρίσεις το καλοκαίρι
Καρότο, βερίκοκα, καρπούζι, τομάτα, μπρόκολο και σπανάκι πλούσια σε καροτενοειδή, ουσίες που βοηθούν στο μαύρισμα

Διατροφή & μαύρισμα. Ποιες τροφές βοηθούν να μαυρίσεις το καλοκαίρι

Διατροφή και μαύρισμα. Ποιες τροφές βοηθούν στο να μαυρίσουμε γρηγορότερα. Επιτυγχάνεται πιο γρήγορα με την πρόσληψη καροτενοειδών που συναντάμε σε λαχανικά και φρούτα.

Διατροφή & μαύρισμα το καλοκαίρι. Ποιες τροφές βοηθούν στο μαύρισμα

Διατροφή και μαύρισμα. Το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν τη μελανίνη για να μας προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία, σκουραίνοντας παράλληλα και το χρώμα του δέρματός μας.

Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μία ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μία ουσία, τη μελανίνη.

Η μελανίνη σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού.

Η μελανίνη είναι η κυρίως υπεύθυνη ουσία για το μαύρισμα.

Επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τροφές μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα, δεν υπάρχουν.

Διατροφή και μαύρισμα. Διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο, η λουτείνη και άλλα, ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας μας.

Οι ουσίες αυτές (χρωστικές), πέρα από την ωφέλιμη αντιοξειδωτική προστασία, εναποτίθενται κάτω από την επιδερμίδα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν και το χρώμα του δέρματος.

Το πολυπόθητο για πολλούς μαύρισμα επιτυγχάνεται και με έναν παράλληλο δρόμο, την πρόσληψη καροτενοειδών.

Καροτενοειδή. Φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε φρούτα & λαχανικά

Τα καροτενοειδή είναι φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και τους αποδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί τους χρώμα.

Αποτελούν προ-βιταμίνες Α και είναι ιδιαίτερα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Τα πιο γνωστά καροτενοειδή είναι το άλφα και βήτα καροτένιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας μας.

Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν και το χρώμα του δέρματος.

Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί οι ουσίες αυτές σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Γνωστό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η κανθαξανθίνη, μία ουσία που ευρέως χρησιμοποιείται σε προϊόντα μαυρίσματος.

Η ουσία αυτή, ενώ έχει εγκριθεί από το FDA και χρησιμοποιείται ως χρωστική στις τροφές σε μικρές ποσότητες.

Δεν έχει εγκριθεί ως συστατικό κρεμών μαυρίσματος, γιατί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ηπατίτιδα, διαταραχές στην όραση και βλάβες στο γαστρεντερικό σύστημα.

β-καροτένιο

1

Τα β – καροτένια | Προστασία του δέρματος από την ακτινοβολία

Το β-καροτένιο είναι λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία στο έντερο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Στο φυτικό βασίλειο το συναντάμε σε κολοκύθες, καρότα, μπρόκολα, σπανάκι, βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.

Υπάρχει στο δέρμα μας για να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το ηλιακό φως. Βοηθάει επίσης στο μαύρισμα!

Τα β-καροτένια αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών.

Ο ρόλος τους στα φυτά είναι η προστασία των φυτικών ιστών από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), ενώ φαίνεται πως αντίστοιχη δράση έχουν και στον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη β-καροτενίων βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, στην πρόληψη εμφάνισης εγκαύματος ενώ επίσης βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι σε θέση να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες β-καροτενίων.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδώσει έως και 6-8mg.

Ωστόσο άτομα με υψηλό οξειδωτικό stress (π.χ. καπνιστές) έχουν αυξημένες ανάγκες χωρίς όμως να πρέπει ξεπερνάνε τα 10mg/ημέρα.

Το λυκοπένιο

2

Το λυκοπένιο με αντιοξειδωτική δράση & αντικαρκινική προστασία

Το λυκοπένιο παρουσιάζει πολλές και σημαντικές δράσεις για τον οργανισμό όπως ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντικαρκινική προστασία.

Μετά την απορρόφησή του από το έντερο, εναποτίθεται στο συκώτι, στους πνεύμονες, στον προστάτη, στο παχύ έντερο και στο δέρμα.

Λυκοπένιο θα βρούμε στο καρπούζι και στην τομάτα.

Το λυκοπένιο είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Πρόκειται για μια χρωστική που δίνει το κόκκινο και ροζ χρώμα σε διάφορα λαχανικά και φρούτα.

Ωστόσο, το κόκκινο χρώμα δεν οφείλεται πάντοτε στο λυκοπένιο π.χ. οι φράουλες και τα κεράσια δεν το περιέχουν και οφείλουν το χρώμα τους σε άλλα φυτοχημικά (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες κ.α.).

Η σημαντικότερη πηγή λυκοπενίου είναι τα μεταποιημένα προϊόντα της ντομάτας, όπως ο χυμός, ο πουρές, το κέτσαπ και η σάλτσα σπαγγέτι διότι αυτά προσφέρουν τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.

Το 85% της πρόσληψης προέρχεται από τις ντομάτες αλλά περιέχεται και σε άλλες τροφές όπως το καρπούζι, το ροζ γκουάβα, το ροζ γκρέιπφρουτ, η παπάγια, οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές, το ροδάκινο, το βερίκοκο και το πεπόνι.

Η λουτεϊνη

3

Η λουτεϊνη για υγεία των ματιών και για τις φλεγμονές

Η λουτεΐνη ανήκει στα αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα στα καροτενοειδή. Διατροφή και μαύρισμα – Βοηθάει και στα δυο.

Η λουτεΐνη ανήκει στην οικογένεια των καροτινοειδών ουσιών που υπάρχουν στα φυτά και είναι υπεύθυνες για το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Διατροφικές πηγές της είναι το καλαμπόκι, το κόκκινο σταφύλι, το ακτινίδιο, το κολοκυθάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το μπρόκολο και το σπανάκι), το πορτοκάλι, η ντομάτα και τα καρότα.

Λουτεϊνη περιέχουν επίσης το μπρόκολο και το σπανάκι.

Η βασική της δράση είναι ότι προστατεύει την υγεία των ματιών και την όραση.

Είναι το μοναδικό συστατικό μαζί με τη ζεαξανθίνη που περιέχεται στην ωχρά κηλίδα των ματιών.

Επίσης η αντιφλεγμονώδης δράση της είναι αξιοσημείωτη στους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα επίπεδα καροτενοειδών στο σώμα συσχετίζονται αντίστροφα με τους δείκτες φλεγμονής.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωσή τους τόσο λιγότερες είναι οι φλεγμονές.

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τη λουτεΐνη.

Διατροφή και μαύρισμα

4

Η ζεαξανθίνη συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών

Η ζεαξανθίνη ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών.

Είναι μία φυτική ουσία η οποία αποδίδει σε ορισμένες τροφές, όπως η πάπρικα, το καλαμπόκι και το σαφράν, το χαρακτηριστικό κίτρινο-κοκκινωπό τους χρώμα.

Διατροφή & μαύρισμα. Εκτός από την συμβολή της στο μάυρισμα, η ζεαξανθίνη μαζί με την λουτεΐνη αποτελούν τα κύρια καροτενοειδή που εντοπίζονται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και συμβάλλουν στην καλή υγεία τους.

Έχει μελετηθεί εκτενέστατα η επίδραση της πρόσληψης των παραπάνω καροτενοειδών στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλά και εξέλιξης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD), μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης.

Η επαρκής πρόσληψη ζεαξανθίνης και λουτεΐνης μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση άλλων παθήσεων των οφθαλμών όπως ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ραγοειδίτιδα.

Εξαιρετικές πηγές ζεαξανθίνης αποτελούν το σπανάκι, στο λάχανο kale, ο μαϊντανός, τα παντζάρια, τα goji berry, το λάχανο, τα γογγύλια, τα πράσινα λάχανα, το μαρούλι romaine και το μπρόκολο.

Επίσης τα κολοκύθια, τα ακτινίδια, το καλαμπόκι, τα μπιζέλια κήπου, τα σέσκουλα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Ποια #διατροφή #τροφές (λαχανικά, φρούτα κ.ά) βοηθούν στο #μαύρισμα το #καλοκαίρι